Welke gevelverf kiezen? 

Er zijn verschillende manieren om je gevel te verven. Let goed op, want niet elke verfsoort is geschikt. Je kan je gevel schilderen met dampopen verf of met kalkpleister. 

Optie 1: Dampopen verf

Dampopen verf is een dampdoorlatende muurverf. Om je gevel te schilderen heb je een dampopen verf nodig die geschikt is voor buitenmuren. 

Het voordeel van dampdoorlatende verf is dat het vochtwerend is maar wel de muur nog laat ademen. Hierdoor kan opgenomen vocht in de muur naar buiten. Met dampopen verf heb je dus minder last van vochtschade. 

Je kan kwaliteits dampopen verf vinden op basis van silicaat of siloxaan. 

Optie 2: Kalkpleister of kaleien

Het is ook een mogelijkheid om je gevel te schilderen met kalkpleister. Eigenlijk laat je de gevel dan niet schilderen, maar kaleien. Bij kaleien wordt er een dikke laag kalkpleister op de gevel aangebracht. 

Die dikke laag werkt net als dampopen verf vochtwerend. Terwijl de gevel toch kan blijven ademen. Je gevel blijft dus goed beschermd. Bovendien kan er met de dikke laag kalkpleister uitstekend oneffenheden of kleine beschadigingen worden weggewerkt. 

Kalkpleister geeft je woning een landelijke uitstraling. Kaleien wordt meestal wel enkel in aardetinten gedaan. Je bent dus iets beperkter in je kleurkeuze in vergelijking met verf.

gevel schilderen
gevel kaleien

Hoeveel kost je gevel laten schilderen?

De kosten van je gevel schilderen zijn afhankelijk van een paar verschillende zaken. Prijsbepalende factoren zijn bijvoorbeeld de ondergrond van de gevel, het aantal vierkante meter en de verfsoort die gebruikt wordt. 

De gemiddelde prijs van je gevel verven varieert tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter. Dit is inclusief materiaalkosten. Als je bijvoorbeeld een gevel van 60 m² wil laten schilderen kom je dus uit op een prijs tussen de 1.000 en 2.400 euro

De gemiddelde prijs om je gevel te laten kaleien begint bij 25 euro per vierkante meter.  

Als je woning ouder is dan twee jaar heb je het voordeel dat je slechts 9 % btw betaalt over schilderwerken. Dit gereduceerde btw tarief geldt ook voor de materiaalkosten en het arbeidsloon. Voldoet je woning aan deze eis, dan is je gevel laten schilderen door een professionele schilder dus erg voordelig.

De prijzen van je gevel schilder variëren zoals je ziet enorm. Een gevel laten schilderen is een grote opdracht. De meeste schilders hanteren daarom een vaste totaalprijs. Om zeker te weten wat op jouw situatie van toepassing is, contacteer je daarom best een professionele schilder. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Ontvang offertes van schilders in jouw regio
arrow Ontvang offertes

Welke kleuren voor de gevel kiezen?

Goed, je hebt ervoor gekozen om je gevel te schilderen. Maar welke kleur kies je? Twee van de meest populaire keuzes voor geschilderde gevels zijn wit en zwart.

1. Gevel wit schilderen 

Je gevel wit schilderen is een populaire keuze met een reden. Door je gevel wit te schilderen geef je jouw woning direct een frisse uitstraling. Je huis voelt weer als nieuw aan. 

Wit is strak en tijdloos, maar kan in het geval van kaleien ook rustiek en landelijk aanvoelen. Je kan dus meerdere kanten op. Het enige nadeel van je gevel wit verven is dat opgespat vuil zoals aarde en modder beter zichtbaar zullen zijn. 

gevel wit schilderen

2. Gevel zwart schilderen 

Dan is er nog een gewaagde keuze: je gevel zwart schilderen. Steeds meer mensen durven het aan om deze stap te nemen. Je gevel zwart schilderen geeft je woning een slanke, moderne look. 

Een zwarte gevel staat ook mooi in contrast met lichte kozijnen. Zo geef je jouw woning een spannend en speels uiterlijk. 

gevel zwart schilderen

Nadelen van je gevel schilderen

Het enige nadeel van het schilderen van je gevel is dat schilderwerk onderhoud vereist. Je gevel wordt blootgesteld aan verschillende weerselementen. Verf kan hierdoor verkleuren. Het is daarom goed om ongeveer iedere 5 jaar je gevel opnieuw te laten schilderen.

Hier staat natuurlijk weer tegenover dat verf juist beschermend werkt voor je gevel. Zonder een verflaag zou je gevel ook onderhouden moeten worden. Je gevel is dan namelijk een stuk gevoeliger voor vochtschade door indringend vocht, en minder uv bestendig.

Heb je een vergunning nodig?

In principe is het toegestaan om je gevel in een neutrale kleur zoals wit te schilderen. Dit wordt niet gezien als een ingrijpende verandering aan de woning. 

Voor de zekerheid is het wel verstandig om langs te gaan bij je gemeente voor je besluit jouw gevel te schilderen. Je kan het navragen bij de welstandcommissie van je gemeente. Zo kan je met een gerust hart aan de klus beginnen. 

Zelf de gevel schilderen: stappenplan 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf je gevel te schilderen. Weet je niet goed hoe je moet beginnen? We zetten de stappen voor je op een rij. 

Stap 1: Afplakken en afdekken

Begin voor je gaat schilderen met het afplakken en afdekken van alles wat niet geverfd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan je kozijnen. Vergeet ook niet om de paden en de grond rond de gevel af te dekken. Zo hoef je niet bang te zijn voor lekkende verf.

Het afplakken en afdekken doe je met schilderstape en afdekfolie. Laat de schilderstape niet langer dan twee dagen zitten, anders kan ze je kozijnen beschadigen.

Stap 2: Gevel reinigen en herstellen

Het is belangrijk om de gevel te schilderen wanneer hij schoon is. Verwijder vuiligheid met een harde borstel. Voor hardnekkig vuil kan je een tuinslang of een hogedrukspuit gebruiken. 

Als er pleister beschadigd is, kan je de beschadigingen herstellen met pleistermortel. Schilder niet zomaar over beschadigingen heen. Ze zullen snel weer zichtbaar worden. 

Zijn er loszittende verflagen, dan doe je er goed aan om deze eerst te verwijderen voor je begint met schilderen.

Heb je een bakstenen gevel, zorg er dan voor dat je loskomende voegen uitkrabt en herstelt voor het verven.

Stap 3: Breng voorstrijk aan op de gevel

Als de gevel gereinigd is, is het tijd om een voorstrijk, ook wel primer of grondverf genoemd, aan te brengen. Het is nodig om de gevel eerst met een grondverf te behandelen om een mooi eindresultaat te krijgen. 

Bepaalde ondergronden, zoals onbeschilderde bakstenen zijn erg absorberend. Gevelprimer zorgt ervoor dat de ondergrond minder zuigend werkt. Je bent dus uiteindelijk minder verf kwijt. Breng de gevelprimer aan met een schildersborstel. 

Let op: is je gevel al eerder geverfd met kalkverf? Dan kan daar niet zomaar verf op waterbasis overheen. Ruw eerst de gevel grondig op en breng vervolgens een laag kwartsmeelhoudende grondverf aan. 

Stap 4: Verf de gevel in meerdere lagen

Dan is het eindelijk tijd om je gevel te schilderen. Gebruik een verf die geschikt is voor buitenmuren. 

Voor de eerste nieuwe verflaag die je aanbrengt kan je de verf verdunnen met maximaal 20 % water. Laat deze laag goed drogen volgens de droogtijd op het verfblik.

Breng vervolgens de deklaag aan. Verdeel de gevel in denkbeeldige vlakken. Werk vlak per vlak en laat de vlakken overlappen. Zo voorkom je zichtbare overgangen. 

buitengevel schilderen

Een houten gevel schilderen 

Wil je een houten gevel schilderen in plaats van een stenen gevel? Ook dan kan je gewoon je gevel schilderen. 

Een houten gevel kan je het beste schilderen met verf op basis van polyurethaan-alkydhars. Dit is een goed beschermende verf die erg slijtvast is. Je kan een dekkende lak of beits gebruiken. Als je wil dat de houtstructuur zichtbaar blijft, kan je een transparante beits gebruiken.

Als het hout nog niet behandeld is of als de oude verflaag erg beschadigd is, moet je een grondverf gebruiken. Een goede primer hiervoor is een solventgedragen primer op polyurethaan-alkydhars basis.  Zorg ervoor dat de ondergrond goed geschuurd is voor je de primer aanbrengt.

Is de oude verflaag nog niet aan het afbladderen? Dan kan je deze laag gewoon lichtjes opschuren voor je de dekkende laag verf aanbrengt. Een primer is dan niet nodig. 

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk vrijblijvend offertes

Veelgestelde vragen over gevel schilderen

Kan ik zelf mijn gevel schilderen?

Het vereist wat inspanning, maar in principe is iedere soort gevel geschikt om zelf te schilderen. Erg vochtige muren, met een vochtgraad boven de 5%, zijn niet geschikt om te schilderen. Dit kan een professionele schilder altijd voor je nagaan.

Hoe moet je gevel schilderen?

Een uitgebreid stappenplan voor je gevel schilderen vind je hogerop in dit artikel. We vatten de stappen toch nog eens beknopt voor je samen:

  1. Plak en dek de plekken die niet geschilderd moeten worden af
  2. Reinig de gevel en herstel waar nodig
  3. Breng een laag grondverf aan
  4. Schilder de gevel

Vraag advies aan professionele schilders

Wil je verzekerd zijn van vakwerk en het schilderen van de gevel liever uitbesteden? Neem contact op met professionele schilders in jouw regio via onderstaand formulier. Ontvang gratis advies en vergelijk vrijblijvende offertes. Zo vind je altijd de juiste schilder voor jouw klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Gevel schilderen: kosten en stappenplan