Waarom is ventilatie in de garage belangrijk?

Gebrekkige ventilatie kan leiden tot een grotere hoeveelheid vocht in je garage. Het is belangrijk om de relatieve luchtvochtigheid in een garage te regelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Als de garage last heeft van een te hoge luchtvochtigheid, kan dit leiden tot vochtige lucht en condensatie.

In ruimten zoals een garage, waar zich meestal geen deuren of ramen bevinden, heb je sneller last van vochtproblemen doordat er onvoldoende frisse lucht binnenkomt. Deze vochtproblemen leiden op hun beurt tot schimmelvorming, een muffe geur enzovoort. Het kan zelfs roestvorming op je voertuig, gereedschappen en metalen oppervlakken versnellen.

Waar op letten bij het ventileren van de garage?

Het ventileren van je garage is dus van belang als je de luchtvochtigheid in die ruimte op peil wil houden. Bij het plaatsen van ventilatie in jouw garage zijn er enkele tips die je in gedachten kunt houden. We raden je aan om een apart ventilatiesysteem te installeren. Zo kun je voorkomen dat uitlaatgassen vanuit de garage in de rest van de woning terechtkomen.

Je kunt een luchtontvochtiger gebruiken om te helpen tegen hoge luchtvochtigheid. Het reguleren van de luchtvochtigheid kan ook helpen om te voorkomen dat rookgassen zich ophopen.

Daarnaast wordt het ook aanbevolen voldoende grote ventilatieroosters te plaatsen. Door voldoende ventilatie toe te voegen voorkom je vochtproblemen. Waar je ventilatieroosters het beste kunt plaatsen zal per garage verschillen.

Hoe moet je een garage ventileren?

Om voor een droog klimaat in de garage te zorgen moet je weten hoe je zo effectief mogelijk kunt ventileren. Bij prefab garages is er meestal sprake van standaard ventilatie. Hierbij worden verborgen openingen in deuren en in de wanden gemaakt.

In principe volstaat deze ventilatie om de garage vochtvrij te houden, maar tijdens de wintermaanden of lange regenperiodes kun je alsnog last krijgen van schimmel, roest en een muffe geur.

Niet voldoende in de wintermaanden

In het koude en natte seizoen neemt de luchtvochtigheid toe, condenseert water op de koude binnenwanden en ontstaan er plassen op de garagevloer. Op termijn veroorzaakt dit roest op je voertuig en schimmel in het interieur. Om die reden is het belangrijk de garage regelmatig en grondig te ventileren.

Natuurlijk ventileren

Het is mogelijk om op natuurlijke manier te ventileren door het openen van deuren en ramen om verse lucht naar binnen te laten stromen. Het is aan te raden om de deuren en ramen een paar minuten per dag open te houden om de lucht te verversen. Dit kan een effectieve manier zijn om de lucht in een kleine garage te verversen.

Zo kan het vocht binnenin de ruimte drogen.

Luchtvochtigheid garage

Mogelijke installatiemethodes

De twee meest voorkomende methodes van ventilatie zijn natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Welk soort ventilatiesysteem voor jou de beste keuze is, hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke voorkeur en de aard van de ruimte die geventileerd zal worden.

Optie 1: Natuurlijke ventilatie

Deze methode bestaat uit het voorzien van natuurlijke ventilatie in de kelder van de garage. Om van een natuurlijke luchtcirculatie te profiteren moet er voldaan zijn aan twee voorwaarden:

  • Voorwaarde 1) Een temperatuurverschil in de kelder en buiten de garage. Het natuurlijke ventilatie-apparaat van zo’n ventilatiesysteem bestaat uit twee pijpen. De ene zorgt voor de instroom van koude lucht van buitenaf, de andere dient voor de afvoer van warme lucht vanuit de kelder onder de garage.
  • Voorwaarde 2) Een voldoende drukverschil binnen en buiten de uitlaatpijp, met een minimaal temperatuurverschil. Hoe hoger en langer de uitlaatpijp, hoe groter het volume aan warme lucht in de buis, hoe groter de opwaartse kracht op dit volume. De uitlaatpijp wordt zo hoog mogelijk geplaatst omdat de opwaartse kracht zowel de tractie als efficiëntie van het systeem bepaalt.

Optie 2: Geforceerde kelder- en garageventilatie

Bij geforceerde ventilatie wordt een elektrische ventilator toegevoegd aan het natuurlijke ventilatiesysteem. Door middel van deze toevoeging verbetert de effectiviteit van het systeem. Geforceerde ventilatie kan een effectieve manier zijn om luchtvervuiling in een garage te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het kan je ook helpen om vochtproblemen te voorkomen en om de temperatuur in de garage te regelen.

Mechanische ventilatie garage

Hoe kun je de luchtvochtigheid in de garage verminderen? [tips]

  1. Houd je garage warm. Door een kachel of een elektrische radiator te installeren in je garage hou je het condensatieniveau onder controle. Vermijd het gebruik van propaanverwarmers, deze creëren juist meer waterdamp.
  2. Droog je voertuig tijdens het regen- en sneeuwseizoen. Druppende auto’s en fietsen verhogen het vochtgehalte in de garage. Door ze te drogen vermijd je condensvorming. Het is een effectieve methode om de luchtvochtigheid te verlagen.
  3. Installeer een dampscherm. Plaats een dampscherm aan de wand of gebruik isolatieproducten met een ingebouwde dampscherm. Je kunt het ook gebruiken om de vloer te bedekken. Gebruik het niet op het plafond van de garage, want dit houdt vocht vast.
  4. Zorg voor goede ventilatie. Het helpt de condensatie te verminderen en zorgt voor een evenwicht tussen de lucht binnen en buiten je huis. Ventilatie in garage kan worden gebruikt om vervuilde lucht (en uitlaatgassen) af te voeren, om de lucht te verversen en de luchtkwaliteit te verbeteren.
  5. Controleren en ontstoppen van je afvoer. Regelmatig je vloer- en dakafvoer nakijken is belangrijk om condensatie te vermijden. Daarnaast is het ook belangrijk dat het vuil in de afvoerkanalen verwijderd wordt om blokkades en lekkages te voorkomen.
  6. Breng een vloerbedekking of -coating aan. Dit verlaagt het condensatieniveau in de garage. Bovendien beschermt de coating je vloer tegen schade door slijtage en zorgt voor een effectieve afdichting waardoor je vloer beschermt blijft tegen waterschade.
Ben je op zoek naar een ventilatiespecialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij experts in de buurt!
arrow Ontvang offertes

De ventilatie in garage wordt in twee fasen uitgevoerd

Bij de uitvoering van de ventilatie in de kelder van de garage kun je stapsgewijze installatie-instructies volgen.

1. Voorbereidingsfase (gaten boren)

  • Allereerst bepaal je de locatie van de openingen van de aan- en afvoerleidingen in de kelder van de garage. De leidingen moeten diagonaal in verschillende hoeken van het plafond of de bovenkant van de muur worden geplaatst. Daarbij moet tegelijk ook de aanvoerleiding richting de noordkant van de garage gaan en de uitlaatpijp richting het dak of het zuiden.
  • Vanuit de kelder wordt in het plafond het middelpunt geboord van de toekomstige openingen voor de kap.
  • Markeer vervolgens bovenaan in de garage een cirkel van circa 125 mm rond het geboorde midden. Maak er daarna verschillende gaten in met een boor. Tenslotte boor je met een kroon.
  • Plaats de buis verticaal van het geboorde gat in de vloer naar het plafond en bepaal de positie van het midden. Daarna boor je een gat met de boor.
  • Herhaal de derde stap nu op het dak van je garage.
  • Maak op dezelfde wijze een gat voor de toevoer van lucht van buitenaf naar de kelder.

2. Installatiefase (installeren van pijpen en ventilator)

  • Bevestig de ventilator in een van de verwijderbare buissecties.
  • Monteer een uitlaatgedeelte in de garage die drie segmenten met elkaar verbindt. De plaats van de geïnstalleerde ventilator wordt gekozen op basis van een makkelijke toegang. De bovenste buis gaat minstens een meter boven het dak, terwijl de onderste buis zich in de kelder bevindt en tot aan het plafond gaat. Daartussen wordt een stuk pijp geplaatst met een ventilator, waarvan de wenteling naar de kap gericht moet zijn.
  • Installeer de toevoerleiding en laat ze in de kelder zakken van 0,5 m tot 0,2 m boven de vloer. Het invoergedeelte is aan de noordkant van de garage en bevindt zich op 20 cm boven de grond. Het uitlaatgat wordt afgemaakt met een T-stuk met een beschermend metalen gaas.
  • Sluit de verbindingen van buizen af met mortel of polyurethaanschuim.
  • Sluit de ventilator aan en controleer de tocht in de kelder door een stuk papier tegen het uitlaatgat te houden.
  • Tot slot isoleer je het buisgedeelte boven het dak. Wordt de garage niet verwarmd? Of heb je last van koude buitenlucht? Dan isoleer je de hele uitlaatpijp.
ventilatiekanaal

Voordelen en nadelen van je garage ventileren

Voordelen

In tegenstelling tot natuurlijke ventilatie, is er bij mechanische ventilatie geen afhankelijkheid van seizoensgebonden temperatuurschommelingen. Het voordeel van mechanische ventilatie is dat er een optimale luchtcirculatie gecreëerd wordt.

Een bijkomend pluspunt is de mogelijkheid om niet alleen je ventilator op het uitlaatkanaal te installeren, maar ook op de toevoer. Je kunt dan ook handmatig de luchtcirculatie aanpassen via timers die zorgen voor het optimale microklimaat.

Nadelen

Mechanische ventilatie vereist een gecompliceerde installatie en brengt hoge installatiekosten met zich mee, maar leidt ook tot energieverbruik, hogere materiaalkosten, minder betrouwbaarheid door de beschikbaarheid van extra apparaten, enzovoort.

ventilatierooster in de muur van de garage

Op zoek naar een ventilatiespecialist? Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes!

Heb je last van vochtproblemen in de garage? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij bedrijven gespecialiseerd in het behandelen van vochtproblemen in de garage. Schakel een expert in voor het installeren van jouw ventilatiesysteem!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
Beantwoord enkele korte vragen en kom in contact met betrouwbare vakspecialisten. We vragen je adresgegevens zodat we specialisten kunnen selecteren die actief zijn in jouw regio.
1*. Over welk type project gaat het?
2*. Welk type ventilatiesysteem wenst u?
3. Beschrijving van uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Is mechanische ventilatie verplicht?

-
Nee, het is niet verplicht om mechanische ventilatie te laten plaatsen in een garage. Mechanische ventilatie kan echter wel nuttig zijn in. In veel garages heerst een te hoge luchtvochtigheid. Ook het koolmonoxidegehalte kan soms te hoog zijn. Om deze redenen is het van groot belang dat er een goede luchtcirculatie in de garage is. 

Waar plaats je een ventilatierooster?

+
Een ventilatierooster in een garage kan op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd. Een van de meest voorkomende plaatsen om een ventilatierooster in een garage te installeren is aan de voorzijde van de ruimte, bijvoorbeeld in de deur of in een muur naast de deur. Een andere optie is om een ventilatierooster aan de achterzijde van de garage te installeren, bijvoorbeeld in een raam of een muur. Dit kan ook helpen om de lucht in de ruimte te verversen en om verontreiniging naar buiten te leiden.

Is een luchtontvochtiger nodig?

+
Een luchtontvochtiger kan nuttig zijn in een garage als er een hoge luchtvochtigheid is of als er problemen zijn met condensatie op de ramen of op andere oppervlakken. Een luchtontvochtiger werkt door lucht te absorberen en het vocht te verwijderen, wat kan helpen om de luchtvochtigheid in de garage te verminderen. Er zijn verschillende soorten luchtontvochtigers beschikbaar, variërend van kleine draagbare units tot grotere installaties die aangesloten zijn op het stroomnet. Welk type luchtontvochtiger het beste is voor jouw garage, hangt af van de grootte van de ruimte en de omstandigheden waarin deze wordt gebruikt.
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 25 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.