Het aantal verschillende soorten vloeren is immens: van warm parket over rustieke natuursteen tot strakke gietvloeren. Welke vloer past het best bij uw interieur? Vaak is dit een zaak van uw persoonlijke smaak, maar elke soort vloer heeft ook zijn eigen voor- en nadelen. Wij helpen u alvast het overzicht te bewaren met een lijst van soorten vloeren.

Welke soorten vloeren zijn er?

Zoals gezegd is het aantal verschillende soorten vloeren zeer groot. Om het u wat eenvoudiger te maken hebben we de belangrijkste soorten voor u opgelijst. In totaal onderscheiden wij 7 types vloeren:

Parket

Parket

Parket is de klassieker onder de vloeren: het geeft uw vloer warmte, klasse en karakter. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor types parket, zoals:

  • Massief parket: dit parket is 100% massief hout. Het is duurzaam en slijtvast, maar kan wel zwellen of krimpen.
  • Meerlagig parket: ook wel gelamelleerd parket genoemd. Het bestaat uit 3 lagen: een onderlaag (meestal uit MDF), een tussenlaag (uit MDF of HDF) en een toplaag (massief hout).
  • Fineerparket: een zeer dunne laag hout (minder dan 2,5 mm) is aangebracht op een zeer harde, waterwerende HDF-plaat, die uit droge houtvezels bestaat. De vernislagen zorgen ervoor dat de vloer krasbestendig is.

Voor parketvloeren gebruikt men verschillende houtsoorten: notelaar, beuk, merbau, afzelia en – de klassieker der klassiekers – eik. Die planken legt de vloerder dan in een storken- of vissengraatpatroon, afhankelijk van uw voorkeur.

Parket leggen is specialistenwerk. Ten eerste moet de ondergrond volledig uitgedroogd zijn, anders kan het hout kromtrekken. Een goede vloerder legt het parket eerst in een verwarmde ruimte en laat het ter plaatse ademen. Ondertussen plaatst hij een onderlaag (MDF, OSB of multiplex). Bij kleine oppervlaktes kan men het parket rechtstreeks op de chape verlijmen.

De prijs van parket hangt van verschillende zaken af, zoals het type parket (massief parket is het duurst), de dikte van het parket en de houtsoort:

Parket Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing)
Ondervloer in OSB-platen (18 mm) € 25
Ondervloer in multiplex-platen (18 mm) € 50
Ondervloer in hout (22 mm) (prefab) € 45
Massief strokenparket  € 90 – € 130
Massief parket (visgraat) € 130 – € 150
Meerlagig parket € 50 – € 70
Fineerparket € 40 – € 50
Mozaïekparket € 50

Bent u op zoek naar een parketvloer? Vraag hier naar meer informatie of een offerte bij één van onze parketspecialisten in uw regio!

Laminaat

Laminaat

Heel wat gezinnen kiezen vandaag voor laminaat en daar hebben ze goede redenen voor. Het heeft een uitstekende prijs-kwaliteit, is makkelijk te onderhouden en goed bestand tegen krassen. Laminaat lijkt erg goed op parket. Het bestaat net zoals meerlagig en fineerparket uit meerdere lagen, maar het grote verschil is de toplaag: die bestaat niet uit hout maar uit kunststof

Laminaat is dus in de eerste plaats een imitatie en goedkoper alternatief van parket. Ze worden steeds beter in het imiteren van parket, maar het authentieke gevoel van parket zal het nooit bereiken. Op laminaat lopen produceert vaak ook meer geluid dan bij een parketvloer.

In principe kunt u laminaat zelf plaatsen om de kosten te drukken, maar voor een optimaal resultaat schakelt u beter een vakman in. Hieronder vindt u de richtprijzen voor het plaatsen van laminaat: 

Laminaat Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing)
Legkosten laminaat – combi-ondervloer € 18
Legkosten laminaat – folie en depronplaat € 22
Laminaatvloer in eik, natuurvernis € 35
Laminaatvloer in eik, geolied € 25
Laminaatvloer in kerselaar € 27,5
Laminaatvloer in grijze teak € 50

Wilt u een laminaatvloer laten leggen? Vraag hier naar meer informatie of een offerte bij één van onze vloerders in uw regio!

Tegels

Vloertegels

Tegels zijn niet eenvoudig te plaatsen, maar het is wel altijd een goede keuze. Ze zijn makkelijk te onderhouden, hygiënisch en perfect bestand tegen de krassen of vlekken. Welk interieur of welk budget u ook heeft, er bestaat altijd een tegel die bij uw huis past. U kunt kiezen voor:

  • Keramische tegels: bestaan in verschillende kleuren, ontwerpen, materialen en prijsklassen. Ze hebben een goede prijs-kwaliteit, maar kunnen zonder vloerverwarming koud aanvoelen.
  • Cementtegels: maken een echte blikvanger van uw vloer. U creëert het retro-effect dat u wilt. Nadelen zijn de kostprijs en het onderhoud.
  • Natuursteen: de crème de la crème van de vloertegels. Ze tillen uw interieur onmiddellijk naar een hoger niveau, maar daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast.
  • Imitatietegels: vormen een goedkoper alternatief voor de gewenste, duurdere vloerbedekking. Denk maar aan keramisch parket of tegels die natuursteen vloeren nabootsen.

Dé ideale tegel voor uw interieur hangt dus af van verschillende factoren: de stijl van het huis, het budget, de functie van de ruimte, … Informeer u dus goed voor u een vloertegel kiest. Vergelijk ook de prijzen van meerdere vloerders, want daar kunnen grote verschillen in zitten. De gemiddelde prijzen voor tegels zijn: 

Tegels Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing)
Keramische tegels € 45 – € 55
Keramische tegels (diagonale plaatsing) € 55 – € 65
Natuursteen: basalt € 55 – € 150
Natuursteen: graniet € 90 – € 180
Natuursteen: marmer € 100 – € 200
Natuursteen: Belgische blauwe hardsteen € 100 – € 200
Cementtegels € 100 – € 140

Bent u op zoek naar een ervaren vloerder? Wij brengen u in contact met enkele vloerders uit uw regio!

Gietvloeren

Gietvloeren

Gietvloeren komen oorspronkelijk uit de industrie en worden nog steeds gebruikt in grote magazijnen of werkplaatsen, maar ook in privéwoningen. Op de dekvloer giet men een kunststof die als afwerking dient. Afhankelijk van de kunststof heeft u 2 grote soorten gietenvloeren:

  • Epoxy gietvloeren: de vloer bestaat uit harde kunststof. Ze zijn zeer duurzaam en beschikbaar in elke kleur, maar minder comfortabel en niet combineerbaar met vloerverwarming.
  • Polyurethaan gietvloeren: worden het meest gebruikt in privéwoningen. Ze zijn iets zachter dan expoxy vloeren en voelen dus iets aangenamer aan. Vloerverwarming is hier geen probleem.

Qua prijs moet je voor een gietvloer rekenen op deze richtprijzen:

Gietvloer Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing)
Epoxy gietvloer € 60 – € 120
Polyurethaan gietvloer € 75 – € 150 

Is een gietvloer helemaal uw ding? Vraag hier naar meer informatie of een offerte bij één van onze specialisten in uw regio!

Linoleum

Linoleum

Linoleum is een slijtvaste, natuurlijke vloerbedekking die uit lijnzaadolie met kurk of houtmeel bestaat. Bij veel mensen is het beter bekend als marmoleum, een merknaam voor linoleum met een marmertextuur.

Linoleum heeft de naam oubollig te zijn, maar kent heel wat voordelen. Het is ideaal voor astmapatiënten of mensen met allergieën, milieuvriendelijk, brandveilig en geluiddempend. Ook is de vloer eenvoudig schoon te maken en erg duurzaam. Enkel in de badkamer of de keuken is linoleum niet aangewezen door de hoge vochtigheid.

Ten slotte is de prijs-kwaliteit uitstekend. Wie linoleum in huis wil, moet denken aan volgende richtprijzen.  

Linoleum Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing)
Linoleum: op rol € 40 – € 70
Linoleum: panelen (90 cm x 30 cm) € 50 – € 80
Linoleum: tegels (30 cm x 30 cm) € 60 – € 90

Wie linoleum in huis wil, heeft wel een vakman nodig voor een mooi resultaat. Raadpleeg onze vloeders meer informatie of een offerte.

Tapijt

Tapijt

Bent u op zoek naar warmte en geborgenheid? Dan bent u bij tapijt aan het juiste adres. U vindt het allerlei kleuren, materialen en vormen. Zo hangt de textuur van het tapijt af van het materiaal: wol, nylon, polyester, jute, …

Een term die vaak als synoniem van tapijt gebruikt wordt, is karpet. Het grote verschil is echter dat karpet los ligt, terwijl (vast)tapijt aan de dekvloer is vastgemaakt.

Is tapijt duur? Dat hangt ervan af. De prijzen voor tapijten variëren sterk: vergelijken is dus de boodschap!

Tapijt Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing)
Vasttapijt € 50 – € 250

Vinyl

Vinyl

Vinyl – in de volksmond Novilon – is dé oplossing voor wie een mooie, onderhoudsvriendelijke vloer wil aan de scherpste prijs. Deze vloer is olie- en vetafstotend, kan overal geplaatst worden en bestaat in bijna elke kleur en motief. Prijs-kwaliteit is vinyl gewoon onklopbaar.

Waarom heeft niet iedereen dan vinyl op de vloer liggen? Eerst en vooral is vinyl minder duurzaam dan tegels of linoleum. Slijtage zal sneller voorkomen en opgemerkt worden. Verder is vinyl een kunststof. Dat betekent dat het moeilijk te recycleren valt en er bij verbranding giftige stoffen vrij komen. 

Toch blijft vinyl een goede optie, alleen al omdat het de prijzenkoning onder de vloeren is:

Vinyl Gemiddelde prijs per m² (inclusief plaatsing)
Vinyl: goede kwaliteit € 40 – € 60
Vinyl: basiskwaliteit € 25 – € 35
Linoleum: natuurlijk alternatief € 40 – € 90
Vloerwerken
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Soorten vloeren