Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Het reinigen en schoonmaken van zonnepanelen is belangrijk. Om te begrijpen waarom moeten we eerst snappen wat zonnepanelen precies doen.

Zoals de meest mensen weten vangen zonnepanelen zonlicht op om energie op te wekken. Dit kan het best en het meest efficiënt gebeuren wanneer de zonnepanelen schoon zijn. Als er vuil op de zonnepanelen zit kunnen deze namelijk minder zonlicht opvangen, hierdoor wekken ze dus minder zonne-energie op en zijn ze dus minder efficiënt.

Voorbeelden van vuil dat zich kan ophopen op zonnepanelen zijn bijvoorbeeld vogelpoep, bladeren en zand. Door je zonnepanelen dus op een regelmatige basis schoon te maken haal je dus het maximale uit je zonnepanelen. En naast dat je er dus meer rendement uit haalt gaan ze ook nog eens langer mee als je ze goed schoonmaakt en onderhoudt.

Zonnepanelen laten reinigen door een specialist

Wanneer en hoe vaak zonnepanelen reinigen?

Als het regent helpt dat om de zonnepanelen schoner te houden, maar het is niet genoeg! De zonnepanelen dienen dus schoon gemaakt te worden.

Maar hoe vaak eigenlijk? Er wordt aangeraden om één keer per jaar je zonnepanelen schoon te maken. Wel hangt dit ook een beetje van de situatie af. Als het bijvoorbeeld een tijdje heel veel regent, zal een schoonmaak minder snel nodig zijn dan wanneer het voor een langere periode heel droog is.

De beste tijd van het jaar om een jaarlijkse schoonmaak van je zonnepanelen in te plannen is ergens aan het begin van de lente. Tijdens de warme maanden wordt namelijk wel zo’n 70% tot 80% van de jaarlijkse stroom opgewekt door de zonnepanelen. De ideale periode dus om ze zo schoon mogelijk te krijgen. Ook kan je beter een moment kiezen wanneer de zon niet schijnt. Op deze manier zal het schoonmaakwater niet zo snel verdampen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Hoe zonnepanelen schoonmaken? [Stappenplan]

Zonnepanelen schoonmaken en reinigen gebeurt in drie stappen, ongeacht of je dit nou zelf doet, of een vakman inschakelt. Hieronder zullen we deze stappen even gedetailleerd overlopen.

Stap 1. Voorbereidingswerk

Voor dat je begint is het voor de veiligheid heel belangrijk om de stroom van de zonnepanelen helemaal uit te zetten. Ook is het verstandig eerst alle takken en grote bladeren te verwijderen. Zo vergemakkelijk je het proces enorm.

Stap 2. Panelen schoonmaken

Het schoonmaken van de zonnepanelen kan je het best doen met osmosewater. Osmosewater is namelijk gezuiverd water waar geen dingen zoals kalk en zout in zitten.

Dit zal geen strepen achterlaten en is ook nog eens erg ecologisch verantwoord. Bij ernstige vervuiling aan de zonnepanelen kan er ook gebruik worden gemaakt van reiniger speciaal voor zonnepanelen.

In een aantal gevallen is het vanaf de grond wassen van de zonnepanelen mogelijk. In andere gevallen kan het zijn dat er bijvoorbeeld een ladder aan te pas moet komen. Dit brengt uiteraard wel dingen als valgevaar met zich mee.

Stap 3. Zonnepanelen borstelen

Na het schoonmaken van de zonnepanelen kunnen ze nog eens geborsteld worden. Dit is om het eventueel achtergebleven mos of ander vuil volledig te verwijderen. Voor dit proces is het noodzakelijk om een speciale reinigingsborstel te gebruiken die geen krassen achterlaat op de zonnepanelen.

Zonnepanelen reinigen met borstel

Waarmee zonnepanelen schoonmaken?

De zonnepanelen moeten dus om de zoveel tijd gereinigd worden. Maar met welke middelen? Lees hieronder welke middelen je het best wel kunt gebruiken en welke middelen het best niet.

Wel gebruiken

Er zijn een aantal middelen die worden aangeraden om je zonnepanelen mee te reinigen. Allereerst kan je het best gebruik maken van osmosewater. Zoals al eerder vermeld is dit gezuiverd water zonder bijvoorbeeld kalk en nikkel. Dit zorgt ervoor dat het water geen strepen of vlekken op de zonnepanelen achterlaat.

Zijn de zonnepanelen wat lastig te bereiken? Maak dan gebruik van een telescoopborstel. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar en kunnen met inwendig water gecombineerd worden.

Dit geeft je de mogelijkheid om het osmosewater te gebruiken in combinatie met de borstel. Indien de zonnepanelen relatief makkelijk te bereiken zijn kun je gewoon een spons of een zachte borstel gebruiken.

In de meeste gevallen is het reinigen met osmosewater voldoende. Is dit in jouw geval niet zo? Dan kan je altijd nog gebruik maken van een zonnepanelen reiniger. Dit is een product speciaal gemaakt om zonnepanelen van hardnekkig vuil af te helpen. Het is speciaal ontworpen zodat het hardnekkig vuil aanpakt en tegelijk geen strepen achterlaat.

Niet gebruiken

Zojuist hebben we de producten gesproken die je beter wel kan gebruiken, maar welke kan je zeker beter niet gebruiken?

Een van de producten die je beter niet kan gebruiken is een schuurspons. Dit kan de zonnepanelen beschadigen en dan betekent een verlies in effectiviteit en dus in rendement. Hetzelfde geldt voor een hogedrukreiniger, een harde spons en schuurmiddel.

Kosten: zonnepanelen schoonmaken in 2023

Als je van plan bent om zelf je zonnepanelen te reinigen, dan draai alleen op voor de kosten van de reinigingsproducten. Op deze manier kan je best duur uitkomen als je al deze spullen koopt voor maar keer reinigen.

Het inschakelen van een vakman is een veel betere optie. Naast de prijs voor alle producten, heb je ook nog factoren zoals tijd en expertise. Met een vakman weet je zeker dan alles vlekkeloos verloopt en dat er geen fouten worden gemaakt.

Met een vakman kan je rekenen op een totaalprijs van tussen de 100 en 200 euro. Bij sommige vakmannen kan het zijn dat ze met een startprijs werken.

Prijs versus opbrengst

De grote vraag is natuurlijk of het schoonmaken van je zonnepanelen meer oplevert dan dat het kost om ze schoon te maken. Als zo’n 150 euro betaald hiervoor aan een vakman, dan moet je behoorlijk wat extra stroom opwekken om dit terug te verdienen. Lukt dit niet? Dan is het misschien verstandig om ze niet elk jaar te laten reinigen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

PV-panelen zelf schoonmaken of specialist inschakelen?

Veel mensen twijfelen of ze hun zonnepanelen nou zelf moet schoonmaken of ze het beter aan een vakman kunnen overlaten. Beide opties hebben voordelen en nadelen. Hieronder bespreken we ze.

Voordelen zelf zonnepanelen reinigen

Het grootste voordeel van het zelf reinigen van je zonnepanelen zijn de arbeidskosten. Omdat je zelf de arbeid levert betaal je enkel voor de materiële kosten.

Zijn er nadelen aan verbonden?

Hier zitten behoorlijk wat nadelen aan. Zo heb je kans op valgevaar, een verhoogd risico op krassen en andere schade en wordt het enkel aangeraden als je zonnepanelen relatief makkelijk bereikbaar zijn.

Voordelen zonnepanelen laten reinigen

Er zitten meer voordelen aan het laten schoonmaken van je zonnepanelen. Zo heb je geen risico op valgevaar, lopen je zonnepanelen geen risico op schade en hoef je niet zelf in schoonmaakmiddelen te investeren. Ook ben je zeker van een correcte uitvoering van het reinigen en worden je zonnepanelen gelijk op schade gecheckt.

Schoonmaaktips voor het schoonmaken van zonnepanelen

Er zijn een aantal tips die handig kunnen zijn voor het schoonmaken van zonnepanelen, hieronder nemen we ze even door.

  1. Het inspecteren van je zonnepanelen. Inspecteer je zonnepanelen zo’n drie keer per jaar. Een groot stuk vuil op één van je zonnepanelen kan al voor een groot rendement verlies zorgen.
  2. Zijn de zonnepanelen helemaal droog? In dat geval kan je proberen de droge resten te verwijderen zonder behulp van water. Is dit niet voldoende? Dan kan je uiteraard water gebruiken.
  3. Heb je een schuin dak en ben je van plan om je zonnepanelen zelf te reinigen? Zorg dan voor een valbeveiliging. Meer informatie hierover kan je op internet vinden.
  4. Heb je een schuin dak en is het je opgevallen dat er veel hardnekkig vuil ligt? Gebruik dan een tuinslang. Dit zal niet al het vuil verwijderen maar wel het meeste grootste vuil zoals takken en bladeren.
  5. Is je dak schuin en gaan bepaalde vervelende takken of bladeren en zelfs met de tuinslang niet vanaf? Gebruik dan een telescoopwisser om deze er af te vegen.
Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen laten schoonmaken: vraag en vergelijk gratis prijzen en offertes

Ben je nog op zoek naar meer specifieke informatie? Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes en advies over zonnepanelen schoonmaken aanvragen. Zo kan je makkelijk de prijzen vergelijken en jezelf nog beter informeren. Zo vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw situatie.

Wij kunnen zeker aanraden om de hulp van een erkende specialist in te schakelen. Deze kan je helpen met jouw specifieke situatie om zo tot de beste oplossing te komen. Ook loont het om eerst verschillende installateurs met elkaar te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel zonnepanelen wil je laten schoonmaken?
2*. Waar liggen de zonnepanelen?
3*. Wanneer wil je zonnepanelen laten schoonmaken?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Kun je zonnepanelen schoonmaken met kraanwater?

+
Nee. Kraanwater bevat kalk en kan blijven zitten op de zonnepanelen en vlekken veroorzaken.

Waarom zonnepanelen uitzetten bij schoonmaken?

+
Zonnepanelen zijn in principe gemaakt om tegen water te kunnen maar om je er nu bovenop gaat staan is het beter voor je eigen veiligheid om ze even uit te zetten.

Wat levert zonnepanelen schoonmaken op?

+
Het schoonmaken van je zonnepanelen verhoogt het jaarlijkse rendement met maar 2% tot 3%. Dit kan helaas in veel gevallen niet op tegen de kosten van het reinigen van de zonnepanelen.