Wanneer moet je kozijnen schilderen? 

Je vraagt je misschien af wanneer je ervoor moet kiezen om je kozijnen te laten schilderen. Dit hangt van verschillende dingen af.

Binnenkozijnen gaan bijvoorbeeld langer mee dan buitenkozijnen, omdat ze niet blootgesteld zijn aan het weer. Over het algemeen moeten houten binnenkozijnen iedere 5 jaar worden geschilderd, en houten buitenkozijnen iedere 7 jaar. 

De mate van het onderhoud is ook een bepalende factor. Kozijnen die regelmatig worden gecontroleerd op bijvoorbeeld scheurtjes, blaasjes en afbladderende verf en dan plaatselijk worden bijgewerkt gaan natuurlijk langer mee.

Het materiaal waar de kozijnen van gemaakt zijn speelt ook een rol. Kunststof kozijnen en aluminium kozijnen zijn namelijk een stuk duurzamer dan houten kozijnen, omdat ze beter bestand zijn tegen dingen zoals vocht.

Bovendien kan het natuurlijk zijn dat je gewoon een nieuwe look voor je huis wil. Ook dan is het tijd om je kozijnen te verven! De kleur van je kozijnen bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van je huis. 

Wat zijn de kosten van kozijnen schilderen?

De kosten voor het schilderen van je kozijnen kunnen zeer uiteenlopen. De prijs hangt af van verschillende zaken, zoals het type kozijnen, het aantal kozijnen dat geschilderd moet worden, en of het binnenkozijnen of buitenkozijnen zijn.

Als je alle binnenkozijnen laat schilderen ligt de prijs meestal tussen de 470,- en 1.800,- euro. 

Hieronder kan je een tabel vinden met de gemiddelde prijzen.

Soort kozijnen Kosten per kozijn
Schilderen kozijnen binnen € 40 – 70
Schilderen kozijnen buiten € 50 – 150

Zoals je ziet is het schilderen van de kozijnen buiten iets duurder dan het schilderen van de kozijnen binnen. 

De prijs van het schilderen van je kozijnen is ook afhankelijk van je woningstype. In de onderstaande tabel kan je gemiddelde prijzen vinden voor het verven van je buitenkozijnen afhankelijk van het type woning. 

Type huis Gemiddelde prijs buitenkozijnen schilderen
Appartement € 1.000
Tussenwoning € 1.500
Hoekhuis / 2 onder 1 kap € 3.000
Vrijstaand huis € 6.000

De prijzen verschillen dus sterk. Wat betekent dit voor jou? Door contact op te nemen met een professionele schilder weet je snel hoeveel het schilderen van je kozijnen je zal kosten. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind vakmensen in je buurt
arrow Ontvang offertes

Bespaar kosten dankzij het verlaagde btw-tarief

Er valt flink te besparen op schilderwerk. Dit komt omdat je over schilderwerkzaamheden slechts 9% btw betaalt, in plaats van het reguliere btw tarief van 21%. Dit verlaagde tarief is van toepassing alle kosten die gerelateerd zijn aan schilderwerk, dus ook de materiaalkosten en het arbeidsloon.

De enige voorwaarde om gebruik te kunnen maken van dit verlaagde tarief is dat het huis in kwestie ouder moet zijn dan 2 jaar. Is dit niet het geval, dan betaal je helaas de gebruikelijke 21% btw. 

Het is ook belangrijk om te weten dat dit verlaagde tarief alleen geldt voor schilderwerkzaamheden. Als je kozijnen dus vervangen moeten worden, betaal je ook het gebruikelijke tarief. 

Wat zijn de voordelen van kozijnen verven? 

Het is in je voordeel om je kozijnen te laten schilderen. Ten eerste zorgt een laag verf ervoor dat je houten kozijnen beter beschermd zijn tegen vocht en verschillende weersomstandigheden. Geschilderde kozijnen gaan dus langer mee!

Ten tweede zijn je kozijnen erg bepalend in de uitstraling van je huis. Mooie kozijnen zorgen voor een mooie uitstraling. Slecht onderhouden kozijnen met afbladderende verf zorgen er juist voor dat je huis direct erg slordig oogt. Je kozijnen schilderen valt dus aan te raden. 

kozijnen schilderen
kozijnen verven

Factoren die invloed hebben op de prijs

Er zijn dus verschillende factoren die invloed hebben op de kosten van het schilderwerk. Hieronder hebben we er een paar voor je toegelicht zodat je een betere inschatting kunt maken. 

1. Wat voor soort kozijnen het zijn

Er zijn natuurlijk verschillende soorten kozijnen. Afhankelijk van het soort kozijn kan de prijs hoger of lager uitvallen. Zo zijn er houten kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Aluminium of kunststof kozijnen schilderen is bijvoorbeeld erg arbeidsintensief, en je kan verwachten dat de prijs daarvan hoger ligt dan het schilderen van hout. 

Het ontwerp van het kozijn heeft ook invloed op de prijs. Zo is het schilderen van een vlak kozijn goedkoper dan een kozijn met reliëf.

2. De staat waar de kozijnen in verkeren

De staat waarin de kozijnen verkeren speelt ook mee in de uiteindelijke kosten. Als er sprake is van houtrot bijvoorbeeld, zal de schilder eerst herstellende werkzaamheden moeten uitvoeren voordat het kozijn geschilderd kan worden. Het is daarom belangrijk om je kozijnen goed te onderhouden!

Het kan zijn dat een kozijn in zo’n slechte staat verkeert, dat het goedkoper is om de kozijnen helemaal de vervangen. Mocht dit het geval zijn, dan zal de schilder dit altijd aan je melden. 

Aluminium en kunststof kozijnen hebben het voordeel dat ze nauwelijks slijten. Het opnieuw schilderen van dit soort kozijnen wordt dus meestal alleen gedaan als er behoefte is aan een nieuwe kleur voor de kozijnen.

3. Het soort verf voor jouw soort kozijnen nodig is

Afhankelijk van het soort kozijnen dat je hebt, is er andere soort verf nodig. Voor houten kozijnen volstaat het gebruiken van dekkende verf. Voor aluminium en kunststof kozijnen moet er alvorens er geschilderd wordt echter nog een speciale grondverf of primer worden aangebracht. Dit zal je dus ook merken in de kosten.

4. Hoeveel kozijnen geschilderd moeten worden

Ten laatste is er nog simpelweg de hoeveelheid kozijnen die geschilderd moeten worden. Als het slechtst een enkel kozijn is dat geschilderd moet worden, zal het natuurlijk goedkoper zijn dan een heleboel kozijnen schilderen. Door meerdere kozijnen tegelijkertijd te laten schilderen komt de totaalprijs echter meestal goedkoper uit dan je kozijnen één voor één te laten schilderen. 

Hoe vaak moet je kozijnen verven? 

Hoe vaak moet je dan je kozijnen laten schilderen? Dat hangt af van het soort kozijn. Binnenkozijnen krijgen namelijk minder te verduren dan buitenkozijnen. 

Binnenkozijnen 

Binnenkozijnen moeten ongeveer eens per 7 jaar geschilderd worden. Controleer de kozijnen regelmatig. Het is verstandig om de kozijnen opnieuw te laten schilderen zodra je scheurtjes of andere beschadigingen opmerkt. 

Buitenkozijnen 

Buitenkozijnen moeten ongeveer eens per 5 jaar geschilderd worden. Net zoals bij binnenkozijnen geldt dat je er goed aan doet om dit sneller te doen wanneer je beschadigingen opmerkt. Afhankelijk van het klimaat krijgen buitenkozijnen namelijk veel zon, regen en wind te verduren.

Het loont dus om je kozijnen goed te laten onderhouden. Doe je dit niet, dan zal je uiteindelijk duurder uitkomen omdat de kozijnen kunnen gaan rotten. Regelmatig onderhoud is dus voordeliger!

kozijnen schilderen

Welke verf wordt er gebruikt voor kozijnen? 

Er worden verschillende soorten verf gebruikt voor kozijnen, afhankelijk van het soort verf.

Houten kozijnen worden meestal behandeld met een dekkende verf op waterbasis. Dit is acrylverf. Houten kozijnen kunnen ook worden behandeld met beits. Beits kan transparant of semi-transparant zijn, waardoor de houtstructuur zichtbaar blijft.

Voor kunststof kozijnen wordt vaak ook acrylverf gebruikt.

Aluminium kozijnen worden eerst behandeld met een 2-componenten grondverf op basis van epoxy. Hierna worden de kozijnen geschilderd met een polyurethaan verf.

Kozijnen schilderen in 2 kleuren 

Voor een unieke uitstraling is het een leuk idee om je kozijnen in verschillende kleuren te laten schilderen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de kozijnen een lichtere kleur te schilderen, en de draaiende onderdelen zoals ramen, deuren, en luiken een donkerdere kleur. 

Of ga nog verder en kies voor een combinatie van drie kleuren. Dan worden de ramen en de roedeverdeling in een lichte kleur geschilderd, de kozijnen in een middentint, en de ramen en deuren in een donkere kleur. Zo wordt het aanzicht van je huis speels en levendig.

Een paar populaire kleurencombinaties die spelen met licht en donker zijn donkerblauw en gebroken wit, zwart en een lichtere grijstint, of donkergroen en crème. 

Veelgestelde vragen over kosten kozijnen verven

Welke volgorde kozijn schilderen? 

Bij naar buiten draaiende ramen en deuren is schilder je best de kozijnen eerst, met het raam of de deur open. Zodra het kozijn droog is kan de deur of het raam dan aan de buitenkant geschilderd worden. Op deze manier blijft de natte verf niet plakken wanneer het draaiende deel dicht moet.

Hoe lang doe je over een kozijn schilderen?

Gemiddeld doe je 30 tot 45 minuten over het mooi schilderen van een kozijn. Hierbij is voorbereidend werk zoals schuren niet inbegrepen, en de tijd varieert natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je kozijn.

Hoe vaak moet je houten kozijnen schilderen? 

Houten binnenkozijnen moeten ongeveer eens per 5 jaar geschilderd worden. Houten buitenkozijnen moeten ongeveer eens per 7 jaar geschilderd worden.

Vraag advies aan een specialist

Het beste advies is natuurlijk advies op maat. Met onderstaand formulier ontvang je snel advies en vrijblijvende offertes van vakmensen in jouw buurt. Voor je het weet zien je kozijnen er weer uit als nieuw!

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (Google Review: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Kosten kozijnen schilderen: waarop letten? [Overzicht]