Soorten asbestplafonds in huis herkennen

Asbestplafonds werden vroeger veel gebruikt vanwege de goede eigenschappen van asbest, zoals brandwerendheid en geluidsisolatie. Er zijn verschillende soorten asbestplafonds die in huizen kunnen voorkomen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Kom snel en eenvoudig in contact met erkende asbestverwijderaars

Hoe zien asbesthoudende plafondplaten eruit?

Asbest plafondplaten zijn te herkennen aan hun specifieke kenmerken. Een combinatie van een lichtbruine tot gele kleur en een vezelige of korrelige structuur is het meest kenmerkend voor het herkennen van asbest in plafondplaten. Deze kenmerken worden vaak beschreven als “asbesthoudend”.

Zachtboard plaat

Zachtboard platen waren ongekend populair als type asbestplafondplaat. Het plaatmateriaal werd voornamelijk gebruikt in winkels vanwege de duurzaamheid, het geluidsisolerende vermogen en de stabiliteit die het bood. Het honingraatmotief, dat te zien was op de oppervlakte van de plaat, gaf de panelen een opvallende en onderscheidende uitstraling. Helaas werden deze platen later ontmaskerd als asbesthoudend. Door de brandgevoeligheid van dit materiaal, met of zonder asbest, is het niet langer toegestaan om zachtboard voor je plafond te gebruiken.

Hardboard plaat 

Hardboard platen zijn een veelgebruikt materiaal in garages, schuurtjes en andere ruimtes die een praktische, duurzame afwerking nodig hebben. Hoewel ze vaak worden gemaakt van houtvezels en harsen, is het belangrijk om te weten dat sommige oudere hardboard platen ook asbest kunnen bevatten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral als het materiaal wordt bewerkt of verwijderd. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen van een professional als je twijfelt over de aanwezigheid van asbest in de hardboard platen. Gelukkig zijn moderne hardboard platen meestal vrij van asbest en bieden ze een uitstekende afwerking voor diverse ruimtes.

Hardboard platen

Asbestvezels kunnen in pleisterwerk zitten

Asbestvezels worden ook teruggevonden in pleisterwerk. De binnenzijde van plafonds of daken werden bepleisterd met asbesthoudend stucwerk. Asbest werd voornamelijk gebruikt om het stucwerk of pleisterwerk steviger te maken. Soms werden de asbestvezels zelfs gebruikt als een soort van coating om de pleister vuurvast en dus beter weerbaar te maken.

Hoe gevaarlijk is spuitasbest in afwerking van plafondplaten in huis?

Vroeger werd spuitasbest gebruikt om te isolerengaten te dichten of een brandwerende laag te vormen. Soms op kleine stukjes, zoals bijvoorbeeld een luchtkanaal, maar vaak ook een volledig plafond. 

Spuitasbest werd weinig particulier gebruikt, en zal dus vooral voorkomen op treinen en schepen. Dit neemt echter niet weg dat er uitzonderingen zullen zijn. Zo werd het soms ook gebruikt om een stookruimte brandveiliger te maken of een ventilatierooster te isoleren. 

Spuitasbest is een niet-hechtgebonden soort asbest. Aangezien het naast bindmiddel soms tot 90 procent bestaat uit asbestvezels, is dit één van de gevaarlijkste asbesttoepassingen die er in onze woningen te vinden is. Gelukkig werd spuitasbest reeds in 1978 verboden, wat dus bijna 20 jaar vroeger is dan andere soorten asbest.

Spuitasbest op plafond

Waar zit asbest onder verlaagd of vals plafond?

Asbestplaten werden gebruikt om een plafond te verlagen of egaliseren. De asbestvezels zitten dus verwerkt in de plaaster waarmee deze platen vervaardigd zijn. In veel gevallen zijn dit platen van het type Pical-platen. Het zijn broze platen die bijna een kartonachtige samenstelling hebben en bevatten tot wel 30% asbest. Ook in leidingen achter het plafond kan buisisolatie met asbest verstopt zitten.

Hoe herken je een asbestplafond?

Spuitasbest is in de meeste gevallen vrij snel en duidelijk te herkennen. Het heeft de vorm van zwareruwe watten en is grijs of bruin van kleur.  Het ziet eruit als een soort mousse die je kan terugvinden op kanalen, plafonds, muren en/of gebruiksvoorwerpen. Andere soorten asbesthoudende materialen zijn minder goed met het blote oog te herkennen, waardoor het van groot belang is dat je asbestdeskundigen inschakelt bij de minste twijfel.

Plafond verwijderen

Bij het verwijderen van alle asbesthoudende materialen, is het altijd verstandig om een professional in te schakelen. Echter, in het geval van geschroefde platen (bijvoorbeeld een paar plafondplaten of een vensterbank) en losliggend vloerzeil of vloertegels mag je onder strenge voorwaarden ook zelf verwijderen. Op die manier zouden de asbestvezels niet vrijkomen en dus geen gevaar vormen voor jouw gezondheid of die van anderen.

Platen die vastgespijkerd of gelijmd zijn en die je moet loswrikken, mag je niet zelf verwijderen. Bij beschadiging van de platen komen er wel degelijk vezels vrij die schadelijk kunnen zijn bij inademing en op lange termijn zelfs longaandoeningen en kanker zouden kunnen veroorzaken. 

Kosten erkend asbestverwijderaar

Spuitasbest verwijderen in een ruimte heeft helaas vaak een duur prijskaartje en kan tot €10.000 of meer kosten. Deze hoge prijs is te wijten aan de noodzaak van het opstellen van de asbestinventarisatie, de effectieve asbestverwijdering en afvoeren van de asbestresten. Dit gehele proces brengt heel wat arbeidskosten met zich mee, al zijn de specifieke prijzen van vele factoren afhankelijk.

Is er echter enkel spuitastbest gebruikt op een bepaalde plek, zoals op een luchtkanaal of een andere kleine toepassing? Dan kom je waarschijnlijk wel toe met een budget rond de €2.000

Uiteraard is het belangrijk op te merken dit slechts richtprijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten. Het is dus aangeraden om verschillende offertes aan te vragen en prijzen te vergelijken. Zo bespaar je op de kosten en ben je zeker van een veilige en professionele verwijdering.

Erkende asbestdeskundigen zijn op de hoogte van de wetgeving en regelgeving omtrent asbestverwijdering en kennen verwijderingstechnieken die de veiligheid en gezondheid van hen en anderen garanderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Over welk type gebouw gaat het?
2*. Waar bevindt de asbest zich in het gebouw?
3*. Wat is het bouwjaar van het gebouw?
4*. Hoe snel moet dit project klaar zijn?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Asbest verwijderen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.