Hovenier gezocht: vind je expert in tuinontwerp, tuinadvies en tuinaanleg!

Heb je grootse plannen met je tuin? Dat het nu om het tuinontwerp of tuinonderhoud gaat, onze partners denken en werken met je mee door het volledige proces van je project. Zo geniet je niet alleen van een tuin die volledig naar je smaak is afgewerkt, maar verhoogt je ook nog eens de waarde van je woning.

 
Geniet van een prachtige tuin
Een ervaren hovenier neemt je heel wat werk uit handen en zorgt met zijn jarenlange ervaring voor een professioneel resultaat.
 
Ontvang persoonlijk advies
Met zijn brede kennis verstrekt de hovenier je advies op maat voor het onderhouden en aanleggen van je tuin. 
 
Verhoog de waarde van je huis
Je tuin upgraden is een waardevolle investering die op termijn ook je woningwaarde zal verhogen. 

Je tuin aanleggen? Raadpleeg de tuinkalender

Wat kost een tuinaanleg per m2?

Het is natuurlijk afhankelijk van je wensen. Een tuin met nieuwe vijver zal wat meer gaan kosten dan een zonder. De grootte speelt absoluut ook een rol. Bekijk op voorhand meerdere offertes voor je een keuze maakt om een goede hovenier te vinden bij jou in de buurt. 

Een ruwe schatting:

Type Prijs m²
Tuin kleiner dan 300 m² € 250 tot € 400
Tuin groter dan 300 m² €2 per m²
Beplantingsplan 30% van het tuinontwerp

Je tuin aanleggen? Raadpleeg eerst de tuinkalender

Wil je dat je tuin het hele jaar door er mooi verzorgd bij ligt? Dan kan je maar best met de seizoenen meewerken. Elke maand kan je een aantal taken uitvoeren om je tuin netjes te houden. Met dat beetje extra aandacht houd je je planten gezond en heb je langer plezier van je tuin.  

Met dit overzicht weet je precies wanneer je welke tuinwerken het best doet:

Maand Werkzaamheden
Januari
 • Als het niet vriest, is dit een goed moment om je struiken te snoeien. Dat is ook een goed moment om nog wat kleurrijke bloemen te planten.
 • Je kan je gazon gezond houden door een laag kalk aan te brengen.
Februari
 • Februari is de perfecte maand om je fruitbomen en wilgen wat extra aandacht te geven. De fruitbomen snoei je liefst als het niet vriest. En let op dat je je wilgen zeker om de drie jaar knot!
Maart
 • Nu de hagen en jonge bomen nog geen bladeren hebben, kan je ze gemakkelijk verplanten.
 • Als het niet vriest, kan je rozen met blote wortels planten. Vergeet niet de rozen voor het planten een uur in een emmer water te zetten!
 • Ook is het nu een goed moment om de dode plantjes weg te halen en om je gazon te verticuteren. Zo bereid je je tuin alvast voor op het voorjaar.
April
 • In april is het tijd om je tuin een grondige opfrisbeurt te geven. Check of er lege plekken tussen het gras zitten zodat je daar kan zaaien. Vanaf nu kan je je gras ook weer wekelijks maaien.
 • Nu de temperaturen wat milder worden, is het een goed moment om je hagen te snoeien en je planten te bemesten.
Mei
 • Hangt er regen in de lucht? Dan is het in mei het ideale moment om je gazon te bemesten met kunstmest. Je kan dit zelfs de hele zomer lang maandelijks herhalen voor het beste resultaat.
 • Na de Ijsheiligen kan je planten en bloemen in de grond planten.
 • Opgelet: in mei begint ook het onkruid te groeien.
Juni
 • Door de warmte kan je gras gele plekken krijgen. Dat kan je vermijden door het gras niet te kort af te maaien. Ook je andere planten kunnen last hebben van de hitte. Geef ze veel water, maar alleen wanneer de zon niet op haar warmst is. Doe dat dus ‘s ochtends of ‘s avonds.
 • Verdorven bloemen haal je best weg, zo kunnen er nieuwe knopjes bijkomen.
Augustus
 • Je kan voor de laatste keer in het jaar je groene hagen snoeien. Ze blijven mooi van vorm maar maken nu nog nieuwe scheuten.
 • Nu is een goed moment om zaden van bloemen te oogsten. Ook kan je na de oogst bessen- en bramenstruiken snoeien.
September
 • In september kan je je gazon weer kalken.
 • September is de maand bij uitstek om je gazon te vernieuwen. De zaden zullen goed ontkiemen en het gras groeit niet meer zo snel als de maanden voordien.
 • Planten en bloemen die je nu aanplant, zullen ook goed kiemen en hebben een grotere kans om de komende winter goed te doorstaan.
Oktober
 • Als je in oktober verschillende bloembollen plant, heb je daar in de lente veel plezier van.
 • Het is ook een goed moment om notenbomen te snoeien, en de beukenhaag.
 • Verplant ook planten en struiken, nadat ze hun bladeren al zijn verloren.
November
 • Verwijder gevallen bladeren van je gazon.
 • Het is nog niet te koud om planten te verplaatsen en om bloembollen te planten.
 • Als je wil kan je ook nu nog wat bloemen planten, zoals winterjasmijn.
December
 • Nu het echt koud wordt, kan je sommige planten best binnen zetten. De bloempotten die je buiten laat staan, zet je liefst dicht bij elkaar en op een iets meer beschutte plek.
 • Vriest het niet, dan kan je ook nu nog bloembollen planten.

Welke werken vallen onder een tuinaanleg?

Uiteraard komen bij een nieuwe tuin ook nieuwe planten kijken. Tuinaanleg kan onderverdeeld worden in enerzijds beplanting en anderzijds grondwerken. Voor je aan het planten en tuinieren kan beginnen, kan je nadenken over andere elementen zoals vijvers, omheiningen, terrassen, verlichting of zelfs constructie als je bijvoorbeeld een tuinhuis of pergola wil. Al die zaken kan je op voorhand in het ontwerp opnemen en bespreken met je tuinarchitect of hovenier. 

Hoe je tuin aanleggen?

Tuin ontwerpen

Alles begint met een goed ontwerp. Een tuinaannemer, hovenier of tuinarchitect kunnen je helpen met het uitwerken van je ontwerp en kunnen een model of schets maken zodat je een beter zicht krijgt op hoe het resultaat er zal uitzien. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de uitstraling van je tuin, maar ook met de ligging, grootte en de bodemkwaliteit. Dat is belangrijk om te weten welke planten waar het best bloeien.

Gazon aanleggen

Je kan op twee manieren je gazon laten aanleggen: door grasmatten te plaatsen of met graszaad.

 • Met grasmatten: Grasmatten geven doorgaans een sneller en egaler resultaat. Het is wat gemakkelijker en je kan ze het hele jaar door leggen, als je er rekening mee houdt dat de temperaturen mild zijn en de bodem niet te nat is. Ook zijn grasmatten iets duurder dan wanneer je graszaad strooit. Leg de matten dicht bij elkaar en klop ze nog eens goed bijeen met een hamer. Achteraf moet het gewalst worden en besproeid. De eerste twee weken moet je het gras wel twee tot drie keer per dag sproeien.
 • Met graszaad:  Wil je je gazon aanleggen met zaad, dan doe je dat best in het najaar. De temperatuur van de bodem moet minstens 10 graden zijn zodat het gras kan ontkiemen.  Eerst bereid je de grond voor door het om te spitten en een bodemverbeteraar toe te voegen. Daarna egaliseer je de grond. Wanneer het niet waait, kan je beginnen strooien. Dat je best zowel in de lengte van je gazon als in de breedte om het zaad goed te verdelen over de hele tuin. Dan kan je voorzichtig harken, zonder de zaadjes onder de aarde te bedelven. Als je dat hebt gedaan kan je nog eens met de wals over de grond gaan, of druk je de grond aan met je voeten. Afhankelijk van de warmte besproei je de zaadjes één of twee keer per dag voor de komende twee tot drie weken.

Tuinafsluitingen plaatsen

Er zijn heel veel verschillende opties wanneer je een tuinafsluiting zoekt. Heb je er een kleiner budget voor over, dan is een draadafsluiting een goede keuze. Je kan er eventueel zelfs nog klimop op laten groeien. Zoek je een omheining die nog meer beveiliging moet bieden? Een metalen of aluminium hek is een veilige en stevige afsluiting. 

Voor meer privacy kan je voor een afsluiting uit kunststof kiezen of voor een stijlvol houten scherm. Een betonnen afsluiting of steenkorven zijn wat moderner, maar ook zeer stevig. Het is afhankelijk van de stijl waar je voor kiest, en de functie die de omheining moet vervullen. 

Terras aanleggen

Een terras aanleggen is een stevig karwei. De fundering moet correct worden aangelegd, of voor je het weet liggen er na elke bui plassen op je terras of krijg je barsten of scheuren. Het vraagt de expertise van vakmensen zodat je lang kan genieten van je terras. 

Met je hovenier kan je een uitgebreid aanbod aan materialen bespreken, afhankelijk van je smaak en van je budget. Houd er ook hier rekening mee dat het ene materiaal al wat meer onderhoudsintensief kan zijn dan het andere.

Bestrating

Je kan je hovenier ook consulteren voor bestrating in je tuin. Of je nu voor een terras met klinkers of tegels kiest, voor sierbestrating of een tuinpad, het is van belang dat die vakkundig worden aangelegd als je wil dat ze lang mooi blijven.

Bestrating geeft een elegante en afgewerkte look aan je tuin. Je kan bovendien voor verschillende materialen kiezen. Klinkers zijn populair door hun authentieke en rustieke uitstraling. Sommige tegels of stenen vergen wat meer onderhoud, wanneer er bijvoorbeeld snel onkruid door groeit.&nbsp

Zwemvijvers

Zwemvijvers vind je in alle soorten en maten. Een vijver met vissen, met diverse planten, met watervalletje, ... Je kan je vijver naar jouw smaak inrichten. Bespreek wel met je hovenier of een pomp nodig is. In sommige gevallen hoeft dat niet, wanneer een filter voldoende is in combinatie met de planten. 

Soms is het nodig dat je een vergunning regelt voor een nieuwe vijver. Je hovenier kan je daar meer raad over geven. Dat heeft te maken met de afstand tot je woning, de grootte, of andere tuinconstructies. 

Een goed aangelegde vijver vergt bijna geen onderhoud. Laat je het dus goed afwerken dan heb je nog jaren genot van je rustgevende oase.

Beplanting

Wanneer alle constructies achter de rug zijn is het tijd voor beplanting. Voor de beplanting wordt je tuin eerst goed geïnspecteerd. Welke planten zullen bloeien in een schaduwrijke hoek, en welke plantensoort groeit het best langs een vijver? De omvang en ligging van je tuin worden dus mee in rekening gehouden tijdens de ontwerpfase. 

Hoe begin jet met een tuinaanleg?

Hoe begin je met een tuinaanleg?

Een tuinaanleg gebeurt dus in twee stappen. 

 • Het ontwerp: Voor je aan de grote werken kan beginnen, moet je weten wat je allemaal in je tuin wil. Is er ruimte voor een vijver? Wil je een moderne buitenkeuken? Welke planten kan je in de schaduw zetten? Er komt veel bij kijken. Houd ook rekening met je budget en of je tijd hebt voor een onderhoudsintensieve tuin. Zo niet, dan kan je kiezen voor een tuin die iets minder zorg nodig heeft na de aanleg.

  Verder moet je letten op de oriëntatie en de verhouding van je tuin. Om te zorgen dat alles goed doordacht is, en om tot een mooi resultaat te komen, kan je hulp vragen aan een tuinarchitect. De tuinarchitect of hovenier kan aan de hand van jouw wensen een volledig ontwerp maken.

 • De aanleg: Vervolgens kan er worden overgegaan tot de werken. Eerst en vooral wordt de tuin opgemeten en in zones verdeeld. Daarna worden de oude planten weggehaald en eventuele tegels verwijderd. Zo kan je verderwerken met een blank canvas. Voeg een nieuwe laag vruchtbare grond toe zodat de nieuwe planten een goede start krijgen. Als je graag een terras of een pad in de tuin wilt, dan leg je eerst de tegels of stenen.

  Pas als laatste leg je de nieuwe gazon en plant je de struiken, bloemen of bomen. 

Vraag advies aan een ervaren hovenier

Natuurlijk is het een zware en tijdsintensieve klus om zelf aan te beginnen. Een professional zoals een hovenier kan het ontwerp voor jou van a tot z uitvoeren. Zo kan je gerust zijn dat alles goed wordt geplaatst en dat je planten de beste kans op een gezonde toekomst hebben. De expertise van de hovenier kan zeker van pas komen. Hij of zij houdt in de gaten of de planten op de meest geschikte plaats in de tuin komen en inspecteert de kwaliteit van de bodem.  

De prijzen van hoveniers kunnen nogal variëren. Het is een goed idee om zelf te controleren met welke hovenier jij wil samenwerken. Dat kan je doen door verschillende offertes te vergelijken en zo te kiezen voor een geschikte professional.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welke werken wil je laten uitvoeren?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van jouw tuin (breedte x lengte)?
3*. Wanneer wil je de werken laten uitvoeren?
4. Beschrijving van jouw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Tuinaanleg