Kan je aluminium kozijnen verven? 

Het is zeker mogelijk om je aluminium kozijnen te schilderen. Aluminium schilderen is echter geen gemakkelijke klus. Het verven van aluminium vereist wat meer moeite dan het verven van bijvoorbeeld hout of steen.

Geanodiseerd of gemoffeld aluminium? 

Er zijn verschillende soorten aluminium.  

Geanodiseerd aluminium is aluminium dat ondergedompeld is in een chemisch bad. Na het chemische bad wordt het aluminium in een metaaloxide bad gedompeld. Hierdoor krijgt het een mooie metaaltint.

Het is moeilijk om geanodiseerd aluminium te schilderen. Door het verwerkingsproces ontstaat er een ondergrond waar verf zich erg lastig aan hecht. Dit is jammer, want verreweg de meeste kozijnen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium.

Er bestaat ook gemoffeld aluminium. Dit aluminium wordt ‘geverfd’ door een poederlak aan te brengen, het aluminium onder stroom te zetten zodat de poederlak zich hecht, en vervolgens af te bakken in een moffeloven. Op die manier wordt de verf als het ware in het aluminium gebakken.

Het is makkelijker om over gemoffeld aluminium heen te schilderen. 

Hoeveel kost het? 

De kosten voor het schilderen van je aluminium kozijnen kunnen variëren. De prijs hangt bijvoorbeeld af van de grootte van de kozijnen en of er extra materiaal zoals stellingen nodig zijn. Bovendien verschilt het uurtarief per schilder. Gemiddeld schommelt het uurtarief voor het verven van aluminium kozijnen tussen de 35 en 50 euro. 

De prijs kan ook per raam worden berekend in plaats van per uur. Het is altijd slim om de prijs van tevoren met de schilder te bespreken, zodat er geen verwarring kan ontstaan. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag info, advies en prijzen aan schilders in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Welke soorten verf kan je gebruiken? 

Om geanodiseerde aluminium kozijnen te verven moet een sterke primer gebruikt worden, anders hecht de verf niet. De primer die hiervoor gebruikt wordt is een twee-componenten primer op basis van epoxy.

Primers op basis van alkydhars kan je beter niet gebruiken voor aluminium kozijnen. Deze primer kan het aluminium aantasten. 

De verf die op de grondlaag wordt aangebracht is polyurethaan verf. Dit is een kleur- en glansvaste verf. 

Het kiezen van de juiste primer en verf is belangrijker bij het verven van aluminium dan bij andere soorten ondergronden. Niet iedere verf kan zich namelijk aan aluminium hechten. Als je niet zeker bent van het soort aluminium van jouw kozijnen en welke verf de juiste verf is, kan een professionele schilder je altijd helpen.

aluminium kozijnen verven
aluminium schilderen

Hoe aluminium kozijnen schilderen: stappenplan 

Kozijnen van aluminium verven omvat slechts een paar stappen. Omdat aluminium een complex materiaal is, is het wel belangrijk dat je grondig te werk gaat. Lees hieronder hoe je in een paar stappen je aluminium kozijnen een andere kleur kan geven.

Stap 1: Schuren en ontvetten

Als je geanodiseerde aluminium kozijnen gaat verven zal je eerst grondig moeten schuren voor je kunt beginnen. Gebruik hiervoor een schuurmachine. Na het schuren moeten de kozijnen gereinigd en ontvet worden met een ontvettingsmiddel. 

Soms is het niet genoeg om je kozijnen te schuren, maar moeten ze ook gestraald en gebeitst worden. Dit laat je beter over aan een specialist.

Stap 2: De primer aanbrengen

Wanneer je kozijnen geschuurd en gereinigd zijn, kan je de primer aanbrengen. Zorg ervoor dat dit een twee-componenten primer op basis van epoxy is. 

Stap 3: De aluminium kozijnen schilderen

Als de primer goed gedroogd is, kan je de kozijnen beginnen verven. Afhankelijk van de grootte van je kozijnen kan je de verf gewoon met een blokkwast aanbrengen. Voor kleine randjes en hoekjes kan je een kleine platte kwast gebruiken. 

Stalen kozijnen en metalen kozijnen

Als je kozijnen niet van aluminium, maar van staal of metaal zijn gemaakt, is het verfproces een stuk simpeler. Stalen en metalen kozijnen zijn een stuk makkelijker te schuren, omdat ze geen geanodiseerde laag hebben.

Om stalen en metalen kozijnen te verven kan je ze gewoon schuren en daarna behandelen met een universele primer. Wanneer de primer goed droog is kan je de kozijnen in de gewenste kleur verven met een metaallak. 

Veelgestelde vragen over aluminium kozijnen verven

Kan je metalen deurposten verven?

Ja, metalen deurposten kan je verven. Schuur de deurposten goed op en behandel ze met een universele primer. Gebruik vervolgens metaallak om je metalen deurposten een nieuwe kleur te geven.

Welke verf voor aluminium deurposten?

Voor aluminium deurposten gebruik je het beste een polyurethaan verf. Gebruik zeker geen verf op alkydbasis of alkydhars primer. Dit kan het aluminium aantasten.

Welke verf hecht op aluminium?

Polyurethaan verf hecht op aluminium, maar enkel wanneer het aluminium goed geschuurd en behandeld is met een twee-componenten primer op epoxybasis. 

Hoe schilderen op aluminium?

Hierboven vind je een uitgebreid stappenplan om aluminium te verven. We zetten de stappen nogmaals kort op een rij:

  1. Schuren en ontvetten
  2. Primer aanbrengen
  3. Verven met polyurethaan verf

Het is niet makkelijk om aluminium kozijnen goed te schilderen. Schakel daarom een professionele schilder in om verzekerd te zijn van een mooi resultaat. Via onderstaand formulier ontvang je gratis vrijblijvende offertes van vakspecialisten in jouw omgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Aluminium kozijnen verven: hoe moet dat?