Waarvoor is een aannemer verantwoordelijk?

Tijd voor een verbouwing? Of je jouw woning nu volledig of gedeeltelijk laat renoveren, een volledig nieuwe woning laat bouwen, een bestaande woning wilt uitbreiden of een nieuwe keuken laat installeren: een goede aannemer zorgt ervoor dat de werken vlot en probleemloos verlopen.

Maar wat doen een aannemers precies? Een overzicht van waarvoor ze verantwoordelijk zijn:

  • Overzicht. Aannemers overzien de werken die je laat uitvoeren aan je (nieuwe) woning. Jij geeft de aannemer aan wat jij precies van de werken verwacht. Doorheen de werken behoudt de aannemer het overzicht over wat er gedaan moet worden, welke materialen gebruikt worden, enzovoorts. Hij of zij is ook verantwoordelijk voor de planning van het project.
  • Coördinatie. Een aannemer heeft een belangrijke coördinerende functie. Hij of zij stuurt de verschillende vakmensen aan die betrokken zijn bij de werken. Zo vervult iedereen de juiste taak op het juiste moment en de juiste locatie. De aannemer vervult daarnaast de rol van aanspreekpunt voor de opdrachtgever en alle betrokken onderaannemers.
  • Aanwerving. Aannemers zorgen ervoor dat elke klus in het project uitgevoerd wordt door de juiste vakman. De aannemer gaat op zoek naar en selecteert de juiste vakmensen voor jouw project.
  • Materialen. De aannemer overziet de aanschaf, het transporteren en leveren van de nodige bouwmaterialen. Het kan gaan om dakpannen, maar evengoed om stijgers, bouwliften, hijskranen of afvalcontainers.
  • Vergunningen. Zijn er bouwvergunningen nodig voor het project? Dan hoef jij daar als opdrachtgever niet mee in te zitten. Aannemers vragen de nodige vergunningen aan en zorgen ervoor dat alles tijdig geregeld is.
  • Bouwtekeningen. De aannemer maakt, indien nodig in samenwerking met een architect of ontwerper, de bouwtekeningen voor jouw bouwproject.

Een aannemer is natuurlijk niet nodig voor elke klus die je laat uitvoeren. Een nieuw bad installeren kan je bijvoorbeeld prima overlaten aan een loodgieter. Laat je de badkamer volledig renoveren? Dan schakel je wel een aannemer in. Die stuurt de loodgieter, tegelzetter, elektricien en andere onderaannemers aan en zorgt ervoor dat de renovatie volgens de planning verloopt.

Wat is de taak van de aannemer?

Wat zijn de kosten van een aannemer?

Hoeveel het kost om een aannemer in te schakelen, hangt in grote mate af van de schaal van het bouwproject. Daarnaast verschillen de tarieven van aannemersbedrijven en zzp’ers onderling. Je mag rekenen op een gemiddeld tarief van 30 tot 50 euro per uur.

Uurtarief versus vaste prijs

Over het algemeen werken aannemers met ofwel een vaste prijs voor het gehele project, ofwel een uurtarief. Voor bepaalde projecten kan een aannemer ook een tarief per vierkante meter aanrekenen.

Een aannemersbedrijf zal je doorgaans een vaste prijs aanrekenen voor het volledige project, ook wel de aanneemsom. In die totaalprijs zitten onder meer de materiaalkosten, de lonen van de vakmannen, en natuurlijk het tarief van de aannemer zelf.

Het grote voordeel van een vaste projectprijs is dat je meteen weet hoeveel de werken je zullen kosten. Niet elke aannemer zal je echter een vaste projectprijs kunnen aanbieden. Daarom wordt vaak gewerkt met een richtprijsafspraak. Je spreekt dan op voorhand af wat de werken ongeveer zullen kosten. Na een akkoord mogen de werkelijke kosten voor het project niet meer dan 10 procent afwijken van die overeengekomen prijs.

Werkt je aannemer met een variabele prijs op basis van de gepresteerde uren? Dan betaal je een vast uurtarief. De uiteindelijke kosten hangen volledig af van het aantal uren dat de aannemer gepresteerd heeft. Uiteraard betaal je naast dat vaste uurtarief ook de materiaal- en transportkosten en de lonen van de betrokken onderaannemers.

Ontvang je persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind aannemers in jouw regio en vergelijk gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Aandachtspunten bij het kiezen en vinden van een goede aannemer

Je wilt natuurlijk zeker zijn dat je met een goede aannemer in zee gaat. Hieronder vind je handige tips voor het uitkiezen van de juiste partij en het vergelijken van offertes. Je leest hier ook wat je zelf kunt doen om de werken vlot te laten verlopen, en wat je kunt doen bij problemen.

Waarop letten bij het kiezen van een aannemer?

De ene aannemer is de andere niet. De beste aannemer in Nederland vinden? Onmogelijk! De meest geschikte aannemer vinden voor jouw project? Dàt kan wel.

Let eerst en vooral op de specialisatie van de aannemer. Kies voor een aannemer die ervaring heeft met het soort project dat je laat uitvoeren. Kijk goed naar vorige realisaties, en lees indien mogelijk de referenties die de aannemer verzameld heeft. Werk je samen met een architect? Dan kan die je wellicht enkele aanbevelingen doen.

Kies daarnaast voor een aannemer die werkt in jouw omgeving. Zo bespaar je heel wat op transport- en voorrijkosten.

Check ook zeker even of de aannemer aangesloten is bij een brancheorganisatie of vereniging, bijvoorbeeld BouwGarant. Controleer ook of de onderaannemers waarmee de aannemer werkt over de juiste diploma’s en/of certificaten beschikken.

Tot slot ga je best goed op tijd op zoek naar een aannemer. Het kan even duren voor je de geschikte kandidaat vindt voor jouw project en voor een aannemer tijd heeft om zich op jouw project te gooien. Je neemt bovendien best genoeg tijd om de verschillende kandidaten te vergelijken.

aannemer

Waarop letten in offertes?

Voor je een aannemer inschakelt, vraag je offertes op bij verschillende partijen. Mik op een vergelijking van minstens 3 offertes. Door een aantal aannemers en offertes te vergelijken, krijg je niet enkel een beeld van de kosten voor je project. Je krijgt ook een goed beeld van het aanbod, de service en de tarieven van de verschillende aannemers.

Let bij het vergelijken van offertes aandachtig op volgende zaken:

  • Vermeldt de offerte welke werkzaamheden de aannemer verricht? Staan alle nodige werken op de offerte? Door verschillende offertes te vergelijken, merk je het al snel als bepaalde werkzaamheden ontbreken. Twijfel niet om de aannemer daarover aan te spreken om meer informatie te vergaren.
  • Vermeldt de offerte welke materialen gebruikt worden en hoeveel die kosten? Heb je vragen over de materialen die de aannemer opsomt? Neem dan zeker even contact op voor verduidelijking.
  • Vermeldt de offerte wanneer de werken aangevat worden, hoe lang ze duren, en wanneer het project opgeleverd wordt?
  • Moet of kun je bepaalde werken zelf uitvoeren?
  • Hanteert de aannemer een variabele of vaste projectprijs?
  • Wat zijn de algemene voorwaarden? Wat zijn de ontbindende voorwaarden?
  • Geniet je enige garantie op de uitgevoerde werken? Krijg je garantie op de gebruikte materialen?
  • Ben je beschermd bij een faillissement van de aannemer of het aannemersbedrijf?
  • Hoe lang is de offerte geldig? Vermeldt de offerte betalingstermijnen?
  • Kunnen extra kosten aangerekend worden?

Tip: Bij een kleine verbouwing is het ondertekenen van de offerte vaak voldoende. Voor een groter project is het aan te raden een contract met een bepaalde prijs of richtprijsafspraak op te stellen.

Op zoek naar een aannemer?
Vind de juiste vakman snel en eenvoudig in jouw regio

Opvolgen van de werkzaamheden: tips

Gaan de werkzaamheden beginnen? Met deze tips zorg je zelf voor een vlot verloop.

Zorg eerst en vooral voor duidelijke afspraken, en zet ze op papier. Het is bijvoorbeeld aangeraden om af te spreken dat de aannemer eventuele extra werken (en kosten) op voorhand met jou bespreekt. Zorg ook voor duidelijke afspraken omtrent garantie en eventuele problemen die na de oplevering opduiken. Laat tot slot de oplevering schriftelijk vastleggen in een proces-verbaal van oplevering.

Ga daarnaast van tijd tot tijd ook even kijken op de werf of de plek waar de werkzaamheden doorgaan. De aannemer houdt voor jou een oogje in het zeil, maar werp zeker zelf ook eens een blik op de werken.

Ben je ontevreden? Laat dat dan zo snel mogelijk weten. Leg gelijk afspraken vast over hoe eventuele problemen opgelost moeten worden, en binnen welke termijn dat dient te gebeuren.

Heb je klachten nadat het project is afgeleverd? Neem dan eerst contact op met de uitvoerder. Indien nodig kun je een deel van de betaling inhouden. Zo zet je wat druk om het probleem zo snel mogelijk recht te zetten.

Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Dan moet je binnen de 3 maanden de Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw inschakelen. Dat kan echter enkel als de aannemer daarbij aangesloten is.

Wat afspreken met aannemer?

Zeker weten dat je met de juiste aannemer werkt? Ontvang gratis en vrijblijvende prijsvoorstellen op maat

Samenwerken met het juiste bouwbedrijf is cruciaal voor wie met zekerheid wil verbouwen. Ben jij op zoek naar de beste partij voor jouw bouwwerkzaamheden? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat, en advies van specialisten. Zo vind je snel en eenvoudig de juiste persoon voor het verwezenlijken van jouw plannen!

arrow
Beschrijf je project
1*. In welk type gebouw gaat u renoveren?
2*. Welke ruimtes wenst u te renoveren?
3*. Welk type werken moet de aannemer uitvoeren?
4. Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
5. Beschrijving van je project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid