Soorten vloerverwarming [overzicht]

Met vloerverwarming is het mogelijk om zowel grote als kleine ruimtes te verwarmen. Het is zelfs nuttig voor in de zomer! Het is namelijk zo dat je met vloerverwarming ook kunt koelen. Je kunt namelijk koud water door de buizen heen laten stromen waardoor de oppervlakte en de rest van je huis lekker koel worden. Vloerverwarming heb je in 4 verschillende soorten:

 • Natte vloerverwarming
 • Droge vloerverwarming
 • Elektrische vloerverwarming
 • Verwarming infrezen of inslijpen

Hieronder kom je te weten hoe vloerverwarming werkt. Verder wordt er meer gedetailleerd ingegaan op alle verschillende soorten, inclusies hun specifieke kenmerken en de prijzen van vloerverwarming.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

1. Natte vloerverwarming

Natte vloerverwarming, ook wel vloerverwarming in de chape genoemd, is het populairste type vloerverwarming. Bij dit type worden de buizen direct in de anhydriet dekvloer of in de cementdekvloer geplaatst. Op deze manier krijg je een gelijkmatige warmteverdeling.

Onder de dekvloer komt als eerst een isolatielaag. Hierdoor zal de opbouwhoogte ergens tussen 16 en 20 cm liggen. Om die reden is een nat systeem van vloerverwarming enkel geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten met voldoende inbouwhoogte.

Hoe werkt vloerverwarming volgens dit natte systeem. Als eerst zorgen de verwarmingsbuizen ervoor dat de chape opwarmt, uitzet en vervolgens krimpt. Het is daarom verstandig om de chape van een wapeningsnet of staalvezelbewapening te voorzien om zo barsten in de tegels of in de chape te vermijden. Daarnaast wordt er tussen de verschillende ruimtes ook nog een uitzettingsvoeg aangebracht.

Voor het aanleggen van dit type vloerverwarming betaal je zo’n 25 tot 60 euro per vierkante meter. De prijs hangt af van de manier waarop de leidingen worden bevestigd.

Natte vloerverwarming

2. Droge vloerverwarming

Hoe wordt de vloer eigenlijk verwarmd bij droge vloerverwarming? Bij een droog systeem bevinden de verwarmingsbuizen zich in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. De isolatieplaten functioneren in dit geval als warmtegeleider. Dit zorgt voor een korte opwarmingstijd en optimale warmtespreiding.

De inbouwhoogte bij een droog systeem bedraagt minimaal 6 centimeter. Dat is 10 centimeter minder dan bij een nat vloerverwarmingssysteem. Een droog systeem werkt bij renovatie met beperkte vloeropbouw en woningen in houtskeletbouw.

Voor dit type vloerverwarming betaal je zo’n 20% meer ten opzichte van een natte vloerverwarming.

Droge vloerverwarming

3. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt bij bijverwarming van ruimtes die geen nood hebben aan permanente verwarming, zoals badkamers, hobbykamers en garages. Elektrische vloerverwarming is in 3 soorten op te delen:

 • Verwarming met elektrische kabels
 • Verwarming met elektrische foliesystemen
 • Verwarming met matten

Ze hebben elk een specifieke toepassing en verschillen in dikte, opbouw en capaciteit.

De meest aanlokkelijke voordelen van elektrische systemen zijn de eenvoudige plaatsing en de relatief lage installatiekosten. Je hoeft verder geen dure voorzieningen zoals een cv-ketel en daaraan gekoppelde leidingen aan te schaffen om de warmte gelijkmatiger te verdelen.

Het systeem is ongeschikt voor ruimtes die een permanente cv-installatie nodig hebben aangezien de energiekosten dan enorm kunnen oplopen. Besparen op een cv-ketel kan je doen door middel van het installeren van zonnepanelen.

Elektrische vloerverwarming kan een prijskaartje met zich meebrengen van gemiddeld zo’n 60 tot 70 euro per vierkante meter.

Elektrische vloerverwarming

4. Verwarming infrezen of inslijpen

Het infrezen of inslijpen van de vloerverwarming is de vierde en laatste optie van alle soorten vloerverwarming. In de bestaande chape worden frezen ingegleufd waarin verwarmingsleidingen komen te liggen.

De buizen liggen tegen de vloerafwerking aan. Dat heeft als voordeel dat de gehele vloer in een mum van tijd opgewarmd is en het warmteverlies tot een minimaal aantal beperkt blijft. Verwarming infrezen of inslijpen zie je het meest bij casco-projecten en renovatieprojecten met beperkte opbouw of met een dekvloer in goede staat.

De gebruikelijke prijzen voor dit type verwarming schommelen zo rond de 40 euro per vierkante meter.

Verwarming infrezen of inslijpen

Waarom vloerverwarming plaatsen?

Nu je wat meer gelezen hebt over vloerverwarming denk je waarschijnlijk, is het nou de moeite waard om vloerverwarming aan te laten leggen? Om voor jezelf tot een antwoord te kunnen komen sommen we hieronder even de voordelen en de nadelen op.

Voordelen vloerverwarming

 • Aangename warmte
 • Verbruikt minder energie
 • Beter voor de gezondheid
 • Beperkt onderhoud
 • Besparend in plaats
 • Volledig geruisloos
Vloerverwarming

Nadelen vloerverwarming

 • Hogere kostprijs in vergelijking met traditionele radiatoren
 • Moeilijkere integratie in al afgewerkte kamers en woningen
 • Noodzakelijke, minutieuze afwerking van ondergrond en muren
 • Volledige uitbraak van bestaande vloer bij lekkages of eventuele andere beschadigingen
 • Opwarmen en afkoelen van de vloer duurt langer
 • Ontkoppelingsmat bij tegels of parket van groot formaat
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Wanneer vloerverwarming aanleggen?

Vloerverwarming is de verwarming van de toekomst. Vloerverwarming zit tegenwoordig al standaard verwerkt in vrijwel alle nieuwbouwwoning en wordt hier als de hoofdverwarming gebruikt. Ook bij grote renovaties is het vaak mogelijk om vloerwarming te laten inbouwen. In het geval van het plaatsen van vloerverwarming tijdens een renovatie zal deze als bijverwarming dienen naast de traditionele verwarmingssystemen.

Het aanleggen van vloerverwarming tijdens een renovatie kan veel sloopwerk met zich meebrengen. Als je geïnteresseerd zou zijn in het laten plaatsen van vloerisolatie en een nieuwe vloerbedekking, dan is het verstandig dat allemaal tegelijkertijd te doen. Ook is het slim om vloerverwarming aan te laten leggen als je op gas wilt besparen. Als je namelijk vloerverwarming in je huis hebt zul je aanzienlijk op gas kunnen besparen ten opzichte van als je gebruik zou maken van gewone radiatoren. De temperatuur van het water hoeft een stuk minder hoog te zijn bij vloerverwarming dan bij dan bij gewone radiatoren. Het is logisch dat je met vloerverwarming dus meer geld bespaart aangezien de kosten hoger zullen zijn als de temperatuur van het water constant hoger moet zijn. Door dus te verwarmen met vloerverwarming kan je wel 10 tot 15% aan gas besparen.

Prijs vloerverwarming laten plaatsen

Hierboven in dit artikel heb je al kunnen lezen wat de verschillende prijzen zijn per soort vloerverwarming per vierkante meter.

Je hebt natuurlijk nog een aantal andere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden:

 • De manier van aanleg: in chape zelf of opbouw, infrezen
 • Het type: hoofd- of bijverwarming, elektrisch, water
 • Het aantal vierkante meter
 • Voorkeur afwerking vloer
 • Moeilijkheidsgraad: bereikbaarheid en type ondervloer
Woonkamer met vloerverwarming

Brengt vloerverwarming gezondheidsrisico’s met zich mee?

Enige tijd gingen er speculaties rond dat vloerverwarming niet goed voor de gezondheid zou zijn. De oorzaak zou de hoge temperatuur zijn veroorzaakt door de vloerverwarming. Deze hoge temperatuur zou aderproblemen veroorzaken. Om dit te voorkomen is er een grens ingesteld.

De temperatuur in een badkamer mag niet boven de 33 graden Celsius stijgen en in de rest van de kamers niet boven de 29 graden Celsius. Daar komt nog bij dat in de nieuwbouwwoningen de isolatie vaak erg goed is waardoor de temperatuur op de oppervlakte zelfs ietsjes lager ligt.

Tips om te besparen:

Tip 1. Gebruik maken van subsidies. De overheid deelt namelijk subsidies uit aan particulieren voor het verbeteren van je energielabel. Hieronder valt dus ook bijvoorbeeld het verbeteren van het isolerend vermogen van je huis.

Het is altijd verstandig om bij de lokale gemeente te vragen naar de lokale subsidieregelingen.

Tip 2. Het kiezen voor lokale vakmensen. Iemand in de buurt hoeft niet lange afstanden af te leggen wat de prijs dus en stuk lager zal houden.

Tip 3. Het opvragen van offertes. Het vergelijken van verschillende offertes. Zo kan je de voordeligste optie voor jouw persoonlijke situatie vinden

Veelgestelde vragen over vloerverwarming in 2024

Het concept vloerverwarming roept ontegensprekelijk heel wat vragen op. Hieronder vindt een antwoord op de 3 meest gestelde vragen.

1. Hoe is vloerverwarming opgebouwd?

+
Vloerverwarming is opgebouwd uit een aantal verschillende lagen, namelijk uit:

Een draagvloer
Isolatie
PE-folie (veel gebruikt verpakkingsmateriaal)
Een chape met vloerverwarming leidingen
Vloerbedekking

2. Kies ik voor vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming?

+
Het is een optie om zowel voor hoofdverwarming als voor bijverwarming voor je vloerverwarming te kiezen, maar de keuze die je zal gaan maken zal afhangen van je specifieke situatie.

Maak je de keuze voor vloerverwarming als je hoofdverwarming, dan heb je geen nood aan bijkomende warmtebronnen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat dit bij bijverwarming wel het geval is, zoals de naam ook al impliceert. In de meeste gevallen, zeker in nieuwbouwwoningen, wordt daardoor geopteerd voor hoofdverwarming.

In wat oudere woningen kan de vloerverwarming menigmaal fungeren als bijverwarming. Dit wordt mede bepaald door de al dan niet beslissing voor een nieuw type vloer en hoe de isolatie in de rest van de woning eruit ziet.

3. Wat is de ideale temperatuur?

+
Iets als een ideale temperatuur voor je vloerverwarming bestaat niet. De ene persoon heeft het sneller te warm, terwijl een ander juist zit te bibberen. Het is belangrijk dat de juiste temperatuur voor jou persoonlijk en je gezin goed afgesteld is.

Je kan elke ruimte afzonderlijk afstemmen op een temperatuur die jij en je gezin prettig vinden.

Zo kan je de temperatuur in je badkamer iets warmer instellen dan bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken.

Je hoeft je bovendien niet al te grote zorgen te maken over de prijs dat dit met zich meebrengt voor je energiefactuur. Dankzij vloerverwarming kan je tot 15 % uitsparen.

Vloerverwarming offertes vergelijken

Ben je op zoek naar een vakman bij jou in je buurt? Dan raden we je aan het onderstaande offerteformulier in te vullen. Het is geheel vrijblijvend en ook nog eens volledig gratis. Op die manier kan je jezelf verzekeren van de beste vloerverwarming tegen de scherpste prijs. Dus wie weet kan jij binnenkort makkelijker thuis op je blote voeten rondlopen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar wens je vloerverwarming?
2*. Welk type vloerverwarming wens je?
3*. Wanneer wens je van start te gaan met de installatie?
4. Beschrijving van je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.