Wat is een ventilatiesysteem D?

Ventilatiesysteem D wordt ook wel balansventilatie genoemd. Het is een volledig geautomatiseerd ventilatiesysteem waarbij de luchtstroom binnen je woning gegarandeerd van optimale kwaliteit is.

Het ventilatiesysteem D bestaat uit een elektrische ventilatie unit die de vervuilde lucht afvoert en verse buitenlucht aanvoert. Het grootste voordeel van dit ventilatiesysteem D is dat de warmte van de afgevoerde lucht opnieuw gebruikt kan worden door de ventilatie unit. De warmte van de afgezogen lucht wordt gebruikt om de verse lucht op te warmen.

Koude lucht opwarmen

De ventilatie units gebruiken de warmte van de afgevoerde lucht om de koude, verse lucht op te warmen voor het de woning binnenkomt. Dit gebeurt aan de hand van een warmtewisselaar ingebouwd in het ventilatiesysteem D.

Het ventilatiesysteem D verbruikt dus wel voortdurend energie, maar je verliest nauwelijks energie doordat de warmte van de vochtige lucht of de afgevoerde binnenlucht opnieuw wordt gebruikt terwijl de lucht mechanisch afgevoerd wordt. Om die reden wordt het ventilatiesysteem D ook wel warmteterugwinning-unit genoemd.

mechanische ventilatiesysteem b

Hoe werkt ventilatiesysteem D?

Het ventilatiesysteem D werkt op basis van ventielen, niet op basis van roosters in de muren. De ventielen worden in droge ruimtes geplaatst zoals de woonkamer en de slaapkamer om daar de verse lucht binnen te laten komen. De afvoerventielen worden eerder in de nattere ruimtes geplaatst zoals de badkamer en keuken.  

Er moet bij dit ventilatiesysteem D een buiskanalen netwerk geplaatst worden in je woning. Er moet hiervoor op voorhand een grondige studie van de woning worden uitgevoerd omdat de verkeerde bochten van buizen de efficiëntie van het systeem D kunnen beperken.

Waar ventilatiesysteem D plaatsen?

Ventilatiesysteem D neemt behoorlijk wat plaats in beslag. Het is dus belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de plaatsing van het systeem.

De ventilatiekanalen moeten bij voorkeur geleid worden in de muurnoppen. Een verlaagd plafond is een voordeel omdat je de kanalen hierin kunt verbergen. De kanalen hebben een diameter van maximaal 125mm in een kleine woning. In een groot huis zullen de kanalen een diameter hebben van 200mm. Deze kanalen zullen het meeste plaats innemen.

Aandachtspunten bij de plaatsing

Om het geluid te minimaliseren kun je het beste gebruikmaken van geluiddempers. Deze zijn twee keer zo groot als de kanalen. Houd hier rekening mee in je ruimteverdeling. De kleppen die je op de kanalen zet moeten op plekken komen waar je geen meubels voor zal zetten.

Er mogen niet te veel bochten in de kanalen zitten. Veel bochten zullen meer luchtweerstand creëren waardoor het systeem meer belast wordt. Plafondbalken omzeil je bij de installatie van je ventilatiesysteem.

Om zeker te zijn van een goede plaatsing van het systeem, neem je contact op met een specialist via het onderstaande formulier!

Hoe zit het met het onderhoud van ventilatiesysteem D?

Om de goede werking van het ventilatiesysteem te garanderen moeten de filters regelmatig gereinigd en vervangen worden. De frequentie van onderhoud van het ventilatiesysteem hangt af van het gekozen systeem en de oppervlakte die verlucht moet worden. De specialist zal je hier een uitgebreide uitleg over geven bij de oplevering.

Installateur ventilatiesysteem

Kun je ventilatiesysteem D zelf installeren?

Ben je van plan om zelf je ventilatiesysteem te plaatsen? We geven je een kort stappenplan om zelf je ventilatiesysteem D makkelijk te installeren:

  • Stap 1: type ventilatiesysteem kiezen. Er zijn 4 soorten ventilatiesystemen: ventilatiesysteem A, ventilatiesysteem B, ventilatiesysteem C/ventilatiesysteem C+ en de balansventilatie of ventilatiesysteem D.
  • Stap 2: planning en materialenlijst. Deze fase is de voorbereidingsfase. Als je snel en efficiënt wil werken maak je vooraf een duidelijk planning en stel je een lijst van materialen op. In deze fase doe je de nodige metingen zodat je goed weet wat je precies nodig hebt.
  • Stap 3: plaatsen van het ventilatiesysteem. Dit is de laatste fase, hier begin je met het plaatsen van het ventilatiesysteem. Je volgt hierbij de instructies nauwgezet. Een ventilatiesysteem kan al in een aantal dagen geplaatst worden. Je bespaart een hoop geld bij het zelf plaatsen van je ventilatiesysteem. Je moet natuurlijk wel alle materialen zelf kopen, maar je spaart de werkuren van de installateur uit.

Wat zijn de voordelen en nadelen van ventilatiesysteem D?

Zoals aan elk ventilatiesysteem zijn er ook aan ventilatiesysteem D een aantal voor- en nadelen. Deze bespreken we hieronder.

Voordelen

Hier sommen we de voordelen van ventilatiesysteem D plaatsen voor je op:

  • Filtering van de aangevoerde verse lucht: dit is een extra functie van het ventilatiesysteem. De aangevoerde verse lucht wordt gezuiverd waardoor vocht en vuil geen kans krijgen binnenshuis. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat in je woning.
  • Extra elektrische filter tegen allergieën: heb je last van pollen of huisstofmijt? Er kan bij ventilatiesysteem D een extra filter worden toegevoegd om dit mede te verhelpen. Zo creëer je een gezond binnenklimaat.
  • Minder vocht: door de luchtvochtigheid te verlagen wordt de kans op vochtproblemen verkleind.
  • Gebruiksvriendelijk: alles wordt automatisch geregeld. Je hoeft er zelf niet naar om te kijken.
  • Moderne uitstraling: lawaai en koude buitenlucht blijft buiten omdat er geen raamroosters zijn. Esthetisch is het gebrek aan raamroosters ook een voordeel. Het ziet er allemaal meer stijlvol uit op deze manier.
  • Lagere energierekening: omdat ventilatie systeem D aan warmteterugwinning doet, hoef je minder energie te gebruiken om het huis te verwarmen. Ventilatiesysteem D zorgt ervoor dat de koude buitenlucht wordt opgewarmd met de warmte die wordt teruggewonnen uit de afgevoerde binnenlucht.

Nadelen

Ook de nadelen van ventilatiesysteem D hebben we even voor je opgesomd:

  • Niet voor iedere woning geschikt: geen goede isolatie? Als je woning niet goed geïsoleerd is zal het ventilatiesysteem D niet optimaal werken. Bij een renovatie kun je dus beter eerst de isolatie in huis verbeteren voordat je een systeem D overweegt.
  • Veel onderhoud: de filters moeten om het half jaar gereinigd worden en na 1 jaar zijn ze aan vervanging toe. Ook de leidingen moeten om de 3 tot 5 jaar gereinigd worden. Dit hoeft je natuurlijk niet af te schrikken, want het reinigen duurt in de praktijk helemaal niet lang.
  • Risico op droge, koude buitenlucht: een oplossing hiervoor is een luchtbevochtiger. Je kunt ook kiezen voor een systeem D met een roterend warmtewiel waardoor droge lucht vermeden wordt. Daar betaal je vanzelfsprekend wel meer voor.
ventilatiesystemen

Wat kost ventilatiesysteem D?

De kostprijs voor de installatie van systeem D hangt vooral af van de oppervlakte van je woning. Maar ook van de materialen die je kiest voor je ventilatiesysteem D en de moeilijkheidsgraad van de installatie.

De prijs voor een volledige installatie van ventilatie systeem D bedraagt tussen de 5.500 euro en de 7.000 euro inclusief plaatsing.

Wat is het verschil tussen ventilatiesysteem C en D?

Het verschil tussen ventilatiesystemen C en D kunnen we bespreken op verschillende vlakken.

Allereerst bespreken we de werking van de 2 systemen. Bij ventilatiesysteem C gebeurt de aanvoer van verse lucht op een natuurlijke manier via roosters en ramen. De vervuilde lucht wordt dan op een mechanische manier afgevoerd door het ventilatiesysteem. Bij systeem D heb je een volledig mechanische werking. Zowel de aanvoer als afvoer van lucht wordt gecontroleerd door het ventilatiesysteem D door middel van ventielen.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit en temperatuur kunnen ook verschillen tussen de 2 systemen. Bij ventilatie systeem C wordt de binnenkomende verse lucht geheel bepaald door de temperatuur van buiten. Daarbij komt dat er geen filters zijn waardoor pollen, stuifmeel en stof gewoon binnen kunnen.

Bij systeem D is de aanvoer van de lucht volledig mechanisch. Hierbij komt dat de binnenkomende lucht kan worden opgewarmd door de warmte van de vervuilde lucht die opnieuw gebruikt wordt, door een ingebouwde warmtewisselaar. Op de ventielen kan een filter worden geplaatst dat pollen en stof tegenhoudt.

Ventilatie

Als laatste verschilt ook het gevoel van de ventilatie tussen de 2 systemen. Bij ventilatiesysteem C komt het lawaai van buitenaf door de roosters of ramen makkelijk en rechtstreeks de woning binnen. Je kunt een gedetailleerde beschrijving van het systeem op het ventilatieplan zien.

Bij systeem D, ook wel balansventilatie genoemd, komt de lucht via een luchtkanaal binnen waarin een geluidsdemper zit. Hierdoor komt het lawaai van buitenaf niet zomaar naar binnen en creëer je dus een gezond binnenklimaat.

ventilatiesysteem D

Andere mogelijke ventilatiesystemen

Je hebt verschillende mogelijkheden bij het kiezen van een ventilatiesysteem. Je kunt werken met decentrale ventilatie of centrale ventilatie. Er zijn veel mogelijkheden als het gaan om decentrale ventilatie. Hier bespreken we enkel de centrale ventilatiesystemen.

Er zijn 4 erkende centrale ventilatiesystemen: systeem A, systeem B, systeem C en ventilatiesysteem D. Alle systemen in meer detail:

  • Ventilatiesysteem A: natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer. Bij dit ventilatiesysteem wordt zowel de aanvoer als de afvoer van de lucht via roosters en ramen voorzien. Het grootste voordeel hiervan is dat het heel goedkoop is, het grootste nadeel is dat het de minst energiezuinige optie is.
  • Ventilatiesysteem B: mechanische luchtaanvoer en natuurlijke luchtafvoer. Bij te veel omgevingslawaai of kamers zonder ramen is natuurlijke luchtaanvoer niet mogelijk. Via een ventilator wordt hierbij verse lucht gecontroleerd aangevoerd. Het nadeel hiervan is wel dat de ventilator energie verbruikt.
  • Ventilatiesysteem C: natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer. Bij een gerenoveerde woning is natuurlijke luchtafvoer niet altijd mogelijk. De vervuilde lucht kan hierbij worden aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers. Dit systeem geeft een betere ventilatie dan systeem A. Het nadeel is wel dat het duurder is dan systeem A.
  • ventilatiesysteem D of balansventilatie: de lucht wordt mechanisch afgevoerd en aangevoerd. Systeem D werkt volledig automatisch via ventilatoren. Een netwerk van leidingen door de woning die via ventilatieroosters in elke kamer elkaar kruisen. Er wordt ook aan warmteterugwinning gedaan bij systeem D. Hierdoor heb je een enorme energie-efficiëntie en een gezond binnenklimaat.
ventilatierooster

Wil je een ventilatiesysteem D laten plaatsen? Vraag advies en offertes aan vakmannen in jouw buurt?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes van professionele vakmannen om meer informatie te krijgen over het systeem D en de voor- en nadelen te ontdekken. Zo kun je jezelf nog beter informeren en tegelijkertijd makkelijk prijzen vergelijken. Vind zo de beste oplossing voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Ventilatiesysteem
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.