Wat kost een huis schilderen eigenlijk?

Hoeveel je huis schilderen kost hangt af van het soort schilderwerk dat uitgevoerd moet worden. Is het te verrichten schilderwerk buiten of binnen? Kozijnen en deuren of de gevel? Een vrijstaand huis of een rijtjeswoning?

Stel, je woont in een 2-onder-1-kap of een hoekhuis en je wil de buitenkant van het huis laten schilderen. Dan ben je gemiddeld ongeveer € 3.000 kwijt. Wil je de deuren laten schilderen, dan ben je tussen de € 250 en € 800 kwijt, afhankelijk van het aantal deuren.

Het is moeilijk om de exacte kosten te voorspellen, maar hieronder vind je een prijsindicatie van verschillende soorten schilderwerk.

Binnenkant van het huis verven 

Zaken die onder binnenschilderwerk vallen zijn onder andere de muren, de trap, de binnenkozijnen en de deuren.

Een schilder kan twee soorten tarieven rekenen: een prijs per m² of een prijs per uur. Gemiddeld liggen de kosten voor binnenschilderwerk tussen de € 25 en € 40 per uur. Dit is exclusief materiaal en voorrijkosten. Per vierkante meter liggen de prijzen gemiddeld tussen de € 15 en € 20

Binnenschilderwerk Gemiddelde prijs
Per vierkante meter € 15 – 25
Muur van 15 m² € 220 – 400
Muur van 30 m² € 450 – 750
Muur van 60 m² € 900 – 1.500
Kozijnen (prijs per kozijn) € 40 – 70

Buitenkant huis laten verven

Onder buitenschilderwerk vallen onder andere de buitenkozijnen, de gevel en dakkapellen. 

In tegenstelling tot binnenschilderwerk, wordt buitenschilderwerk meestal aan een totaalprijs berekend, in plaats van per uur of vierkante meter. 

Deze totaalprijs is uiteraard afhankelijk van het soort klus, en kan dus nogal verschillen. 

Hieronder een prijsindicatie van de kosten van de buitenkant van je huis laten verven.

Buitenschilderwerk Gemiddelde prijs
Buitenkozijnen schilderen appartement € 1.000
Buitenkozijnen schilderen tussenwoning € 1.500
Buitenkozijnen schilderen hoekhuis / 2 onder 1 kap € 3.000
Buitenkozijnen schilderen vrijstaand huis € 6.000
Gevel schilderen € 1.000 – 2.400

Voordelen van je huis schilderen

Er zijn verschillend redenen om je huis te laten schilderen. 

Het kan zijn dat je muren en plafond vergeeld zijn of er niet meer mooi uitzien en echt een opknapbeurt nodig hebben. Of dat de verf van je houten kozijnen is begonnen met afbladderen. 

Zeker in het geval van afbladderende en oude verf is het belangrijk om je huis opnieuw te laten schilderen. Als de laag verf niet vernieuwd wordt kan er vochtschade en houtrot optreden. Het repareren hiervan is uiteindelijk duurder dan regelmatig onderhoud laten plegen. Door regelmatig je huis te laten schilderen ben je dus voordeliger uit! 

Verf heeft een beschermende werking. Als je de buitenkant van je huis met de juiste verf laat schilderen worden je buitenmuren en kozijnen beter beschermd tegen de weerselementen. Hierdoor gaan ze langer mee. 

Bovendien heeft verf natuurlijk een decoratieve functie. Als je de kleur van je muren beu bent is het een goed idee om een nieuwe verflaag aan te laten brengen. Door je binnenschilderwerk en buitenschilderwerk te laten doen heeft je huis zo een nieuwe uitstraling!

huis verven

Factoren die de prijs beïnvloeden 

Gezien de prijzen van schilderwerk zo kunnen verschillen is het fijn om te weten welke factoren de prijs bepalen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. De voorbereiding

Hoeveel moet er aan het huis gedaan worden voor er geschilderd kan worden? Als de schilder bijvoorbeeld eerst kleine reparaties moet uitvoeren wegens achterstallig onderhoud, kan de totaalprijs hoger uitvallen.

2. De grootte van de opdracht

Moeten er twee kozijnen worden geschilderd of twintig? Hoe groter de opdracht, hoe hoger de prijs. Daar staat tegenover dat bij grotere opdrachten een schilder vaak bereid is om een korting te rekenen.

3. De locatie van de woning

Als een schilder lang moet rijden omdat de woning erg afgelegen ligt, zal je dit merken in de voorrijkosten. Hetzelfde geldt voor parkeerkosten: als er betaald moet worden om te parkeren zal dit worden doorgerekend in de factuur. 

4. Bereikbaarheid van wat er geschilderd moet worden

Moeten er moeilijk bereikbare plekken geschilderd worden, zoals de kozijnen boven of een dakkapel? Dan moet de schilder misschien een steiger installeren. Dit wordt ook meegenomen in de prijs. 

Zelf doen of toch uitbesteden?

Als je woning toe is aan nieuw schilderwerk sta je voor de vraag, ga ik het zelf doen of het werk uitbesteden? 

Zelf je huis schilderen kan je ruimte geven om te experimenteren met kleuren. Als je bijvoorbeeld nog niet zeker weet welke nieuwe kleur je aan je kozijnen wil geven, dan kan je zelf makkelijk één kozijn schilderen om een kleur te testen. Dit zou je misschien niet zo snel vragen aan een vakman.

Het nadeel is dat zelf je schilderwerk doen arbeidsintensief is en veel tijd vraagt. Als je alles zelf doet, van de voorbereiding tot het schilderen zelf, kan een klus dagen of zelfs weken in beslag nemen. Het is niet gek als je dit niet ziet zitten.

Door een professionele huisschilder in te huren ben je bovendien verzekerd van kwaliteitswerk. Je kan erop vertrouwen dat het werk goed wordt uitgevoerd en je schilderwerk weer lang mee kan.

Een goede schilder kiest zorgvuldig de juiste verfsoorten voor jouw schilderklus en kan je adviseren over het onderhoud van je schilderwerk. Zo kan je zo lang mogelijk je nieuwe schilderwerk genieten.

Bovendien werkt een vakspecialist een stuk sneller dan de gemiddelde onervaren schilder. 

Daar komt ook nog bij dat het een stuk veiliger is om je huis onder handen te laten nemen door een specialist. Soms moeten er moeilijk te bereiken plekken geschilderd worden, zeker aan de buitenkant van het huis. Een professionele schilder zal dit vakkundig uitvoeren met behulp van bijvoorbeeld een steiger. Dat bespaart jou flink wat risico!

De meeste mensen vinden het daarom dus fijner om hun schilderwerk te laten doen door een vakman. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag advies aan vakspecialisten

Het belang je schilderwerk goed onderhouden

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je nieuwe schilderwerk is het belangrijk om het goed te onderhouden. Controleer je schilderwerk regelmatig, vooral op plekken die intensief gebruikt worden zoals bijvoorbeeld de trap. Let daarbij op blaasjes, scheurtjes en verkleuringen. Zo ben je er op tijd bij. Voorkomen is beter dan genezen!

Het onderhoud kan je zelf uitvoeren, maar het is ook mogelijk om hier afspraken over te maken met je schilder. Met een onderhoudsabonnement komt de schilder periodiek naar je schilderwerk kijken en zal waar nodig in overleg herstellingen uitvoeren. Zo ben je ervan verzekerd dat je schilderwerk mooi blijft.  

Hoe kan je kosten besparen op schilderwerk?

Als je een schilder inhuurt zijn er verschillende manieren waarop je de prijs van de opdracht laag kunt houden.

  • Kies voor een schilder in je buurt. Een schilder rekent altijd voorrijkosten. Als je kiest voor een schilder bij je in de buurt hou je deze kosten dus zo laag mogelijk.
  • Help mee met de voorbereiding. Vraag aan je schilder wat je kan doen voor hij langskomt. Je kan bijvoorbeeld zelf al de plekken die niet geschilderd moeten worden, zoals plinten en randen, afdekken met schilderstape. Dat scheelt de schilder veel tijd en jou dus geld.
  • Regel een kwantumkorting. Hoe groter de opdracht, hoe meer korting er gerekend kan worden. Willen bijvoorbeeld jij en je buur de kozijnen opnieuw laten schilderen? Huur dan in overleg samen een schilder in, en bespaar op de totaalprijs. 
  • Vraag een schilder in het laagseizoen. In de winter hebben schilders vaak minder klussen. Hierdoor rekenen ze vaak lagere prijzen voor dezelfde opdrachten. Door een winterschilder in te schakelen kan je dus kosten besparen.
huis laten schilderen

Huis laten schilderen: vergelijk offertes 

Je doet er goed aan contact op te nemen met verschillende schildersbedrijven voor je een keuze maakt. Door offertes met elkaar te vergelijken kan je flink besparen. Kijk echter niet enkel naar de goedkoopste prijs, maar kies vooral een schilder waar je een goed gevoel bij krijgt.

Het is ook handig om specifieke wensen of eisen op voorhand op papier te zetten. Hierdoor kan je verrassingen voorkomen. 

Let bij het ontvangen van de offerte goed op de kleine lettertjes. Zorg ervoor dat alles wat is afgesproken daadwerkelijk op de offerte staat. Als je een deel van de offerte niet begrijpt, wees dan zeker niet te verlegen om de schilder om een toelichting te vragen.

Door het formulier onder aan de pagina in te vullen hoef je niet meer zelf ieder schildersbedrijf individueel te contacteren. Omschrijf je klus in het formulier en ontvang en vergelijk gratis offertes van verschillende schildersbedrijven in jouw regio. Dat bespaart flink wat tijd!

Veelgestelde vragen over je huis verven

Hoe vaak moet ik mijn huis schilderen?

Binnenschilderwerk moet ongeveer iedere 7 jaar gedaan worden. Buitenschilderwerk moet ongeveer iedere 5 jaar gedaan worden. Dit komt omdat buitenschilderwerk een stuk meer te verduren krijgt. 

Is huis schilderen moeilijk?

Zelf je huis schilderen is niet moeilijk, maar het kost wel veel tijd en inspanning. Daarom dat veel mensen ervoor kiezen om een vakman in te schakelen. Dat bespaart je flink wat moeite, en je bent verzekerd van een mooi resultaat!

arrow
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Huis schilderen: de voordelen en de kosten