Soorten vloerverwarming [overzicht]

Met vloerverwarming is het mogelijk om zowel grote als kleine ruimtes te verwarmen. Er zijn 4 verschillende soorten vloerverwarming:

 • Natte vloerverwarming
 • Droge vloerverwarming
 • Elektrische vloerverwarming
 • Verwarming infrezen of inslijpen

Hieronder kom je te weten hoe vloerverwarming werkt. Verder wordt er meer gedetailleerd ingegaan op alle verschillende soorten, inclusies hun specifieke kenmerken en de prijzen van vloerverwarming.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow-cta-box.pngOntvang offertes

1. Natte vloerverwarming

Natte vloerverwarming, ook wel vloerverwarming in de chape genoemd, is het populairste type vloerverwarming. Bij dit type worden de buizen direct in de anhydriet dekvloer of in de cementdekvloer geplaatst. Op deze manier krijg je een gelijkmatige warmteverdeling.

Onder de dekvloer komt als eerst een isolatielaag. Hierdoor zal de opbouwhoogte ergens tussen 16 en 20 cm liggen. Om die reden is een nat systeem van vloerverwarming enkel geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten met voldoende inbouwhoogte.

Hoe werkt vloerverwarming volgens dit natte systeem. Als eerst zorgen de verwarmingsbuizen ervoor dat de chape opwarmt, uitzet en vervolgens krimpt. Het is daarom verstandig om de chape van een wapeningsnet of staalvezelbewapening te voorzien om zo barsten in de tegels of in de chape te vermijden. Daarnaast wordt er tussen de verschillende ruimtes ook nog een uitzettingsvoeg aangebracht.

Voor het aanleggen van dit type vloerverwarming betaal je zo’n 25 tot 60 euro per vierkante meter. De prijs hangt af van de manier waarop de leidingen worden bevestigd.

Natte vloerverwarming

2. Droge vloerverwarming

Hoe wordt de vloer eigenlijk verwarmd bij droge vloerverwarming? Bij een droog systeem bevinden de verwarmingsbuizen zich in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. De isolatieplaten functioneren in dit geval als warmtegeleider. Dit zorgt voor een korte opwarmingstijd en optimale warmtespreiding.

De inbouwhoogte bij een droog systeem bedraagt minimaal 6 centimeter. Dat is 10 centimeter minder dan bij een nat vloerverwarmingssysteem. Een droog systeem werkt bij renovatie met beperkte vloeropbouw en woningen in houtskeletbouw.

Voor dit type vloerverwarming betaal je zo’n 20% meer ten opzichte van een natte vloerverwarming.

Droge vloerverwarming

3. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt vooral gebruikt bij bijverwarming van ruimtes die geen nood hebben aan permanente verwarming, zoals badkamers, hobbykamers en garages. Elektrische vloerverwarming is in 3 soorten op te delen:

 • Verwarming met elektrische kabels
 • Verwarming met elektrische foliesystemen
 • Verwarming met matten

Ze hebben elk een specifieke toepassing en verschillen in dikte, opbouw en capaciteit.

De meest aanlokkelijke voordelen van elektrische systemen zijn de eenvoudige plaatsing en de relatief lage installatiekosten. Je hoeft verder geen dure voorzieningen zoals een cv-ketel en daaraan gekoppelde leidingen aan te schaffen om de warmte gelijkmatiger te verdelen.

Het systeem is ongeschikt voor ruimtes die een permanente cv-installatie nodig hebben aangezien de energiekosten dan enorm kunnen oplopen. Besparen op een cv-ketel kan je doen door middel van het installeren van zonnepanelen.

Elektrische vloerverwarming kan een prijskaartje met zich meebrengen van gemiddeld zo’n 60 tot 70 euro per vierkante meter.

Elektrische vloerverwarming

4. Verwarming infrezen of inslijpen

Het infrezen of inslijpen van de vloerverwarming is de vierde en laatste optie van alle soorten vloerverwarming. In de bestaande chape worden frezen ingegleufd waarin verwarmingsleidingen komen te liggen.

De buizen liggen tegen de vloerafwerking aan. Dat heeft als voordeel dat de gehele vloer in een mum van tijd opgewarmd is en het warmteverlies tot een minimaal aantal beperkt blijft. Verwarming infrezen of inslijpen zie je het meest bij casco-projecten en renovatieprojecten met beperkte opbouw of met een dekvloer in goede staat.

De gebruikelijke prijzen voor dit type verwarming schommelen zo rond de 40 euro per vierkante meter.

Verwarming infrezen of inslijpen

Waarom vloerverwarming plaatsen?

Nu je wat meer gelezen hebt over vloerverwarming denk je waarschijnlijk, is het nou de moeite waard om vloerverwarming aan te laten leggen? Om voor jezelf tot een antwoord te kunnen komen sommen we hieronder even de voordelen en de nadelen op.

Voordelen vloerverwarming

 • Aangename warmte
 • Verbruikt minder energie
 • Beter voor de gezondheid
 • Beperkt onderhoud
 • Besparend in plaats
 • Volledig geruisloos
Vloerverwarming

Nadelen vloerverwarming

 • Hogere kostprijs in vergelijking met traditionele radiatoren
 • Moeilijkere integratie in al afgewerkte kamers en woningen
 • Noodzakelijke, minutieuze afwerking van ondergrond en muren
 • Volledige uitbraak van bestaande vloer bij lekkages of eventuele andere beschadigingen
 • Opwarmen en afkoelen van de vloer duurt langer
 • Ontkoppelingsmat bij tegels of parket van groot formaat
Op zoek naar een specialist?Vraag hier je offertes!

Prijs vloerverwarming laten plaatsen

Hierboven in dit artikel heb je al kunnen lezen wat de verschillende prijzen zijn per soort vloerverwarming per vierkante meter.

Je hebt natuurlijk nog een aantal andere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden:

 • De manier van aanleg: in chape zelf of opbouw, infrezen
 • Het type: hoofd- of bijverwarming, elektrisch, water
 • Het aantal vierkante meter
 • Voorkeur afwerking vloer
 • Moeilijkheidsgraad: bereikbaarheid en type ondervloer
Woonkamer met vloerverwarming

Veelgestelde vragen over vloerverwarming in 2023

Het concept vloerverwarming roept ontegensprekelijk heel wat vragen op. Hieronder vindt een antwoord op de 3 meest gestelde vragen.

1. Hoe is vloerverwarming opgebouwd?

+
Vloerverwarming is opgebouwd uit een aantal verschillende lagen, namelijk uit:

Een draagvloer
Isolatie
PE-folie (veel gebruikt verpakkingsmateriaal)
Een chape met vloerverwarming leidingen
Vloerbedekking

2. Kies ik voor vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming?

+
Het is een optie om zowel voor hoofdverwarming als voor bijverwarming voor je vloerverwarming te kiezen, maar de keuze die je zal gaan maken zal afhangen van je specifieke situatie.

Maak je de keuze voor vloerverwarming als je hoofdverwarming, dan heb je geen nood aan bijkomende warmtebronnen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat dit bij bijverwarming wel het geval is, zoals de naam ook al impliceert. In de meeste gevallen, zeker in nieuwbouwwoningen, wordt daardoor geopteerd voor hoofdverwarming.

In wat oudere woningen kan de vloerverwarming menigmaal fungeren als bijverwarming. Dit wordt mede bepaald door de al dan niet beslissing voor een nieuw type vloer en hoe de isolatie in de rest van de woning eruit ziet.

3. Wat is de ideale temperatuur?

+
Iets als een ideale temperatuur voor je vloerverwarming bestaat niet. De ene persoon heeft het sneller te warm, terwijl een ander juist zit te bibberen. Het is belangrijk dat de juiste temperatuur voor jou persoonlijk en je gezin goed afgesteld is.

Je kan elke ruimte afzonderlijk afstemmen op een temperatuur die jij en je gezin prettig vinden.

Zo kan je de temperatuur in je badkamer iets warmer instellen dan bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken.

Je hoeft je bovendien niet al te grote zorgen te maken over de prijs dat dit met zich meebrengt voor je energiefactuur. Dankzij vloerverwarming kan je tot 15 % uitsparen.

Vloerverwarming offertes vergelijken

Ben je op zoek naar een vakman bij jou in je buurt? Dan raden we je aan het onderstaande offerteformulier in te vullen. Het is geheel vrijblijvend en ook nog eens volledig gratis. Op die manier kan je jezelf verzekeren van de beste vloerverwarming tegen de scherpste prijs. Dus wie weet kan jij binnenkort makkelijker thuis op je blote voeten rondlopen!

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar wenst u vloerverwarming?
2*. Wanneer wenst u van start te gaan met de installatie?
3. Beschrijving van je project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid