Voordelen van zonnepanelen in 2021

Voordelen zijn er zeker en vast te bedenken, zowel op financieel vlak als op het vlak van wonen. We sommen ze hieronder even voor je op.

Vergelijk gratis advies en vrijblijvende offertes

Voordeel 1: Lagere energiefactuur

Interessant zijn alvast de financiële troeven. De stroom die je via zonnepanelen genereert, kost je geen geld. Bovendien hoeft de zon niet de hele dag door te blijven schijnen om stroom op te wekken. Daglicht op zich volstaat. Verder kan je rekenen op de salderingsregeling voor de ongebruikte opgewekte elektriciteit.

Een doorsnee gezin bespaart met zonnepanelen gemiddeld 560 euro per jaar. Dit betekent dat je de investering ongeveer binnen 8 à 11 jaar al hebt terugverdiend. Door de lange levensduur van zonnepanelen (25 jaar) maak je vervolgens alleen maar winst!

voordelen zonnepanelen

Voordeel 2: Je huis stijgt in waarde

Zonnepanelen installeren biedt ook heel wat pluspunten voor je huis. Van zodra je de zonnepanelen hebt laten plaatsen, stijgt je woning in waarde. Zelfs wanneer je later zou beslissen om je huis door te verkopen, zal zich dat weerspiegelen in een hogere vraagprijs.

Voordeel 3: Zonne-energie is goed voor het milieu

Aangezien zonnepanelen geen broeikasgassen uitstoten, is er evenmin sprake van CO2-uitstoot. Dat maakt dat zonne-energie milieuvriendelijk is en een streepje voor heeft op andere energiebronnen zoals fossiele brandstoffen.

Verder ga je als eigenaar van zonnepanelen vaak op een bewuste manier om met de opgewekte stroom en het verbruik ervan. Huishoudens met zonnepanelen verbruiken op gemiddelde basis minder energie dan huishoudens die er geen bezitten. Dat lagere stroomverbruik staat gelijk aan lagere kosten.

Hebben zonnepanelen ook nadelen?

nadelen zonnepanelen

We hoeven er geen tekening bij te maken dat er naast voordelen ook nadelen aan zonnepanelen kopen zijn.

Vraag advies en ontvang offertes op maat

Nadeel 1: Weersomstandigheden

De afwisselende weersomstandigheden waaraan zonne-energie blootgesteld is, beïnvloeden de werking van de zonnepanelen. Bijvoorbeeld in de zomer kan langdurige hitte leiden tot rendementsverlies.

In de winter kan hagel dan weer schade toebrengen aan het oppervlak waarop de zonnepanelen bevestigd zijn. En een storm kan naast je dak ook de panelen loswrikken.

Nadeel 2: Defecten van onderdelen PV-installatie

Een ander nadeel aan zonnepanelen zijn mogelijke defecten van onderdelen van de PV-installatie. Defecten kunnen leiden tot aanzienlijke productieverliezen en dat wil je natuurlijk vermijden. Zorg daarom steeds voor een goede werking van de omvormers.

voordelen zonnepanelen 2021

Nadeel 3: Fijn stof

Fijn stof kan zich op het zonnepanelenoppervlak nestelen en op zijn beurt nefast zijn voor het rendement. Een goede hellingshoek is cruciaal zodat fijn stof, regen en andere soorten vuil automatisch afgespoeld worden. Bij aanhoudende, droge periodes reinig je de panelen best met een zachte borstel en water.

Nadeel 4: Overdimensionering zonnepanelen

Overdimensionering van je zonnepanelen kan het kostenplaatje aanzienlijk de hoogte injagen, aangezien een omvormer met een hoger vermogen duurder uitvalt in prijs dan een kleinere omvormer.

Daarnaast ligt het rendement van een omvormer die overgedimensioneerd is laag in periodes als de productie op een laag pitje staat, zoals bijvoorbeeld in de winter het geval is. In het ideale geval stem je het vermogen van de omvormer zo goed mogelijk af op de productie van de zonnepanelen.

Voorts bereiken zonnepanelen zelden hun piekrendement omwille van de wisselvallige weersomstandigheden in Nederland, waardoor sneller gekozen zal worden voor overdimensionering.

Alle voordelen en nadelen van zonnepanelen op een rijtje? Vraag advies en prijzen

Heb je meer inzicht gekregen in de voordelen en nadelen van zonnepanelen? Heb je toch nog wat vragen? Vraag via onderstaand formulier gerust extra advies en zelfs offertes aan installateurs van zonnepanelen in jouw regio. Zo kan je makkelijk adviezen en prijsvoorstellen jouw vergelijken, en een keuze maken.

Beschrijf je project
1*. Wat is jouw (geschat) jaarlijks elektriciteitsverbruik?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Wenst u de zonnepanelen te kopen of te huren?
6*. Wat is je jaarlijks verbruik (schatting in KWh)?
7*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
8. Beschrijving van je project
9. Het toevoegen van foto ' s of bijlagen (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
zend mijn aanvraag
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid .privacy charter
bedrijven in andere regio's