Soorten spouwmuurisolatie: Materialen, kenmerken en prijs

Er is een resem aan materialen waarmee men een spouwmuur kan isoleren. Hoog tijd dat we de voor- en nadelen van ieder isolatiemateriaal even uit de doeken doen.

Soorten spouwmuurisolatie: De belangrijkste kenmerken

Milieuvriendelijk Waterafstotend Voordelig Duurzaam Brandveilig Geurloos Ademend Schadelijke stoffen Geluidsisolerend Irritatiegevaar Hoge isolatiewaarde Bestand tegen ongedierte
EPS-parels

Glaswol

Steenwol

PUR-schuim

Cellenglas

Cellulose

Kurk

Hennepwol

Schapenwol

 

Vergelijk gratis offertes

 

Soorten spouwmuurisolatie: materialen en prijs

Geëxpandeerd polystyreen of EPS in het kort, is een materiaal dat beter bekend staat als ‘isomo’ of ‘piepschuim’. De EPS-parels zijn kleine korrels van uitgezet polystyreen en zijn beschikbaar in verschillende isolatiewaarden [HR, HR+ en HR++], HR zijnde de parels met laagste en HR++ de parels met hoogste isolatiewaarde.

Isoleren met EPS-parels heeft heel wat voordelen. Zo zijn de parels ecologisch afbreekbaar (i.e. helemaal recycleerbaar) en dus milieuvriendelijk, voordelig in prijs, waterdicht én ademend, vochtbestendig en tot slot bruikbaar voor spouwen van reeds 3 cm. Bovendien blijft hun isolatiewaarde stabiel over de jaren. EPS-korrels zijn kortweg onschadelijk én blijven over de jaren goed isoleren.

Wat zijn de nadelen van dit materiaal? De brandveiligheidswaarde van EPS-parels ligt lager dan die van glaswol en deze laatste sluit kieren ook nog iets beter af dan EPS. EPS-parels vergen dan weer geen onderhoud.

Via geboorde gaatjes in de muur, worden de EPS-parels in de muur geblazen, samen met een speciale lijm die de parels aan elkaar doet kleven en verhindert dat ze zich later verplaatsen. Eens verhardt, zorgen de parels voor een ruimte van stilstaande lucht. Nadien worden de gaten in de muur weer afgesloten. De buitenmuur ziet er volkomen onaangetast uit.

Glaswol is een minerale wol die wordt vervaardigd uit gerecycleerd glas en zand. Hoewel dit materiaal zowel in platen als dekens voorkomt, wordt er bij spouwmuurisolatie gebruik gemaakt van glaswol die in de vorm van vlokken de spouw wordt ingeblazen. Daarom staat deze wol (alsook steenwol) ook bekend als inblaaswol. Deze glaswolvlokken zijn ideaal voor het isoleren van spouwmuren dankzij hun handelbaarheid om aangedrukt te worden en goed af te dichten. Ook in glaswol bestaan er varianten met een verschillende isolatiewaarde gaande van HR+ tot HR++.

Deze inblaaswol kent tal van voordelen. Zo is hij brandveilig, handelbaar (i.e. kan eenvoudig aangedrukt worden), waterafstotend (en lost niet op in water), sterk isolerend, geurloos en duurzaam. De wol is te verkrijgen aan een voordelige prijs en bovendien recycleerbaar. De productie van glaswol vergt ook weinig energie. Dit alles maakt het materiaal milieuvriendelijk.

Glaswol valt overigens niet goed in de smaak bij knaagdieren. Een pluspunt van glaswol is dat het ook goed functioneert als geluidsisolator. Net zoals EPS-parels, blijft de isolatiewaarde van glaswol onveranderd doorheen de jaren.

Een van de nadelen van glaswol is dat de aanraking met de vezels de huid kan irriteren en zelfs kan leiden tot een overgevoeligheidsreactie. Specialisten weten hoe ze dit materiaal op een veilige manier moeten installeren en hoe ze er zich tegen moeten beschermen. Overigens houdt minerale wol warmte minder goed vast. Dat zorgt ervoor dat het ’s zomers sneller warm kan worden binnenshuis omdat de warmte niet zolang wordt behouden in de wol.

Steenwol of rotswol bestaat, net zoals glaswol, uit natuurlijke vezels. Het materiaal wordt echter niet vervaardigd uit glas, maar uit stollingsgesteenten doleriet of basalt die onder extreem hoge temperaturen gesmolten worden om nadien tot draden vervaardigd te worden. De unieke manier waarop de draden worden samengebracht, zorgt voor de wolstructuur.

Steenwol is een duurzaam isolatiemateriaal  dat volledig recycleerbaar is. Bovendien is het onbrandbaar én brandwerend, niet hygroscopisch (i.e. watervasthoudend) en verbetert het de binnenshuise akoestiek –wat glaswol niet doet. Daarnaast bevat steenwol geen schadelijke stoffen. Het is een dampopen en schimmelvrij product, wat betekent dat vocht sneller kan verdampen en vochtproblemen minder kans hebben om zich te ontwikkelen.

Het nadeel van steenwol is dat dit isolatiemateriaal een iets lagere isolatiewaarde heeft dan glaswol. Het is ook een natuurlijk isolatieproduct dat gevoeliger is voor ongedierte. Steenwol vraagt de deskundigheid en precisie van een specialist. Net zoals glaswol, kan het materiaal –weliswaar in mindere mate dan glaswol- zorgen voor irritatie.

PUR-schuim of polyurethaanschuim is een kunststof die gemaakt wordt door de samenvoeging van isocyanaten en polyol. PUR wordt in vloeibare vorm via kleine boorgaten de spouw ingespoten wordt om nadien uit te zetten en te verharden. Doordat het materiaal uitzet, sluit het de kleinste kieren optimaal af. Zo is PUR gepast voor het isoleren van allerlei ongelijke oppervlakten. Het materiaal is overigens ook verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten. 

PUR heeft een hoog isolatiegehalte omdat het zich aan de alle vormen aansluit. Zijn isolatiewaarde blijft ook door de jaren heen behouden en vormt daarom een duurzaam isolatieproduct. Het is bovendien waterafstotend, vochtbestendig en ongevoelig voor schimmelvorming, laat ademenen en krimpt niet. Bovendien wordt dit isolatiemateriaal aangebracht op een manier dat nadien niets zichtbaar is aan uw gevel.

Vroeger bevatte PUR schadelijke stoffen waaronder CFK’s. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. In huidig PUR-materiaal zijn ze door HFK’s vervangen. Deze zijn beter voor de ozonlaag, wat ervoor zorgt dat het huidige PUR-materiaal veel milieuvriendelijker is dan wat het was voordien. Ten opzichte van minerale wol (glaswol en steenwol) en EPS-parels, blijft PUR wel de minst milieuvriendelijke oplossing. Dat komt door de chemische aard van het isolatiemateriaal én het vervaardigingsproces.

PUR-schuim is brandwerend, maar niet vuurvast (!). Het kan dus in bepaalde omstandigheden alsnog vuur vatten. Bij het uitharden van gespoten PUR, komen er stoffen vrij waar men zich ook tegen moet beschermen. De plaatsing van PUR laat zo een penetrante geur na. Het is dan ook van groot belang te verluchten nadat er met PUR geïsoleerd is. Eens PUR volhard is, hoeft u zich geen zorgen meer te maken om gezondheidsrisico’s.

Soorten spouwmuurisolatie: cellenglas

Daarbuiten is er ook een reeks ecologischere isolatiematerialen die kunnen dienen om uw spouwmuren te isoleren.


Soorten spouwmuurisolatie: PUR-schuim

Soorten spouwmuurisolatie: EPS-parels

Soorten spouwmuurisolatie: Glaswol

Soorten spouwmuurisolatie

Biofoamparels zijn, net zoals EPS, geëxpandeerd polystyreenkorrels waarmee spouwmuren geïsoleerd worden. Het materiaal wordt volledig vervaardigd uit plantaardige materialen en is daarbij volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar.

De Biofoamparels zijn vocht- en schimmelbestendig, ongevoelig voor ongedierten en duurzaam. De productie van het materiaal is bovendien erg ecologisch omdat er weinig energie nodig is om ze te produceren. Daarnaast zijn ze ook ongevoelig voor inzakking. Biofoamparels zijn wel duurder dan hun EPS-variant. De twee materialen delen voor een groot deel gelijkaardige kenmerken.

  • Goedkoop
  • Vuurvast (brandveilig)
  • Hoge isolatiewaarde
  • Erg ecologisch, goed voor milieu
  • Ook akoestisch, goede isolator
  • Ademt, goed tegen schimmel
  • Niet voor in vochtige omgeving

Kruk is een ecologisch isolatiemateriaal dat voorkomt in zowel korrelvorm als platen. Om spouwmuren te isoleren, wordt geopteerd voor de kurkkorrels.

  • Geluidsisolerend
  • Zeer brandbestendig
  • Waterafstotend
  • Ook goede geluidsisolator
  • Goede isolatiewaarde, blijft bewaard dus duurzaam
  • Ongevoelig voor ongedierte
  • Vochtbestendig
  • Goede isolatiekenmerken
  • Duurder dan de meeste isolatiematerialen

Hennep komt oorspronkelijk van de hennepplant. De vezels van de hennepplant worden zo vervaardigd dat hennepwol ontstaat. De hennepplant staat bekend als luchtzuiveraar omdat hij heel wat CO2 opneemt. Het materiaal is beschikbaar in zowel isolatiedekens als -platen.

Dit materiaal is uitstekend om muren en gevels mee te isoleren. Het is efficiënt te gebruiken, te bewerken en te plaatsen. Anders dan minerale wol (glaswol en steenwol), levert hennep geen irritatie op van de huid of het luchtwegensysteem. Ook hennep is bestend tegen schimmelvorming en bevat geen schadelijke bestanddelen. De wol zorgt naast een aangename temperatuur ook voor een goede geluidsisolatie.

Het nadeel van hennep is dat het niet volledig ongevoelig is voor vocht. Zo kan een groot vochtgehalte een negatieve invloed hebben op de isolerende werking van hennep. Ten opzichte van glaswol en steenwol, is hennep een duurdere variant maar hij gaat wel langer mee. Wat isolatiesterkte betreft, zijn de materialen evenwaardig.



Advies nodig over de soorten spouwmuurisolatie?

 

Vergelijk gratis offertes

 


Spouwmuurisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Soorten spouwmuurisolatie