Zes stappen om buitenmuren te schilderen

Wil je graag je buitenmuur schilderen? Hoe begin je eraan? Met dit stappenplan kan je snel aan de slag!

Stap 1: Muur reinigen en behandelen

Voor je begint met verven moet je eerst de muur die je wil behandelen goed controleren. Zitten er mos of andere planten op de muur? Of ander soort aanslag of viezigheid? Maak de muur grondig schoon met reinigingsmiddel en een harde borstel of een hogedrukspuit. Laat de muur vervolgens goed drogen voor je begint met verf aanbrengen. Restjes stof kun je verwijderen met een zachte borstel.

buitenmuur schilderen

Stap 2: Voegen controleren en eventueel repareren

Voor je begint met je buitenmuur verven is het belangrijk om goed naar de voegen van je muur te kijken. Is de muur wat ouder en zijn de voegen brokkelig? Krab de voegen dan uit met een voegkrabber. 

Als je de voegen uit hebt moeten krabben, moet je de gaten vullen. Zijn het slechts kleine gaatjes, dan is snelcement genoeg om de oneffenheden op te vullen. Zijn er echt grote gaten, dan repareer je die het best met voegmortel. 

Met een voegbord en een voegspijker kan je dan je voegen herstellen. Hou het voegbord net onder de voeg, en druk met behulp van de voegspijker met strijkende bewegingen het snelcement of de voegmortel in de voegen.

buitenmuren schilderen

Stap 3: Dek de bodem af

Voor je gaat verven is het belangrijk om je bodem goed af te dekken. Hierdoor zorg je ervoor dat je ondergrond schoon blijft. Maar ook dat er geen aarde in je verf of kwast komt wanneer je het onderste deel van je muur verft. De bodem kan je afdekken met een stuk stucloper. 

Stap 4: Behandel de muur met voorstrijk

Als de muur nog nooit eerder is geverfd is het belangrijk om eerst voorstrijk of grondverf aan te brengen. Dit zorgt voor een goede hechting van de dekkende laag verf. De grondverf moet eerst goed drogen voor je de echte verf aanbrengt. Meestal duurt dit ongeveer twaalf uur.

Als de muur al eens geschilderd is, is voorstrijk aanbrengen niet nodig. Als de vorige verflaag erg poederig of krijterig is doe je er echter wel goed aan om een voorstrijk fixeermiddel te gebruiken.

Stap 5: Buitenmuur verven

Is je voorstrijk of fixeermiddel helemaal droog? Dan kun je, als de weersomstandigheden gunstig zijn, direct gaan verven. De juiste weeromstandigheden zijn erg belangrijk. Verf is erg gevoelig aan het weer.

Verf niet in de volle zon, niet in de regen en niet met te harde wind. Deze factoren kunnen er allemaal voor zorgen dat de verf niet op de juiste manier droogt. Verven doe je het beste bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden. Als het warmer of kouder is, droogt de verf te snel of juist te langzaam.

Schilder eerst de moeilijk bereikbare plekken zoals randjes en kozijnen met een blokkwast. De rest van de muur verf je het snelst met een vachtroller op een telescooparm. 

Deel vervolgens de muur op in denkbeeldige vlakken van ongeveer een vierkante meter. Schilder vlak per vlak en werk eerst van boven naar beneden en dan van links naar rechts. Door de vlakken te laten overlappen voor ze helemaal zijn opgedroogd voorkom je kleurverschillen. 

Raadpleeg altijd de verpakking van je verf als je meerdere lagen wil aanbrengen. Volg altijd het advies van de fabrikant voor het beste resultaat. 

buitenmuren verven

Stap 6: Breng een donkere onderrand aan

Breng een donkere onderrand van ongeveer 30 cm aan om opgespatte aarde en modder beter te verbergen. Hiervoor kan je kleuren zoals bruin, zwart of grijs gebruiken. 

Afgebladderde buitenmuur? Eerst oude verf verwijderen 

Was je buitenmuur al geschilderd en is de verf begonnen met afbladderen? Dan is het belangrijk dat deze laag eerst wordt verwijderd voor je de muur opnieuw verft. Dit doe je met behulp van een hogedrukreiniger en/of afbijtmiddel.

Als enkel een hogedrukreiniger of afbijtmiddel niet goed genoeg werkt, kan je de muur eerst met afbijtmiddel behandelen. Wanneer je dit hebt laten inwerken kan je nogmaals de hogedrukreiniger gebruiken en zou het moeten lukken om alle restjes te verwijderen. 

Tips voor buitenmuur schilderen

  • Als je bepaalde delen van de muur niet wil verven, plak ze dan af met schilderstape. Zorg er wel voor dat je de tape binnen twee dagen verwijdert, anders kan het de ondergrond beschadigen!
  • Behandel de muur eerst met een anti-mosproduct voordat je begint met verven. Zo hou je de muur mos- en algenvrij.
  • De perfecte temperatuur om te verven is 20 graden Celsius. Bij deze temperatuur droogt de verf het best. 
  • Om zorgeloos een perfect resultaat te krijgen kan je natuurlijk altijd hulp inschakelen van een professional.

Ondergrond van de muur

Bij het kiezen van je verf hou je best rekening met de ondergrond van de muur. Gebruik altijd de juiste verf voor de ondergrond. Heb je stenen of gestucte muren dan kun je gewoon verf voor buitenmuren gebruiken. Is de ondergrond van hout of een ander materiaal? Dan gebruik je beter een ander soort verf.

De ondergrond heeft niet alleen invloed op je verfkeuze, maar ook op je verfproces. Een nieuwe bakstenen muur is bijvoorbeeld erg poreus en absorbeert hierdoor veel verf. Daarom is het handig om de zo’n soort muur eerst te behandelen met voorstrijk.

De juiste verf kiezen 

Voor een stenen muur is acrylverf zeer geschikt. Acrylverf is gewoon te verdunnen met water. Acrylverf is grotendeels waterafstotend en beschermt je muur tegen indringend vocht en opstijgend vocht terwijl het toch de muur laat ademen. 

Verder houdt acrylverf UV-stralen tegen en is het zeer kleurvast, waardoor je muur lang mooi blijft. Acrylverf is te verkrijgen in veel verschillende kleuren. 

Acryllatex verf is ook een mogelijkheid. Voor deze verf heb je echter wel speciale kwasten nodig, dus kan de prijs hoger uitvallen. 

Voor een woning met een rustieke uitstraling is kalkpleister ook erg mooi. Deze techniek wordt ook wel kaleien genoemd. Kalei is een mix van klei en rivierzand en gaat evenals acrylverf vochtproblemen tegen. Kalei kan je krijgen in verschillende aardse tinten.

buitenmuur verven kaleien
Een landelijk huis met een gekaleide buitenmuur.

Welke kleur kiezen?

Acrylmuurverf is te verkrijgen in een rijk kleurenpalet. Afhankelijk van je smaak kan je de juiste kleur voor jouw muur kiezen. Je buitenmuur schilderen in verschillende geeltinten geeft alles bijvoorbeeld een zonnige uitstraling!

Het is verstandig om minder mooie elementen van je huis, zoals regenpijpen en gootstenen, in dezelfde kleur als de gevel te schilderen. Hierdoor vallen ze minder op. 

Als je details zoals de kozijnen in een andere kleur dan de muur wil schilderen, doe je er goed aan om binnen dezelfde kleurfamilie te blijven. Zo blijft alles een mooi geheel en voorkom je vloekende kleuren. 

Als je kiest voor kaleien, kan je kiezen uit prachtige aardetinten. Terracotta of okergeel zijn originele keuzes die je huis een landelijke look geven. Of ga juist voor tijdloze klassiekers zoals gebroken wit. 

Buitenmuur wit verven 

Door de buitenmuren wit te verven geef je direct een tijdloze, strakke look aan je huis. Als de muren al in een andere kleur geverfd zijn, is het belangrijk om deze laag compleet te verwijderen voor je begint met witten. Anders dekt de verf niet goed.

Zorg er ook voor dat, indien je gebruik maakt van een voorstrijklaag, de voorstrijk ook wit is. 

buitenmuur verven buitenmuur schilderen

Veelgestelde vragen over buitenmuur schilderen

Hoe schilder je een bakstenen buitenmuur?

Hoe je precies een bakstenen buitenmuur schildert, lees je uitgebreid hierboven. We vatten het stappenplan voor het schilderen van een bakstenen muur nog eens voor je samen:

  1. Reinig de muur grondig en behandel eventueel met anti-mos of anti-algen middel.
  2. Controleer de voegen en repareer ze waar nodig.
  3. Dek de bodem rondom de muur goed af.
  4. Breng voorstrijk/primer aan op de te verven muur. Laat dit twaalf uur drogen.
  5. Schilder de muur door hem in denkbeeldige vakken op te delen en vak per vak te werken.
  6. Breng naar wens een donkere onderrand aan zodat opspattende aarde of modder minder zichtbaar is.

Welke verf gebruik je voor een stenen buitenmuur?

Voor een stenen buitenmuur kun je verschillende soorten verf gebruiken. Acrylverf is een goede optie, evenals kalkpleister en acryllatex. 

Hoeveel lagen verf gebruik je op een buitenmuur?

Hoeveel lagen er nodig zijn om je buitenmuur egaal dekkend te schilderen is afhankelijk van het soort verf, de kleur van de verf en de kleur van de muur. Bakstenen hebben vaak een donkere kleur, dus als je een lichte verf wil aanbrengen zal je meer lagen nodig hebben. Je kan er vanuit gaan dat er meestal minimaal twee lagen nodig zijn. 

Kan je elke baksteen schilderen?

Het is zeker mogelijk om iedere baksteen te schilderen.

Wat kost buitenmuren huis schilderen?

Ben je op zoek naar het advies van een specialist en zou je graag prijzen willen vergelijken? Vraag hier vrijblijvende offertes aan van vakmensen in jouw omgeving en laat een vakspecialist je buitenmuur verven.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Schilderwerk
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Buitenmuren verven: een stappenplan