Verven of beitsen?

Voor je begint met je tuinhuis schilderen moet je een keuze maken tussen verf of beits. Verf is volledig dekkend. Nadat je je tuinhuis geverfd hebt met dekkende verf kan je dus niets meer zien van de onderliggende houtstructuur. Je kan hierdoor helemaal zelf kiezen welke kleur je tuinhuis krijgt. Beits daarentegen is (semi) transparant, waardoor je de nerven van het hout blijft zien, ongeacht de kleur van de beits.

Let op: Ook als er op de verpakking staat dat het dekkende beits is, is dit het geval. Bij dekkende beitsen blijft de houtstructuur zichtbaar.

Je tuinhuis wordt dag en nacht blootgesteld aan de elementen. Het is dus belangrijk dat het hout goed beschermd wordt. Verf is van zichzelf niet erg beschermend. Kies je voor verf, dan doe je er goed aan om eerst een grondlaag aan te brengen.

Beits trekt juist het hout in, waardoor het van nature een beschermende eigenschap heeft.

Welke soort beits of verf kies je?

Als je hebt gekozen tussen beits of verf, is het belangrijk om de juiste verf– of beitssoort te kiezen. 

Verf komt in twee verschillende soorten: acrylverf en alkydverf. Acrylverf wordt met water verdund en brengt daarom minder gezondheidsrisico´s met zich mee. Alkydverf wordt met terpentine verdund en wordt vanwege de gezondheidsrisico`s enkel nog voor buitenschilderwerk gebruikt. 

Als je gaat beitsen is het belangrijk dat je rekening houdt met de houtsoort van je tuinhuis. Er zijn beitssoorten voor verschillende soorten hout: tropisch hardhout, naaldhout, hittebehandeld hout en timmerhout. 

De beschermingsfactor van de beits varieert ook per beitssoort.

tuinhuis verven

Hoe ga je te werk?

Voorbereiding

Inspecteer je tuinhuis eerst zorgvuldig. In wat voor staat verkeert het? Is het hout onbehandeld of is het al eerder geverfd of gebeitst? Als er nog een oude verf– of beitslaag aanwezig is, is deze laag intact of deels afgebladderd? Al deze zaken hebben invloed op hoe je te werk moet gaan, dus ga dit goed na.

Oude verflagen verwijderen

Als er nog een verflaag aanwezig is, moet je afhankelijk van de staat van de verflaag deze eerst verwijderen. Is de laag nog intact en nergens afgebladderd? Dan hoef je enkel de laag op te schuren met korrel 80 schuurpapier tot de laag niet meer glanst voor je begint met schilderen.

Als de laag echter oud en afgebladderd is, doe je er beter aan om de laag compleet te verwijderen met behulp van een hogedrukspuit; een verfkrabber of grof schuurpapier. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de nieuwe verf ook afbladdert.

Verwijder na het schuren het stof met water en laat het hout daarna even drogen.

Impregneren voor langer plezier

Het impregneren van het hout is niet noodzakelijk, maar valt wel aan te raden. Het zorgt er namelijk voor dat het hout een stuk langer meegaat en mooi blijft. Impregneermiddel voedt het hout van binnenuit en gaat schimmels en houtrot tegen. In tegenstelling tot onbehandeld hout, werkt geïmpregneerd hout bovendien minder absorberend waardoor je minder beits of verf nodig hebt. Zeer voordelig dus!

Grondlaag voor bescherming en betere dekking

Nadat je de ondergrond hebt geschuurd en schoongemaakt kan je de primer of grondverf aanbrengen. De grondlaag zorgt ervoor dat het hout van je tuinhuis beschermd blijft tegen weerselementen zoals UV stralen en regen. Ook zorgt het ervoor dat je verf mooier dekt. Als je voor beits hebt gekozen heb je geen grondverf nodig.

Opschuren

Is je hout geïmpregneerd en klaar om geverfd te worden? Dan is het tijd om je hout nog één keer te schuren, ditmaal met fijn schuurpapier. Hierdoor hecht de verf– of beitslaag beter aan de ondergrond en gaat het langer mee. Je hout schuren is dus erg belangrijk.

Verven

Na al deze stappen is het verven zelf een makkelijk te klaren klusje. Verdun je verf met water of terpentine (afhankelijk van het soort verf dat je gebruikt). Zorg ervoor dat je je verf of beits goed roert voor en tijdens het gebruik. 

De verf of beits breng je het beste aan met een blokkwast of platte borstel. Voor een goede dekking heb je meestal twee lagen nodig, maar soms ook drie als er bijvoorbeeld nog een oude verflaag aanwezig was. Wacht tot een laag stofdroog is voor je de volgende laag aanbrengt. Dit duurt meestal ongeveer 24 uur

Werk nooit in de volle zon. Hierdoor kunnen blaasjes ontstaan die leiden tot het afbladderen van de verf. Werk ook niet in de regen.

Je houten tuinhuis schilderen doe je het beste ook van binnenuit. Door het hout van binnenuit ook te behandelen is het hout nog beter beschermd en gaat je tuinhuis langer mee. 

Tip: Als je tuinhuis compleet nieuw is, behandel en verf het hout dan voor je het in elkaar zet. Zo ben je er zeker van dat ieder hoekje van je tuinhuis beschermd is. 

tuinhuis-verven-beitsen.jpg

Kies je kleur!

Welke kleur je tuinhuis moet krijgen hangt natuurlijk van je eigen smaak af. Kies voor matzwart voor een strakke look, of juist groentinten voor iets fris en natuurlijks. Hou je van de naturel look van hout? Kies dan een transparante beitssoort waardoor je de kleur en nerven van je hout kunt blijven bewonderen. 

Tip: Door een kleur te kiezen die bij je interieur past breng je je interieur naar buiten en maak je een mooi geheel van je woonsituatie. Of kies een kleur die mooi aansluit bij je tuinmeubilair.

Met pastelkleuren heb je weer helemaal iets anders en is je tuinhuis een vrolijke toevoeging aan je tuin. Hou je liever van minimalistisch? Denk dan aan matzwart, grijstinten of wit.

Onderhoud

Als je klaar bent met je tuinhuis beitsen of verven, dan is het belangrijk om je harde werk te onderhouden. Preventief onderhoud zorgt ervoor dat je verf niet helemaal afbladdert door weersinvloeden en je over een paar jaar weer helemaal opnieuw kan beginnen. Controleer ieder jaar het hout en werk waar zo nodig de verf een beetje bij. Als je het hout hebt geïmpregneerd voor het schilderen zal het langer meegaan. 

Als je goed voor het hout hebt gezorgd en aan preventief onderhoud hebt gedaan zal je tuinhuis ongeveer eens per vijf jaar een nieuwe laag verf nodig hebben. De verf zal dan niet te afgebladderd zijn, waardoor je enkel de onderliggende verflaag moet opschuren voor je de nieuwe laag aanbrengt.

FAQ

Wat is de beste verf voor een tuinhuis?

De beste verf of beits hangt af van je eigen voorkeuren en de houtsoort van je tuinhuis. Kies altijd een beitssoort die bij de houtsoort van je tuinhuis past. Kies je voor verf en bent u van plan om de binnenkant van je tuinhuis met dezelfde verf te behandelen? Dan doet je er goed aan om voor een acrylverfsoort te kiezen. 

Omdat je tuinhuis goed tegen verschillende weersomstandigheden moet kunnen, is een hoog vochtregulerende beits een goede keuze. Een paar voorbeelden zijn Koopmans Perkoleum, Wijzonol Tuinbeits en Xyladecor Tuinhuis. 

Hoe een tuinhuis opnieuw schilderen?

Als je tuinhuis opnieuw geschilderd moet worden is het vaak handig om de bestaande verflaag eerst te verwijderen. Dit doe je moet een verfkrabber of afbijtmiddel. Volg daarna de stappen zoals hierboven beschreven, en je tuinhuis zal er weer zoals nieuw uitzien!

Hoe houten tuinhuis schilderen

Een houten tuinhuisje schilder je makkelijk zelf. Hoe je het beste te werk gaat lees je uitgebreid in dit artikel maar hier nog een kort stappenplan tuinhuis verven:

  1. Inspecteer de staat van je tuinhuis.
  2. Schuur oude verflagen op of verwijder ze eventueel compleet.
  3. Impregneer het hout van je tuinhuis voor het verft. Zo blijft het hout langer mooi.
  4. Breng een grondlaag aan als je met verf werkt. Gebruik je beits, dan is dit niet nodig.
  5. Schuur het hout nogmaals op met fijnkorrelig schuurpapier voor een betere hechting van de verf.
  6. Verven maar! Breng je verf of beits in meerdere lagen aan met een blokkwast.

Ontvang vrijblijvend offertes van professionals

Besteed je het werk toch liever uit aan een specialist? Vraag hier snel en vrijblijvend een offerte aan en vergelijk het aanbod in jouw regio. Zo heeft je tuinhuis voor je het weet een nieuwe uitstraling!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Je tuinhuis verven. Hoe doe je dat?