Onderhoud waterverzachter: waarom is dit nodig?

Zoals ieder toestel dient ook een waterverzachter af en toe gecontroleerd te worden. Alleen een waterontharder die goed onderhouden wordt, kan zacht water garanderen. En uitsluitend gebruik van zacht water voorkomt verkalking van kranen, leidingen en huishoudelijke apparaten. Het is dus ten zeerste aangeraden om uw waterverzachter zeker één keer per jaar door een specialist te laten controleren.

Prijs onderhoud waterverzachter

Een goede onderhoudsbeurt kost u gemakkelijk zo’n € 60. Wanneer u echter bepaalde defecte onderdelen moet vervangen, loopt deze kost vanzelfsprekend op. Ook extra zout aankopen, laat de kostprijs stijgen.

Bij sommige firma’s hebt u de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten. In dat geval hoeft u voor een onderhoudscontrole minder te betalen, maar moet u die controle wel steeds door dezelfde firma laten uitvoeren. Een dergelijk contract heeft als bijkomend voordeel dat u zelf niet hoeft uit te rekenen wanneer uw waterverzachter toe is aan onderhoud. De firma doet dat voor u en contacteert u als het nodig is.

Wanneer moet ik een waterverzachter onderhouden?

Wanneer en hoe vaak een waterverzachter onderhouden moet worden is een beetje afhankelijk van het toestel. Gemiddeld genomen zul je de waterontharder minstens één keer per jaar moeten (laten) onderhouden. Op die manier verzeker je jezelf van een goed werkend apparaat met een lange levensduur. Kapotte of versleten onderdelen worden tijdens het onderhoud opgespoord, waardoor ze niet voor verdere schade kunnen zorgen.

Tijdens het onderhoud wordt de waterverzachter op een aantal punten gecontroleerd. Ten eerste zal altijd eerst de hardheid van het water worden gemeten. Te hard water wijst immers op een slecht werkende waterontharder. Daarna zullen verschillende onderdelen, zoals de kleppen en het filter, gereinigd en gecontroleerd worden. Als er onderdelen kapot zijn, worden deze uiteraard vervangen. Ook wordt het toestel opnieuw afgesteld, zodat het weer optimaal zal werken.

Sluit een onderhoudscontract af

Het is natuurlijk mogelijk om elk jaar opnieuw een vakman in te huren voor het onderhoud van jouw waterverzachter, maar het is ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit kan vaak al direct bij plaatsing van het apparaat. Je bent dan direct verzekerd van regelmatig onderhoud en betaalt vaak minder dan als je elke onderhoudsbeurt apart aankoopt. Kijk wel altijd goed wat er bij het onderhoudsabonnement zit inbegrepen.

De voordelen van een goed onderhouden waterverzachter

Alleen een goed onderhouden waterontharder kan goed zijn werk doen. Je waterverzachter regelmatig laten onderhouden is dan ook de enige manier waarop je verzekerd blijft van zacht water. Zacht water is niet alleen prettiger voor jezelf, bijvoorbeeld tijdens het douchen, maar het verlengt ook de levensduur van apparaten, zoals de wasmachine en vaatwasser, aanzienlijk.

Daarnaast verbruik je met goed ontkalkte apparaten een stuk minder energie. Een goed werkende waterontharder is hier dus belangrijk voor. Laat de waterontharder daarom regelmatig onderhouden, zodat je zeker weet dat deze goed z’n werk blijft doen.

Onderhoud waterverzachter: het stappenplan

Tijdens het onderhoud van uw waterverzachter worden meestal de volgende 5 stappen doorlopen:

  • Stap 1: Bepaling waterhardheid: Voordat men begint met het eigenlijke onderhoud van uw waterverzachter, bepaalt men via een simpele test de hardheid van uw water. Zo kan men vrij snel inzien of uw waterverzachter globaal genomen nog in goede staat verkeert of niet.
  • Stap 2: Testen, reinigen en smeren: Vervolgens worden alle onderdelen afzonderlijk aan een grondige controle onderworpen. Voor een optimale werking van uw waterverzachter is het belangrijk dat alle kleppen, injectoren en overige elementen vlot werken. Daarom worden deze tevens gereinigd en gesmeerd.
  • Stap 3: Reiniging zoutreservoir: Omdat zout na verloop van tijd aaneen koekt, dient het zoutreservoir af en toe gereinigd te worden.
  • Stap 4: Desinfectie harskorrels: Ook de harstank en harskorrels moeten ter tijd en stond grondig gereinigd worden. Hiervoor gebruikt men meestal een oplossing van chloor. Wanneer u gedurende een langere periode geen water gebruikt, omdat u bijvoorbeeld op vakantie bent, kunnen er zich namelijk bacteriën vormen in de harskorrels en -tank. Deze wilt u uiteraard zo snel mogelijk uit de weg ruimen.
  • Stap 5: Aanpassing waterverzachter: Soms zal de controleur uw waterverzachter wat bijstellen, zodat het ontkalkingsproces zo goed mogelijk verloopt. Na de onderhoudscontrole geniet u weer van heerlijk zacht water!

Veelgestelde vragen over het onderhoud van een waterverzachter

Aangezien het onderhouden van een waterverzachter niet iets is wat dagelijks moet gebeuren, is het niet gek als je er nog wat vragen over hebt. Antwoorden op een paar veelgestelde vragen vind je hier.

Kan ik zelf mijn waterverzachter onderhouden?

Het is zeker niet slecht om af en toe zelf je waterverzachter te onderhouden. Veel handelingen kun je prima zelf uitvoeren. Zo zijn er watertesters te koop, waarmee je zelf de hardheid van je water in de gaten kunt houden. Ook het waterverbruik controleren kun je zelf doen.

Dit doe je door de waterontharder een manuele spoeling te laten uitvoeren. Controleer voor en na de spoeling je watermeter. Ook het zoutreservoir controleren en bijvullen kun je prima zelf. Mocht je tijdens de controle afwijkingen constateren, dan is het toch aan te raden om een vakman in te huren.

Moet een waterverzachter ook ontsmet worden en waarom?

Soms is het nodig om een waterverzachter te ontsmetten. Dit is vooral het geval als je ziet dat het water groenig wordt en slijm zich gaat ophopen. Het ontsmetten van de waterontharder is dan erg belangrijk, omdat er anders bacteriën in je drinkwater terecht kunnen komen.

Hier kun je ziek van worden en dat wil je natuurlijk voorkomen. Het ontsmetten kan heel eenvoudig met wat chloor. Herhaal deze handeling dus regelmatig om problemen voor te zijn. Bij nieuwe waterverzachters is eenmaal per jaar ontsmetten over het algemeen meer dan voldoende.

Laat je waterverzachter onderhouden door een specialist

Het laten ontsmetten van je waterverzachter kun je ook heel goed tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt laten doen. Een professional is dan toch al bezig met de te onderhouden waterverzachter en het laten ontsmetten is dan maar een kleine handeling extra.

Vergelijk voor je een specialist inhuurt wel verschillende offertes. Let er goed op wat er bij de onderhoudsbeurt inbegrepen zit en vraag eventueel extra om het ontsmetten. Met een goed onderhouden waterverzachter kun jij weer een jaar genieten van heerlijk zacht water.

Waterontharder
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Onderhoud waterverzachter