Wat houden de maatregelen in voor de bouwsector?

De bouw- en technieksector hebben samen met het Nederlandse Rijk een protocol vastgesteld dat ‘Samen veilig doorwerken’ heet. Zo kan er blijven gewerkt worden, met aandacht voor de veiligheid en de gezondheid van alle betrokkenen. Wat houdt het in?:

Bobex en het coronavirus

Kan ik nog steeds offertes aanvragen?

Uiteraard blijft onze website steeds actief en kan je gratis offertes blijven aanvragen. Wij blijven ook alle aanvragen opvolgen en helpen je verder. De bouw- en technieksector zal blijven doorwerken, maar er wordt rekening gehouden met de gezondheid van de medewerkers.

Zal het langer duren vooraleer ik een reactie ontvang van de leveranciers?

Een aantal bedrijven zijn vandaag niet of minder actief. Dus het kan inderdaad wat langer duren vooraleer je een reactie ontvangt. Over het algemeen blijft de bouw- en technieksector gewoon verder werken.

Hoe kan ik best communiceren met de aannemers / leveranciers?

Het is nog steeds toegestaan om ter plekke met aannemers of werknemers af te spreken, wel moet je 1,5 meter afstand houden van elkaar. Gelukkig leven we in een digitale wereld en verloopt veel communicatie zonder fysiek contact. Naast de telefoon kan je ook eenvoudig en gratis een videogesprek voeren. Gebruik hiervoor de apps Skype, Messenger, Google Meet, Zoom, Houseparty enz. Heb je vragen? Blijf er zeker niet mee zitten en neem contact op!

Ik wil toch een afspraak met de aannemer ter plaatse. Kan dat nog?

Zolang de afstandsregels gerespecteerd blijven, mogen aannemers en vakmannen bij u over de vloer komen. Een afspraak ter plaatse is dus niet verboden! De regering vraagt net dat zoveel mogelijk bedrijven aan de slag blijven.

Covid-19 in de bouwsector

Mogen bouwwerken en werven nog plaatsvinden?

Er mag verder gewerkt worden op bouwwerven, als het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ kan worden gevolgd. De bewoners moeten 1,5 meter afstand kunnen houden van de werknemers en liefst wordt er met vaste teams gewerkt op vaste locaties. Bij ziekte kunnen de werken niet doorgaan.

Ik wil geen risico nemen met Covid-19 en wil dat de aannemers de werken uitstellen. Kan dat?

Dat kan. Aannemers mogen zich niet opdringen en moeten uw beslissing respecteren als u de werken tijdelijk opschort. U stuurt best wel een schriftelijke bevestiging (per mail) naar de aannemer.

De uitvoeringstermijn van mijn bouwwerf zal niet gehaald worden. Wat nu?

Eerst en vooral moeten overeenkomsten gerespecteerd worden. Een contract kan niet eenzijdig opgezegd worden. Indien een aannemer dit wel doet, dan riskeert hij het betalen van een (zware) schadevergoeding. Als er vertraging ontstaat door het coronavirus, zal er per geval bekeken worden of er al dan niet een boete moet worden betaald. In het geval van het coronavirus kan een aannemer dus overmacht inroepen. Dit kan enkel onder strikte voorwaarden:

  • Het gaat om een onvoorziene gebeurtenis
  • De gebeurtenis ligt buiten de wil van de aannemer
  • En de gebeurtenis maakt de uitvoering van de werken (tijdelijk) onmogelijk.