Wat kost een zakelijke laadpaal op kantoor?

Zakelijke-landpaal-in-garage-van-een-bedrijf-min.jpg

Wanneer het gaat om de kosten van een laadpaal op kantoor, dan zijn er veel verschillende factoren die een grote rol spelen. Je kunt hierbij denken aan:

 • Het aantal laadpalen dat geplaatst moet worden.
 • Het soort laadpaal.
 • De omstandigheden en plek waar de laadpaal geplaatst moet worden.

Er zijn verschillende soorten laadpalen. Er zijn goedkope modellen die letterlijk niets anders doen dan het laden van de elektrische auto, maar er zijn ook modellen met dubbele aansluitingen, een compleet backoffice waar je het verbruik in kunt zien en laadpalen met dynamisch laden. Ook wordt er gekeken naar waar de laadpaal geplaatst moet worden. Een laadpaal aan de buitengevel is altijd goedkoper dan een laadpaal waarvoor gegraven moet worden.

Voor een enkelvoudige zakelijke laadpaal kun je rekenen op een prijs tussen de € 750 en € 1500. Een dubbele laadpaal of een uitgebreider model waarmee je slim kunt laden en het verbruik altijd in kunt zien is duurder. In dat geval kun je rekenen op een prijs tussen de € 1000 en € 2500.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Fiscale voordelen van een laadpaal

Omdat de Europese overheden het elektrisch rijden willen stimuleren, zijn er subsidies en fiscale voordelen waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Hieronder vind je de regelingen waar je waarschijnlijk (afhankelijk van je bedrijf en de prijs) gebruik van kunt maken om de kosten van de zakelijke laadpaal (aanzienlijk) te drukken.

Kosten van de laadpaal fiscaal aftrekbaar

De eerste meevaller is dat de btw aftrekbaar is. Het gaat om de kosten voor het aanschaffen en laten installeren van de laadpaal. Lease je een laadpaal? Dan kun je de btw van de periodieke leasekosten aftrekken. Op die manier betaal je alleen de nettoprijs voor de laadpaal en komt de btw gewoon weer terug.

MIA voor de laadpaal

Wanneer de totale kosten boven de € 2500 uitkomen, kun je milieu-investeringsaftrek krijgen, oftewel MIA. Het gaat hier om een percentage van maar liefst 36%. Komen de kosten van de zakelijke laadpaal niet boven het drempelbedrag uit? Houd er dan rekening mee dat je de kosten van een EV ook op kunt voeren voor MIA en deze kunt combineren met de laadpaalkosten.

KIA voor een laadpaal

De drempel voor KIA, oftewel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is veel lager: € 450. Hier gaat het om een winstaftrek van 28% waardoor de eigenlijke kosten voor een zakelijke laadpaal nog veel lager uitvallen. Let erop dat de verschillende regelingen gecombineerd kunnen worden, zelfs met VAMIL. Bij VAMIL (regeling willekeurige afschrijving voor milieu-investeringen) gaat het om een versnelde afschrijving van maximaal 75%. Dit is een manier om de winst te drukken, waardoor er over dat boekhoudjaar minder belasting betaald hoeft te worden.

Zakelijke laadpaal thuis of op kantoor?

Plaats niet zomaar een laadpaal bij je bedrijfspand, maar kijk eerst eens goed naar de situatie. Wanneer je werknemers veel op pad zijn en hun EV eigenlijk niet of nauwelijks bij kantoor hebben staan, kan het veel aantrekkelijker zijn om te kijken naar de mogelijkheden om een laadpaal bij de werknemer thuis te laten installeren. Wel is het verstandig om direct goede afspraken te maken, bijvoorbeeld over wat er met de laadpaal gebeurt wanneer het dienstverband van de werknemer afloopt of opgezegd wordt.

zakelijke-landpaal-in-werknemer-garage-min.jpg

Laadkosten bij een leaseauto

Wanneer de auto op naam van de zaak staat, mogen alle laadkosten vergoed worden. Staat de auto echter niet op naam van de zaak, maar op naam van de medewerker? Dan kun je de laadkosten niet vanuit de zaak vergoeden. De standaardregeling van € 0,19 per kilometer gelden dan. Dit geldt ook voor een leaseauto. Is deze op naam van het bedrijf gezet, dan mogen alle kosten vergoed worden. Staat de leaseauto niet op naam van de zaak, dan is dit dus niet mogelijk.

Voordelen

Wanneer het gaat om de voordelen van een zakelijke laadpaal, dan is de lijst lang. Nu moeten we er wel bij vermelden dat de voordelen sterk afhankelijk zijn van de laadpaal die je kiest. Een aantal voordelen waar je aan kunt denken:

 • Groener imago voor je bedrijf.
 • Meer klanten omdat mensen met een EV kiezen voor jouw onderneming.
 • Meer faciliteiten voor je medewerkers.
 • Vaak eenvoudig uit te breiden systeem met meer laadpalen.
 • Verdienmodel mogelijk door mensen te laten betalen voor laadsessies.
 • Fiscale voordelen maken de zakelijke laadpaal aantrekkelijker geprijsd.

Waarom hebben de meeste zakelijke laadpalen geen kabel?

zakelijke-landpaal-zonder-vaste-kabel-min.jpg

Er zijn veel verschillende elektrische auto’s en ook de aansluitingen per EV verschillen. Er zijn verschillende soorten laadcontacten op de auto, waarbij type 2 (Mennekes) de hoofdrol speelt in Europa. Type 1 zien we ook nog regelmatig bij Aziatische auto’s die geen aangepaste aansluiting hebben gekregen voor de export naar Europa. Aangezien je wilt dat iedereen gebruik kan maken van je zakelijke laadpaal, kiezen de meeste ondernemers voor laadpalen zonder vaste laadkabels. Deze laadpalen hebben sockets, waar medewerkers, gasten en klanten hun eigen laadkabel in kunnen steken.

Laadpalen zonder vaste laadkabel hebben overigens nog een groot voordeel. De laadkabel is namelijk het onderdeel dat het eerst beschadigd raakt. Gaat de laadkabel kapot, dan is een elektromonteur nodig om de kabel te vervangen (indien mogelijk). Bij laadpalen zonder vaste laadkabel heb je dit probleem dus nooit. Geen zorgen trouwens: nagenoeg elke eigenaar van een elektrische auto heeft een laadkabel in de kofferbak liggen. Wanneer je zeker wilt weten dat iedereen kan laden, kun je uiteraard extra laadkabels bestellen bij de laadpaal.

Nieuw kantoorgebouw: verplicht één laadpunt per 10 parkeerplaatsen

Welke laadpaal kiezen voor jouw bedrijf?

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat je wellicht nu één laadpaal zakelijk wilt hebben, maar dat het aantal laadpunten in de toekomst waarschijnlijk uitgebreid moet worden. Dat betekent ook een hogere belasting van het stroomnetwerk. Daarom is het verstandig om minstens te kijken naar de volgende punten:

 • Dynamic Load Balancing (DLB) zodat meerdere elektrische auto’s probleemloos geladen kunnen worden.
 • Backoffice met vergrendeling zodat alleen de juiste mensen toegang hebben tot de laadpaal.
 • Een laadsysteem dat uitgebreid kan worden, bijvoorbeeld door te kiezen voor een laadrobot.
 • Laadgeschiedenis via een cloud of app voor de verrekening van de laadkosten en aftrekken van de btw.

Het belangrijkste punt is echter dat je op zoek moet naar een laadpaal die past bij jouw eisen en wensen. Gezien het grote aantal soorten laadpalen mag je gerust wensen hebben, zelfs op het gebied van het design.

In 2020 is een nieuwe regel ingegaan, waarbij nieuwgebouwde utiliteitsgebouwen minstens één oplaadpunt moeten hebben per 10 parkeervakken. Dit geldt overigens ook voor de panden die grondig aangepast worden. De bestaande, niet grondig aangepast gebouwen moeten één laadpunt hebben per 20 parkeerplekken vanaf 2025.

Tip: het is verstandig om op tijd de aanschaf en installatie van de laadpaal te plannen. De verwachting is dat veel bedrijven tot het laatste moment wachten, waardoor het lastig of onmogelijk zal zijn om een laadpaalleverancier of elektromonteur te vinden om zo op tijd aan de regels te voldoen.

Subsidie laadpaal zakelijk

De kosten voor laadpaal kunnen aardig oplopen wanneer je een interessant model wilt en deze moet laten plaatsen inclusief graafwerk en mogelijke aanpassingen in de groepenkast. Met de subsidies die je kunt krijgen (VAMIL, KIA en MIA, plus de btw-aftrek) is het een pak interessanter om een zakelijke laadpaal aan te schaffen. Ook maakt dit de verplichte laadpunten op grotere parkeerplaatsen beter te behappen voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Wil je meer weten over de prijs van een laadpaal die jij zakelijk in kunt zetten? Vul dan het onderstaande formulier in.

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wens je een laadpaal?
2*. Is het voor een privé of bedrijfswagen?
3*. Wanneer zou je de laadpaal willen?
4*. Ben je geïnteresseerd in een andere installatie?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Laadpalen
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zakelijke laadpaal voor je bedrijf