Prijs zonnepanelen: (on)betaalbaar?

Tot enkele jaren geleden waren zonnepanelen een luxe die niet veel gezinnen zich konden permitteren. Vandaag is dat gelukkig anders. Door de stevige daling van de prijs van zonnepanelen kan een gemiddeld gezin zich de installatie wel veroorloven. Hoeveel u precies neertelt, is voor elke woning anders.

Prijs zonnepanelen

Prijs zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. De reden? Een recordprijs die 33% lager ligt dan begin 2011. Hieronder vindt u een overzicht terug van de huidige richtprijzen voor een zonnepaneel-installatie.

Aantal zonnepanelen Gemiddelde jaarverbruik Besparing/jaar Richtprijs zonnepanelen
10 2.500 €647 €5.410
12 3.000 €777 €6.492
14 3.500 €906 €7.574
16 4.000 €1.036 €8.656
20 4.500 €1.295 €10.820
22 5.000 €1.424 €11.903

Prijs zonnepanelen: met welke factoren moet u rekening houden?

Er bestaat geen vaste prijs voor zonnepanelen. Die prijs is namelijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen u laat plaatsen. Om te weten te komen hoeveel u er nodig hebt, moet u rekening houden met de volgende factoren:

  • Uw jaarlijks energieverbruik: Hoeveel energie verbruikt u jaarlijks? Dat cijfer is afhankelijk van hoeveel mensen er in de woning wonen en hoe goed uw woning is geïsoleerd. De makkelijkste manier om dit te weten te komen is door te kijken naar uw energieverbruik van het afgelopen jaar.
  • Minimumvermogen: Hoewel zonnepanelen worden verkocht op basis van hun piekvermogen, is het door ons typisch Belgische weer niet mogelijk om daar in realiteit aan te voldoen. Het is namelijk zo dat een zonnepaneel in België maar 85% van zijn piekvermogen opbrengt. Een belangrijke factor om rekening mee te houden!
  • Beschikbare dakoppervlakte<:Vergeet niet dat zonnepanelen ook op uw dak moeten passen. Maak daarom op voorhand een legplan met de beschikbare ruimte. Houd daarbij rekening met de kant van uw dak die de meeste zon vangt en eventuele schoorstenen die voor schaduw kunnen zorgen.
  • Rendement:Wie een klein dakoppervlak heeft, kiest het best voor zonnepanelen met een hoge capaciteit. Op die manier wordt uw woning toch voorzien van de juiste hoeveelheid energie.

Prijs zonnepanelen: Extra installatiekosten

Wie zonnepanelen laat installeren, betaalt veel meer dan alleen de zonnepanelen. Verlies daarom deze extra zonnepanelen kosten (bovenop de prijs van zonnepanelen zelf) niet uit het oog:

  • Omvormer: Een omvormer zorgt ervoor dat de opgevangen zonnestralen omgezet worden in stroom, een noodzakelijke kost dus! Het is vooral belangrijk om een omvormer te kiezen die perfect past bij de capaciteit van uw zonnepanelen.
  • Frame voor platte daken: Zonnepanelen moeten in een bepaalde hoek geplaatst worden vooraleer ze voldoende zon kunnen opvangen. Voor woningen met platte daken moet er daarom een frame aangeschaft worden dat daarvoor zorgt.
  • Power optimizer: Valt er schaduw op een van uw zonnepanelen? Dan moet u op zoek naar een power optimizer om dat paneel te optimaliseren. Het vermogen van uw zonnepanelen is namelijk afhankelijk van het paneel dat het slechtst presteert.
  • Service: Vergeet zeker niet te besparen op servicekosten. Een goede installateur komt op voorhand langs en lost onverwachte problemen tijdens de plaatsing kosteloos op.

Zonnepanelen: Prijsberekening en simulatie

Voor een schatting op maat kan u op Zonnepanelen-Gids terecht om de aankoop van zonnepanelen voor uw woning te simuleren. Door rekening te houden met alle bovenstaande factoren is het eenvoudig om een ruwe schatting te maken van hoeveel installatie een gemiddeld gezin zou kosten.

Prijzen vergelijken voor zonnepanelen?

Zonnepanelen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonnepanelen