Warmtepomp: prijs per type en besparing

Prijzen van warmtepompen variëren tussen € 4.000 en € 25.000. De meest voordelige warmtepomp is de hybride warmtepomp. Voor dit type tel je een bedrag tussen € 5.000 en € 7.000 neer. De duurste warmtepomp is de grond-water warmtepomp, met een kostenplaatje tussen € 15.000 en € 25.000. In de prijzen zitten telkens de boiler en de installatie meegerekend.

Een handig overzicht van de gemiddelde prijzen per warmtepomp vind je terug in onderstaande tabel:

Warmtepomp: prijs per type

Soort warmtepomp

Gemiddelde prijs

Lucht-lucht warmtepomp

€ 4.000 – € 8.000

Lucht-water warmtepomp

€ 10.000 – € 15.000

Grond-water warmtepomp

€ 15.000 – € 25.000

Water-water warmtepomp

€ 15.000 – € 20.000

Hybride warmtepomp

€ 5.000 – € 7.000

Warmtepompen vergelijken?Laat je adviseren door een vakman

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron. Dit soort pomp komt van pas bij de verwarming van je woning of pand. Omwille van de lage installatiekosten is de lucht-lucht warmtepomp een van de goedkoopste pompen, met gemiddelde prijzen tussen € 4.000 en € 8.000.

Lucht-water warmtepomp

Net zoals bij de lucht-lucht warmtepomp haalt de lucht-water warmtepomp z’n warmte uit de buitenlucht. Die warmte wordt gebruikt voor de verwarming van de woning of voor warm tapwater. Het grote voordeel aan dit type pomp is dat er geen boringen vereist zijn voor de installatie ervan, waardoor de installatiekosten niet al te hoog oplopen.

Als je in overweging neemt om een lucht-water warmtepomp te laten installeren, dan houd je best rekening met een prijskaartje tussen € 10.000 en € 15.000.

lucht-water warmtepomp

Grond-water warmtepomp

In tegenstelling tot de lucht-lucht warmtepomp en de lucht-water warmtepomp haalt de grond-water warmtepomp z’n warmte uit de grond en niet uit de buitenlucht. Hiervoor dient logischerwijs een buizennetwerk aangelegd te worden. Merk op dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen een horizontaal en een verticaal systeem. In het geval van een horizontaal systeem worden de buizen op een diepte van ongeveer 1,5 meter aangelegd.

Hierdoor ben je in staat om de installatiekosten (tussen € 2.000 en € 4.000) laag te houden, maar daartegenover staat dan weer dat het systeem veel ruimte in beslag neemt.

Met een verticaal systeem gaan hogere installatiekosten gepaard (tussen € 5.000 en € 6.000) aangezien de leidingen 50 tot 200 meter diep geplaatst worden. Een verticaal systeem heeft een hoger rendement en heeft minder ruimte nodig. Voor dit soort warmtepomp betaal je alles bij elkaar tussen € 15.000 en € 25.000 euro.

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp heeft een hoog rendement, maar jammer genoeg ook hoge installatiekosten. Omwille van het feit dat de warmtepomp grondwater gebruikt, is het noodzakelijk om hiervoor diepe gaten in de grond te boren. Het totale bedrag voor deze pomp, alle kosten inbegrepen, bedraagt tussen € 15.000 en € 20.000.

Hybride warmtepomp

De volgende warmtepomp in de rij is de hybride warmtepomp, een combinatie van een warmtepomp en een gasketel. Dit type pomp leent zich uitstekend tot bestaande woningen omdat ze in principe geplaatst kan worden in iedere woning met een gasaansluiting.

Ze onttrekt haar warmte uit de buitenlucht en op koudere dagen, bij een lager rendement van de pomp, schakelt ze automatisch over op de gasketel.

De hybride warmtepomp is zowel efficiënt als goedkoop, met een gemiddelde prijs die schommelt tussen € 5.000 en € 7.000.

Geothermische warmtepomp

Geothermische warmtepompen halen hun energie uit de grond. In vergelijking met warmtepompen op basis van buitenlucht renderen ze beter, maar daar staat wel een hogere prijs tegenover.

Er bestaan 2 soorten geothermische warmtepompen, namelijk de grond-water en de water-water warmtepomp.

Vraag hier je offertes aan!

Hoe bespaar je met een warmtepomp?

De aankoop van een warmtepomp kan zeker en vast een serieuze hap uit je budget nemen, maar toch is ze heel voordelig in haar gebruik omwille van haar energiezuinige en onderhoudsarme karakter.

De meeste warmtepompen zijn evenwel uitsluitend rendabel in nieuwbouwwoningen omdat hun rendement het hoogst is in combinatie met een goede isolatie en een lage temperatuur verwarming.

Daarnaast is de kans reëel dat de toevoer- en afvoerleidingen in bestaande woning opnieuw aan te leggen, wat maakt dat het rendement van de warmtepomp niet kan opboksen tegen de hoge aanschafkosten. Zoals eerder al aangehaald is de hybride warmtepomp de meest geschikte optie voor bestaande woningen.

De prijzen voor deze pomp liggen aanzienlijk lager en op koude dagen schakelt ze automatisch over op de gasketel. Op die manier blijft het rendement steeds optimaal.

prijzen warmtepomp

Premies en subsidies

Als je van plan bent om een warmtepomp te laten plaatsen, kom je misschien wel in aanmerking om een deel van je investering terug te trekken via de premie van de netbeheerder. Het precieze bedrag waarop je aanspraak maakt hangt volledig af van het type toestel waar je voor gaat.

Verder zijn er nog enkele andere voorwaarden aan verbonden: de eindfacturen mogen bijvoorbeeld niet ouder dan een jaar zijn en het totaalbedrag zal nooit hoger liggen dan 40% van je factuur. De premiebedragen per type warmtepomp zijn als volgt:

  • Geothermische warmtepomp: € 4.000.
  • Lucht-water warmtepomp: € 1.500.
  • Hybride warmtepomp: € 800.
  • Lucht-lucht warmtepomp: € 300.

Indien de warmtepomp onderdeel uitmaakt van 3 of meer energiebesparende maatregelen, kom je eveneens in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus en in sommige gemeentes behoort nog een extra subsidie tot de mogelijkheden.

Terugverdientijd warmtepomp

Kiezen voor een warmtepomp is kiezen voor een investering op langere termijn. Je gaat namelijk gebruik maken van natuurlijke bronnen om je gedane investering terug te verdienen. Hoe lang die terugverdientijd precies gaat duren, is lastig om in te schatten zonder verdere informatie.

Het is natuurlijk altijd mogelijk om een schatting te doen. Over het algemeen verdien je luchtpompen terug binnen een periode van 10 tot 15 jaar, voor geothermische pompen zal het nog wat langer duren. Wanneer je rekening houdt met zaken zoals de stijging van energieprijzen en inflatie kan de terugverdientijd ook minder lang zijn dan vooraf ingecalculeerd.

Onthoud vooral goed dat je met een warmtepomp helpt tegen de opwarming van de aarde en de uitputting van natuurlijke energiebronnen.

Extra tips om te besparen met je warmtepomp

Dankzij een warmtepomp kan je in een goed geïsoleerde woning je energieverbruik tot wel 40% terugdringen. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke aandachtspunten die kunnen helpen om het verbruik van je pomp tot een minimum te beperken en bijgevolg de terugverdientijd te versnellen:

  • Stem het vermogen van je warmtepomp perfect af op je persoonlijke situatie.
  • Zorg voor de juiste afstelling van je warmtepomp.
  • Combineer met zonnepanelen.
  • Laat je warmtepomp om de 2 jaar nakijken.
  • Ga voor meerdere toepassingen.
warmtepomp installateur

Vergelijk offertes van erkende vakmannen

Om jezelf ervan te verzekeren dat je voor de warmtepomp kiest die het best is afgestemd op jouw persoonlijke wensen en noden doe je er goed aan om een beroep te doen op de deskundige hulp van Bobex.

Via Bobex.be kan je tal van offertes opvragen bij verschillende vakmannen die de plaatsing van warmtepompen op zich nemen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en zal je achteraf nooit spijt krijgen van je investering.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Warmtepomp
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Warmtepomp