Een natuurstenen vloer is een genot voor het oog. Het geeft je interieur klasse en grandeur die je met een andere vloerbekleding nooit heeft. Daarnaast is het ook zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Ben je op zoek naar een natuurstenen vloer? Vraag dan zeker meer informatie aan onze specialisten!

Natuursteen: prijzen

Zoals gezegd ligt de aankoopprijs van natuursteen vrij hoog. Eén richtprijs bepalen is echter onbegonnen werk, omdat elk gesteente zijn eigen prijs heeft. Ook de dikte van het natuursteen en de keuze voor standaardtegels of maatwerk heeft een grote impact op de prijs:

Natuursteen Gemiddelde prijs per m² (excl. BTW en plaatsing)
Graniet (2 cm) € 150 – € 290
Graniet (4 cm) € 295 – € 350
Graniet (standaardtegels) € 50 – € 75
Marmer (2 cm) € 130 – € 190
Marmer (4 cm) € 250 – € 265
Marmer (standaardtegels) € 45 – € 80
Basalt € 35 – € 40
Belgische blauwe hardsteen € 45 – € 80
Leisteen € 30 – € 45
Zandsteen € 35 – € 45
Kwartsiet € 30 – € 55

Wat is natuursteen?

Natuursteen is de verzamelnaam voor alle vloertegels die uit natuurlijke gesteenten vervaardigd zijn: marmer, arduin, blauwe hardsteen, … Daardoor is het een heel breed gamma. Natuursteen is dus een natuurlijk product. Elke vloertegel en dus elke natuurstenen vloer is uniek.

Natuursteen haalt men recht uit de natuur en dat kan wel schade toebrengen aan het landschap. Kies in de eerste plaats voor lokale natuursteen, zoals arduin (blauwe hardsteen) of Belgische leisteen. Het is milieuvriendelijker en je bent zeker van de herkomst en de kwaliteit. Met goedkope natuursteen uit Azië zijn die erg onzeker.

Voor- en nadelen van natuurstenen vloer

Waarom zou je nu voor natuursteen kiezen? Dit zijn de belangrijkste redenen waarom men voor een natuurstenen vloer kiest:

  • Uniek, natuurlijk product: met natuursteen heb je de keuze uit een brede waaier aan kleuren en gesteenten. Maar wat je eigen natuursteen echt uniek maakt, is het feit dat elke vloertegel verschillend is. De tegels maken je interieur zo net iets specialer. Ben je op zoek naar een perfect symmetrische vloer? Dan is natuursteen niets voor u.
  • Binnen & buiten: men gebruikt natuursteen vaak in woon- of badkamers, maar het kan net zo goed buiten gelegd worden voor een terras.
  • Duurzaam: een natuurstenen vloer gaat een leven lang mee en behoudt zijn uitstraling. Vloerverwarming is ook perfect mogelijk met natuursteen.

Niet iedereen houdt van natuursteen, maar er zijn ook enkele objectieve redenen waarom sommige mensen natuursteen links laten liggen:

  • Prijs: natuursteen is zeer duurzaam, maar is bij aanvang een grote investering. Uiteraard zijn er goedkopere imitatietegels, maar die hebben niet dezelfde kwaliteit als echt natuursteen.
  • Onderhoud: ook al valt het goed mee, toch heb je meer onderhoud aan een natuurstenen vloer dan aan keramische tegels. Vaak hebben ze een extra bescherming nodig om hun karakter te behouden.
  • Kleur & structuur: keramische tegels zijn in meer kleuren en structuren beschikbaar, terwijl natuursteen ook fragieler is.

Natuurstenen vloer

Soorten natuurstenen vloertegels

Een natuurstenen vloer is als het ware een lust voor het oog. Je kan natuursteen in verschillende soorten verkrijgen en bovendien kan je het vrij makkelijk onderhouden. In onderstaande tekst kom je alvast te weten welke verschillende soorten natuursteen er allemaal zijn en welke specifieke eigenschappen ze hebben.

Marmer tegels

Marmer, een gekristalliseerde kalksteen, is een redelijk harde steensoort en straalt luxe uit. De soort wordt sinds mensenheugenis gebruikt voor vloeren, trappen, gevels en dergelijke. Een marmervloer kan je op meerdere manieren polijsten.

Je hebt de keuze uit een hoogglans effect of een matglans. Het behoort eveneens tot de mogelijkheden om marmer te borstelen of te branden, waardoor je een verweerd effect of een vlammend patroon tot stand kan brengen. Marmer is verkrijgbaar in wittinten, geeltinten en roodtinten. Marmer is vrij eenvoudig schoon te maken. Je moet evenwel oppassen met zuren, chemicaliën en agressieve schoonmaakmiddelen.

Leisteen vloer

Leisteen bestaat uit enkele laagjes kleisediment, kwarts en andere mineralen. Het materiaal wordt gewoonlijk in de bergen gewonnen en doet meestal dienst als dakbedekking, vloerbedekking, gevelbekleding en meubilair. Een leistenen vloer herken je aan de mooie, kenmerkende glans en kan je verkrijgen in tal van kleuren zoals groen, bruin, grijs, zwart en okergeel.

Het grote nadeel aan dit type is dat de bovenste laag op termijn kan beginnen afslijten. Het betreft een lichte vorm van slijtage die nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is met het materiaal, waardoor het ook wel z’n charme heeft. Daarnaast is leisteen een van de goedkopere soorten natuursteen.

Hardsteen

Hardsteen is een kalksteen met een grijze, blauwachtige uitstraling die gekenmerkt wordt door de tekeningen die voortkomen uit fossiele resten in het gesteente. Zowel in Europa als in Azië wordt er hardsteen gewonnen. De bekendste soorten zijn Belgische hardsteen, Indiase hardsteen, Chinese hardsteen en Vietnamese hardsteen. De soort valt in de smaak bij het grote publiek en komt naast vloeren ook goed tot z’n recht in onder andere terrassen, aanrechtbladen en vensterbanken.

Graniet tegels

Graniet is samengesteld uit gestold magma en heeft een zeer harde structuur, waarmee verschillende voordelen gepaard gaan. Zo is het bestand tegen zuren, kras- en slijtvast en geschikt voor binnen en buiten. Graniet is leverbaar in grijs, zwart, blauw en rood. Aan al die voordelen is natuurlijk wel een stevig prijskaartje verbonden, maar je moet het zien als een investering op lange termijn.

Meest gestelde vragen over natuurstenen tegels

Het is niet ondenkbaar dat het gegeven van natuurstenen verschillende vragen doet rijzen zoals bijvoorbeeld op het vlak van plaatsing en onderhoud. Hieronder krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen over natuurstenen tegels.

Wil je natuurstenen tegels voor binnen of buiten?

Het grote voordeel aan natuurstenen tegels is dat ze zowel binnen als buiten geplaatst kunnen worden dankzij het duurzame materiaal waaruit ze bestaan.

Welke natuurstenen tegels kopen?

De keuze voor een bepaald type natuurstenen tegels hangt voornamelijk af van de ruimte waarin je ze wenst te plaatsen, jouw persoonlijke smaak en het beschikbare budget. Om er zeker te zijn dat je een goede keuze maakt waarbij je optimaal rekening houdt met jouw persoonlijke situatie, kan het natuurlijk nooit kwaad om de deskundige hulp van een vakman in te schakelen.

Hoe wordt een natuurstenen vloer gelegd?

Het is mogelijk om natuurstenen vloeren te plaatsen door gebruik te maken van een speciale mortel, maar lijmen zou de beste oplossing zijn. Hierbij dien je evenwel kleurloze lijm te gebruiken. In totaal zijn er 4 manieren waarop een natuurstenen vloer geplaatst kan worden:

  • Gelijmd op een harde ondergrond
  • Rechtstreeks op de chape verlijmd
  • Met mortel op gestabiliseerd zand
  • Met mortel op een harde ondergrond (denk maar aan een bestaande tegelvloer)

Je doet er goed aan om steeds een voeg te voorzien aangezien natuurstenen tegels makkelijk uitzetten. Tijdens de plaatsing moet de ruimte zeker droog zijn en als je de tegels rechtstreeks op een dekvloer plaatst, moet die voldoende uitgehard zijn.

In het geval van vloerverwarming consulteer je voor de plaatsing best de persoon die zal vloeren, de installateur en de leverancier om op voorhand eventuele foutjes te voorkomen. Het is ook niet onbelangrijk om hen even te wijzen op de WTCB voorschriften (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Na de plaatsing van de vloer moet je minstens 1 maand wachten om de vloerverwarming op te starten.

Voor de plaatsing mag je de natuurstenen in geen geval bevochtigen. Verder moet je de voegen na de plaatsing zo’n 2 weken open leggen zodat de vloer goed kan drogen.

Hoe natuurstenen vloer onderhouden?

Een natuurstenen vloer onderhouden is niet moeilijk, maar ga hiervoor wel te rade bij je leverancier zodat je zeker bent dat je het juiste reinigingsproduct gebruikt ervoor. Naast het gebruik van het juiste product dien je een plan voor een regelmatig onderhoud op te stellen. Op die manier zal je je hele leven lang kunnen genieten van je natuurstenen vloer.

De eerste maanden na plaatsing van de vloer moet je ervoor zorgen dat je de cementresten verwijdert, met bijvoorbeeld een uitgewrongen spons en wat water. Nadien kan je de vloer nogmaals kuisen met water en zachte zeep. Moest je het vergeten zijn om de cementresten te verwijderen, dan zal je je toevlucht moeten nemen tot een zuurhoudend reinigingsmiddel (niet bij kalsteen, marmer en cementtegels).

De eerste 3 tot 6 maanden na plaatsing volstaat het om enkel te stofzuigen en schoon te maken met een licht vochtige doek, dit omwille van het aanwezige bouwvocht dat nog moet verdwijnen. Na die periode ga je over tot een wekelijkse reiniging met het product dat je leverancier je aangeraden heeft.

Zelf natuurstenen vloer aanleggen?

Je kan zelf een natuurstenen vloer aanleggen op voorwaarde dat je over voldoende voorkennis beschikt. Bij de meeste klusjesmannen zal dit lukken voor het verlijmen van de tegels, maar niet voor de chapewerken. De chape moet mooi egaal liggen om de perfecte afwerking van de tegelvloer te kunnen verzekeren. Doe hiervoor een beroep op een vakman met de nodige ervaring.

Het spreekt voor zich dat er zich problemen zullen voordoen bij een slechte plaatsing. Je goed laten informeren en de tijd nemen om een vloerder met verstand van zaken te vinden is dan ook de boodschap.

Vloerwerken
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Natuurstenen vloer