Warmtepomp

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Warmtepomp, zuinig en groen

Een warmtepomp is dé oplossing om een gebouw op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. De pomp haalt de warmte uit de aarde of uit de omgeving en drukt deze samen om een gebouw of huis op te warmen. Het enige wat deze vorm van verwarming verbruikt is de elektriciteit die de compressor gebruikt. Het is een enorme besparing voor elk gebouw. En een investering die je snel terug kan verdienen! Bovendien krijg je voor het plaatsen van een warmtepomp subisidies. 

Verwarmen met een warmtepomp

Haal de warmte binnen en houd ze binnen. Met een warmtepomp breng je alle warmte uit de buitenlucht, grond of grondwater naar binnen. Enkel met een goede isolatie blijft deze warmte ook effectief binnen. Wees er dus zeker van dat het gebouw waarop je een warmtepomp wilt aansluiten goed geïsoleerd is.

Warmtepomp plaatsen

Er zijn vele oplossingen voor wie een warmtepomp wil plaatsen. Als je een nieuw gebouw gaat bouwen is ongeveer alles mogelijk. Maak dan vooral op voorhand de beslissing. Als je een warmtepomp wilt laten plaatsen op een bestaand huis hangen de mogelijkheden af van de locatie. Sowieso zijn bepaalde types altijd en overal mogelijk. Maar afhankelijk van de locatie van het gebouw, de oppervlakte van het omliggende terrein en het budget kies je best voor de ene of andere oplossing.

Een goede warmtepomp en een goede installateur voor warmtepompen kies je niet zomaar. Contacteer ons daarom, vul onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met verschillende leveranciers. Je vergelijkt rustig de verschillende offertes en maakt zelf een keuze.

Gezien de grote verscheidenheid aan warmtepompen op de markt, is het niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken. Hier kan je alle informatie over waterpompen terugvinden waardoor je makkelijk de verschillende mogelijkheden kan vergelijken.

Een warmtepomp heeft tal van voordelen waaronder een flinke energiebesparing en onmiskenbaar thermisch comfort. Economisch gezien is een warmtepomp bijzonder interessant, omdat je met de meest efficiënte modellen je verwarmingskosten met 30% kunt verlagen.

De modellen met dubbele werking, die dienen als verwarming en airconditioning, maken het gebruik van twee afzonderlijke apparaten overbodig. Daardoor bespaar je zowel op de installatie- als op de onderhoudskosten van twee apparaten.

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is het prestatiecoëfficiënt (COP). Die drukt het rendement van een warmtepomp uit bij een bepaalde condensatie en verdampingstemperatuur. Ook de energie-efficiëntie of zelfs de omvang de installatiewerken hebben een invloed op de prijs van een warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

Pompe à chaleur

Een warmtepomp is een verwarmingsmethode die werkt door het overbrengen van thermische energie van een medium met lage temperatuur (de koude bron) naar een medium met hoge temperatuur (de warme bron), of omgekeerd. Warmtepompen halen dus warmte uit de natuur (grond, water en/of lucht) en geven die af aan een verwarmingssysteem. Zo kan je de woning verwarmen, maar ook afkoelen. De warmtepomp maakt hiervoor gebruik van speciale vloeistoffen om de warmte over te brengen.

Afhankelijk van de plaatsing van het apparaat, kan de warmtepomp worden gebruikt als verwarming of airconditioning. Hierdoor is de warmtepomp in staat om in alle verwarmingsbehoeften van je huis te voorzien.

Soorten warmtepompen

Er zijn een aantal warmtepompen op de markt, in alle maten, prijzen en functies waardoor de keuze vaak niet eenvoudig is. Het eerste wat warmtepompen van elkaar onderscheidt, zijn de energiebronnen die het apparaat binnenkomen en verlaten.

De lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is een apparaat dat geweldige energieprestaties levert en is gebaseerd op het principe van aerothermische energie. Lucht is de gratis externe energiebron die zijn energie vrijgeeft in water. De lucht-water warmtepomp zuigt de buitenlucht aan en zet die energie om in warmte. Vervolgens gebruikt het water die warmte om de woning te verwarmen met behulp van vloerverwarming of in een bestaand cv-installatie. Dit systeem zorgt, bij een model met dubbele werking, voor warmte in de winter en frisheid in de zomer.

De lucht-water warmtepomp onderscheidt zich in twee hoofdmodellen: de lucht-water warmtepomp bij hoge temperatuur en de lucht-water warmtepomp bij lage temperatuur.

Voor een cv-installatie wordt de lucht-water warmtepomp met hoge temperatuur aanbevolen, die het water kan verwarmen tot boven 55° C .

De lucht-water warmtepomp met lage temperatuur kan daarentegen worden gekoppeld aan de vloerverwarming, en kan door de omkeerbare werking, de woning ook koelen. De lage temperatuur lucht-water warmtepomp verwarmt en koelt uw huis en produceert warm water op een duurzame manier.

De hydraulische module, waarbij de verdamper en de condensor uit één stuk bestaat, wordt gecombineerd in de buitenunit. De aansluiting op het cv-installatie gebeurt door middel van een hydraulische aansluiting. De koelvloeistof zorgt ervoor dat de buitenlucht (gas) wordt omgevormd tot water (vloeistof) en brengt op die manier de energie van de buitenlucht over naar het water.

Eén van de belangrijkste voordelen van de lucht-water warmtepomp met geïntegreerd warm water is dat deze sanitair warm water van een hoge temperatuur kan produceren door de bestaande ketel in de woning te vervangen. Hiervoor maken de warmtepompen, gekoppeld aan een warmwatertank, gebruik van het bestaande netwerk aan radiatoren in huis.

Als je niet over een dergelijk apparaat in huis beschikt, kan je bijvoorbeeld overwegen om tijdens uw renovatiewerkzaamheden te kiezen voor een lucht-water warmtepomp ter vervanging van een minder energiezuinig verwarmingssysteem, zoals een stookolieketel of gasketel.

Indien je kiest voor een warmtepomp die meer dan 2 liter koelvloeistof bevat, ben je verplicht om voor het jaarlijkse onderhoud een vakman in te schakelen. Deze ervaren professional voert vervolgens een reeks controles uit en zal met name zorgen voor de afdichting van het koelcircuit, het goed functioneren van de compressor en de prestaties van het apparaat.

Het is ook uiterst belangrijk om de buitenunit regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat de lucht vrij kan stromen.

De lucht-lucht warmtepomp
lucht lucht warmtepomp

Dit soort warmtepomp gebruikt buitenlucht om de binnenlucht te verwarmen. Net als bij de lucht-water warmtepomp, produceert de lucht-lucht warmtepomp warmte in de winter en koelt hij je huis in de zomer. De ventilator van de lucht-luchtwarmtepomp verspreidt naargelang het seizoen de warmte of de koelte in huis.

De meest bekende van de lucht-lucht-warmtepompen is een mono-split module die aan de muur wordt bevestigd. Dergelijke modellen kunnen echter maar één kamer verwarmen of koelen.

Een lucht-lucht warmtepomp kan meerdere kamers in uw huis verwarmen of koelen met behulp van multi-split modules die bestaan ​​uit twee afzonderlijke units: de binnenunit en de buitenunit. De buitenunit heeft de vorm van een compressor. Bij de binnenunit vinden we drie soorten terug:

  • Muurbevestiging: de binnenunit wordt aan de muur bevestigd.
  • Console: de unit is compact en heeft weinig ruimte nodig. Deze kan zowel op de vloer als aan de muur worden geïnstalleerd. Voor meer esthetiek is het zelfs mogelijk om de warmtepomp gedeeltelijk in de muur te verwerken.
  • Plafond: de unit wordt geïnstalleerd op zolder of in een verlaagd plafond.

Bij de nieuwste modellen gebeurt de overgang van verwarmingsmodus naar airconditioningmodus automatisch volgens de binnentemperatuur van de kamer. Dit noemen we omkeerbare warmtepompen. Deze systemen zijn ook uiterst nauwkeurig en stellen je in staat om uw verbruik zelf te bepalen.

Omkeerbare airconditioning geeft gemiddeld 4 keer meer warmte dan de elektriciteit die de compressor verbruikt.

De buitenunit bestaat uit een inverter unit die geleidelijk zijn vermogen verhoogt, afhankelijk van het vermogen dat nodig is om de kamer te koelen of te verwarmen.

Water-water warmtepomp

Water-water-warmtepompen of geothermische warmtepompen gebruiken grondwater als energiebron. Dit betekent dat er drie vloeistofcircuits aanwezig zijn: in de keldersensoren, de warmtepomp en de warmteoverdracht. Water uit het grondwater is de eerste vloeistof, daarna het koelmiddel en tenslotte de warmteoverdrachtsvloeistof.

De geothermische warmtepomp haalt zijn energie uit de grond en werkt dankzij horizontale of verticale sensoren die in de grond werden geplaatst. Het is zeer efficiënt en vereist in geen geval het gebruik van een convector-type bijverwarming.

Dit type is soms moeilijk te installeren omdat het een verzamel- of zuigput vereist, evenals een restitutieput. Water-water warmtepompen kunnen het huis ook koelen indien het apparaat omkeerbaar is.

Hybride warmtepomp


Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en staat je klassieke cv-ketel bij. Zo maak je een stap richting duurzaam wonen, maar kan je ook nog rekenen op je cv-systeem. Een populaire manier om minder energie te verbruiken voor je warm water en verwarming. Bovendien kan je mooie subsidies krijgen wanneer je een hybride warmtepomp laat installeren.

Warmtepompboiler

De warmtepompboiler of thermodynamische boiler kan voorzien in de behoefte aan sanitair warm water voor het hele huis. Deze oplossing voor verwarming is gebaseerd op aerothermische energie.

De warmtepompboiler hanteert het principe van de thermodynamische cumulus. Het vangt energie op uit de lucht die het koelmiddel verwarmt. Deze laatste brengt de energie vervolgens over naar de tank die warm water voor huishoudelijk gebruik produceert. Dit systeem verbruikt tot drie keer minder energie in vergelijking met een elektrische boiler. Er zijn twee installatiemethoden mogelijk: installatie op omgevingslucht en installatie op buitenlucht.

Vind hier al onze oplossingen voor uw verwarming

Voordelen van een warmtepomp

Warmtepompen zijn milieuvriendelijke verwarmingssystemen. Veel warmte wordt opgewekt door hernieuwbare energie en hebben het voordeel dat ze ons verbruik van fossiele energie verminderen. Ze zijn efficiënter dan andere manieren van verwarmen zoals bijvoorbeeld pelletkachels. Groot voordeel: je kan voor het installeren van een warmtepomp subsidies ontvangen!

Hoe kan ik een warmtepomp ontluchten?

Het zuiveren van een warmtepomp is een heel eenvoudige handeling.

Eerst moet je de stroomtoevoer naar de warmtepomp onderbreken. Vervolgens schakel je de waterinlaatklep op het apparaat uit en zorg je ervoor dat de wateruitlaat open is. Vervolgens controleer je of de watercirculatie goed dicht is en tap je tenslotte de pomp voorzichtig af.

Waarom een vakman inhuren om een ​​warmtepomp te installeren?

De installatie van een nieuwe warmtepomp vereist een grondige en speciale vakkennis. Daarom wordt het met name aanbevolen om een ​​professionele installateur in te schakelen. Door gebruik te maken van een erkende vakman kan je profiteren van alle financiële steun voor de werken, zoals de subsidies voor duurzaam wonen. 

Om kans te maken op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) moet je de warmtepomp door een erkend installateur laten plaatsen. Dat om ervoor te zorgen dat alles correct en veilig gebeurt. De subsidie bedraagt vanaf €500, afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest.