Wat kost het isoleren van een zoldervloer? 

Zoldervloerisolatie is een goede investering om te besparen op de energierekening. Wanneer de zoldervloer goed geïsoleerd is, stijgt de warmte niet helemaal tot aan het dak en verwarm je slechts de kamers die je gebruikt. Zo bespaar je op je verbruik en geef je minder uit aan energie.

Wil je je zoldervloer laten isoleren? Dan heb je veel keuze uit verschillende soorten isolatiemateriaal. De keuze van isolatiemateriaal hangt af van waar je je zolder voor wilt gebruiken en wat voor constructie er aanwezig is. Als je de zolder ook inricht als leefruimte of bergruimte, dan kies je best voor een materiaal dat je kan betreden of dat ook akoestische isolatiekwaliteiten heeft. Houd er dan wel rekening mee dat de zolderkamer zelf niet geïsoleerd is als je het dak niet laat isoleren. Pas als je het dak ook laat isoleren krijg je een comfortabele zolderkamer. 

Ook moet je eerst nagaan of je zoldervloer egaal genoeg is voor sommige materialen zoals beton. Zo niet, dan moet je de vloer eerst laten egaliseren, en ook daar kan je een isolerend materiaal voor gebruiken. Wanneer je je zolder niet gebruikt als leefruimte, dan hoef je de isolatie niet te bedekken met een betreedbare vloer, maar kan de isolatie open blijven liggen. 

De prijzen voor de verschillende isolatiematerialen kunnen sterk variëren. Er zijn dan ook een aantal factoren die een rol spelen bij de prijsvorming. Er wordt onder andere rekening gehouden met het gekozen isolatiemateriaal, de bereikbaarheid van de zolder, de gewenste afwerkingen en de oppervlakte van de zoldervloer.

Hier krijg je alvast een schatting van de prijzen:

Soort isolatiemateriaal Prijs m²
Glaswol €10 – €20
PUR of PIR €25 – €35
Isolatieplaten €20 – €25
Rotswol €20 – €35

Premie zoldervloerisolatie

Je kan beloond worden voor het duurzamer maken van je woning. Wanneer je je dak of zoldervloer laat isoleren heb je recht op een premie door de netbeheerder.

Wanneer je de zoldervloer laat isoleren en de zolder zelf dus hoogstwaarschijnlijk niet als leefruimte gaat gebruiken, kan je in aanmerking komen voor een dakisolatie premie. De premie is dus alleen geldig wanneer je de zolder niet als kamer gebruikt na de isolatie. 

Laat je de zoldervloerisolatie plaatsen door een vakman, dan zal de premie hoger zijn dan wanneer je het zelf doet. Er zijn verder nog criteria die bepalend zijn voor de premie. Controleer dus tijdig of je woning aan de voorwaarden voldoet en bespaar op de isolatie. Met een premie kan je een stuk sneller je investering terug verdienen. 

Vraag je een offerte aan bij een erkend aannemer, dan zal die meestal ook al een berekening van de premie maken. Ook met vragen of onduidelijkheden over de premie kan je terecht bij de isolatiespecialist. 

Zoldervloerisolatie

Waarom je zoldervloer isoleren? 

Als je je zolder toch als opbergruimte gebruikt, of je komt er zelfs helemaal nooit, waarom zou je dan het dak isoleren in de plaats van de zoldervloer? Een zoldervloerisolatie is goedkoper dan de isolatie van het dak, en de werken zijn minder ingrijpend. 

Door je zoldervloer te laten isoleren, beperk je de oppervlakte die in de winter verwarmd moet worden en ontsnapt de warmte niet door het dak naar buiten. Zo bespaar je redelijk wat energie. Je zal minder verbruik van je verwarmingen hebben en het is comfortabeler leven. Ook in de zomer zijn er voordelen aan een geïsoleerd huis. De warmte straalt minder door het dak en je bewaart een fijn klimaat binnenshuis.  

Bovendien is het een rendabele investering voor je woning. Door te besparen op je energierekening verdien je in zes tot acht jaar de kosten al terug en dat is zonder de premie van de netbeheerder mee te tellen. Daarbovenop ligt een geïsoleerd huis beter in de markt. Huizen met isolatie hebben een hoger E-peil, wat natuurlijk interessant is wanneer je je huis wilt verkopen. 

Hoe zoldervloer isoleren? 

Hoe je de zoldervloer isoleert, hangt van het materiaal af en wat je van plan bent met de zolder. Een zolder waar eigenlijk nooit iemand komt, kan gemakkelijk geïsoleerd worden zonder dat de vloer moet worden afgewerkt. Het isolatiemateriaal kan open blijven liggen want er zal toch niemand op de zoldervloer stappen. Wordt de zolder als bergruimte gebruikt en komt er zo nu en dan wel iemand op zolder, dan zal er een vloer worden geplaatst bovenop het isolatiemateriaal. 

Ook de constructie van de zolder speelt een rol. Een zoldervloer met houten kepers en balken zal anders geïsoleerd worden dan een vloer uit beton. 

Hout vs. beton

Een zolder met houten kepers en balken kan gemakkelijk geïsoleerd worden door de kepers te benutten. De houten constructie dient als frame voor het isolatiemateriaal. Er kan dus goed met los materiaal worden gewerkt zoals inblaaswol of zachte isolatieplaten zoals glaswol. De zachte isolatieplaten uit glaswol of minerale wol worden tussen de houten constructie gelegd.

Bij betonnen vloeren wordt er doorgaans met harde platen gewerkt. Die platen bestaan uit PUR, PIR, XPS of EPS. De kunststoffen isolatieplaten zijn ook beloopbaar, dus kan je ook gebruiken wanneer je de zolder nog wil kunnen betreden. Meestal zijn de platen niet zo dik dus nemen ze niet veel plaats in beslag. 

Kan ik zelf mijn zoldervloer isoleren? 

Als je er zeker van wilt zijn dat de zoldervloer goed geïsoleerd is, laat je de werken best uitvoeren door een specialist. Van een goed geplaatste isolatie kan je jarenlang plezier hebben en je kan er veel geld mee besparen. Vakmensen hebben bovendien kennis van zaken en kunnen je helpen met advies en informatie over de verschillende materialen, of je al dan niet een dampscherm nodig hebt of over premies. 

Sommige zolders zijn moeilijk te bereiken of er moeten breekwerken gebeuren. Vakmensen hebben de nodige expertise en de materialen om het werk vlot te doen verlopen zonder bijkomstige schade. 

Laat je de zoldervloer door een erkend aannemer uitvoeren, dan heb je niet alleen recht op een hogere premie, maar dan kan je gerust zijn dat er een geen koudebruggen ontstaan en dat elke kier en hoek geïsoleerd is.

Aandachtspunten bij zoldervloersisolatie

Als je besloten hebt om de zoldervloer te isoleren, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Eerst en vooral laat je bekijken hoe de huidige constructie van de zolder en het dak eruit zien. Is de constructie van hout of is de zoldervloer een betonnen plaat? Afhankelijk van de constructie kan je bekijken welk isolatiemateriaal het handigst en het meest efficiënt is.

Laat je gerust adviseren door de aannemer.

Dikte van de isolatie

Als je een massieve (betonnen) zoldervloer hebt, dan worden er meestal isolatieplaten gelegd. Die platen zijn helemaal niet zo dik, maar omdat ze bovenop de vloer komen te liggen zal er natuurlijk een beetje ruimteverlies zijn. Wel kan je gewoon op deze platen stappen.

Heb je een houten constructie op zolder? Dan wordt er aangeraden om een zacht materiaal zoals glaswol of rotswol tussen de kepers te laten leggen. Bovenop de kepers wordt vaak nog een vloer gelegd omdat je anders niet op zolder kan stappen. Een zacht materiaal is minder dicht dan een isolatieplaat uit PUR, en vereist dan ook een dikkere laag om efficiënte isolatie te bieden. Vaak wordt een laag tussen 15 en 25 cm gelegd.

Welk isolatiemateriaal voor je zoldervloer?

Isolatiemateriaal

Voor het materiaal van je zoldervloerisolatie bestaat er een groot aanbod. De keuze laat je best afhangen van de constructie van je zolder. Natuurlijk kan je ook kijken naar de prijs, of het ecologisch is en of je een beloopbare vloer op zolder wilt. 

Dit zijn de vaakst gebruikte isolatiematerialen voor de zoldervloer: 

  • Isolatieplaten uit kunststof: Heb je een betonnen zoldervloer en dus ook geen houten constructie? In dat geval kies je best drukvaste isolatieplaten. Die platen worden vaak uit PUR of PIR gemaakt, twee harde kunststoffen die zeer goed isoleren. De platen zijn niet zo dik en zijn stevig genoeg om op te stappen. Als je de zolder wel als leefruimte wilt gebruiken laat je toch best de vloer afwerken met planken of een andere bedekking, omdat de isolatieplaten niet dienen om frequent op te lopen. Ze zijn wel stevig genoeg als de zolder als bergruimte wordt gebruikt. 
  • Glaswol: Glaswol wordt zeer vaak gebruikt voor zoldervloerisolaties. Het is redelijk goedkoop en gemakkelijk om aan te brengen tussen een houten constructie. Wil je de zolder als leefruimte gebruiken, dan moet er bovenop de glaswol nog een vloer worden aangebracht. 
  • Rotswol: Net als glaswol is rotswol een zacht materiaal. Het is een ecologisch antwoord voor isolatiemateriaal. De rotswol wordt ook gemakkelijk tussen de houten constructie van de zolder geplaatst.
  • Supafil: Supafil is een isolatiemateriaal dat ook uit glaswol bestaat, maar in een andere vorm. De glaswol wordt tussen de kepers van de zoldervloer gespoten, wat een stuk sneller gaat dan wanneer het per rol wordt aangebracht.
  • Spuitisolatie: Spuitisolatie bestaat doorgaans uit een kunststof zoals PUR. Zolders met veel hoeken en balken zijn soms moeilijk te bereiken. In die situatie is spuitisolatie zeer interessant. Het materiaal vult elke hoek en dicht snel de kepers.  

Het belang van een dampscherm

Een dampscherm is een vochtwerende folie die het isolatiemateriaal beschermt tegen vocht. Dat vocht ontstaat wanneer de warme lucht de koude raakt. Dus wanneer de warmte uit huis stijgt naar de zoldervloer en daar in aanraking komt met de koude lucht kan er condensatie ontstaan.

Bij de meeste isolatiematerialen moet je eerst een dampscherm plaatsen om condensatie te voorkomen. Als je de zolderruimte niet gaat verwarmen, dus niet als leefruimte gebruikt, dan plaats je het dampscherm onder de isolatie. Zonder dampscherm kan het isolatiemateriaal worden aangetast en zelfs schimmelen door vocht. Soms worden rollen isolatiemateriaal al voorzien van een dampscherm. Dat is dus de onderkant van het materiaal. Ook harde isolatieplaten worden steeds vaker voorzien van een dampscherm.

Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zoldervloer isoleren