Hoeveel bedraagt de premie voor dakisolatie?

Een energiezuinig huis begint bij een goed geïsoleerd dak. Warmte ontsnapt namelijk het makkelijkst via het dak. Het heeft heel wat voordelen voor je comfort, je portemonnee, de waarde van je woning én het milieu. Bovendien kan je dankzij de bestaande premies aan een zeer voordelige prijs jouw dak isoleren.

Dankzij de premie voor dakisolatie kan je 4 euro per vierkante meter terugtrekken wanneer je met een erkend aannemer samenwerkt om jouw dak te isoleren. Ook als doe-het-zelver kan je rekenen op een premie, die bedraagt dan 2 euro per vierkante meter.

Daarnaast kan je misschien ook rekenen op een totaalrenovatiebonus (wanneer je minstens 3 energiebesparende maatregelen uitvoert) of de burenpremie (bij een project met als resultaat 10 energiezuinigere woningen of meer). Op deze pagina kom je al het nodige te weten voor de aanvraag van jouw premie voor dakisolatie, maar gaan we ook in op de totaalrenovatiebonus en burenpremie!

Interesse in dakisolatie?

Vergelijk GRATIS offertes

 

Premie voor dakisolatie: jouw aanvraag stap voor stap

Hoe zit het juist met die premie voor dakisolatie: Geldt deze voor jouw situatie? Hoe, waar en wanneer kan ik de premie aanvragen? Antwoordt op al je vragen vind je hier!

Wanneer heb je recht op een premie?

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan het ontvangen van een premie voor dakisolatie.

 • Op welke woningen is de premie va toepassing? Het moet gaan om een renovatie waarbij een dak (beter) wordt geïsoleerd. Daarom is de premie enkel geldig wanneer jouw woning, appartement of appartementsgebouw voor 1 januari 2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet. Aangezien het om een Vlaamse premie gaat, moet jouw pand zich ook in het Vlaamse gewest
 • Wie mag de premie aanvragen? Zowel de eigenaar als de huurder van een woning kan op deze premie rekenen. De enige voorwaarde is dat de desbetreffende facturen op naam van de aanvrager staan.
 • Zijn er voorwaarden op vlak van de locatie van de isolatie? De isolatie moet geplaatst worden aan de binnen- of buitenkant van het dak tenzij de zolder niet verwarmd wordt. Wanneer je zolder niet verwarmd wordt, kan je er ook voor kiezen om jouw zoldervloer te isoleren en gebruik maken van de dakisolatiepremie. Dat is een nog betere manier om energie te besparen, aangezien je een beperktere oppervlakte isoleert. Bovendien bespaar je op isolatiemateriaal en plaatsing. Je kan helaas geen premie ontvangen voor zowel jouw dakisolatie als jouw zoldervloerisolatie, waardoor je moet kiezen voor één van beide.
 • Aan welke technische eisen moet jouw nieuwe dakisolatie voldoen? De thermische isolatiewaarde, of R-waarde, moet minimaal 4,50m²K/W Dat kan je bereiken door het juiste isolatiemateriaal te kiezen en deze voldoende dik te plaatsen. Vraag advies aan jouw vakman voor meer informatie.

Bij het isoleren van je dak mag je er zowel voor kiezen om de werken zelf te ondernemen of om een vakman in dienst te nemen. Zoals reeds hierboven vermeld, verandert dat wel het bedrag van de premie. Met een erkend aannemer kan je rekenen op €4 per m², als doe-het-zelver op €2 per m².

Heb jij recht op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas? Dan heb jij als beschermde afnemer recht op een hogere premie. Voor jou bedraagt de premie dan €10,5 per m² wanneer je samenwerkt met een aannemer en €5,25 per m² wanneer je de werken zelf uitvoert.

Hoeveel bedraagt de dakisolatie premie?

Bij wie en wanneer moet je de premie voor dakisolatie aanvragen? 

Ten laatste 12 maanden na het uitschrijven van de eindfactuur moet jouw premie aangevraagd zijn bij Fluvius, de elektriciteitsbeheerder in Vlaanderen. Dat betekent dat het aanvraagformulier ten laatste één jaar na de eindfactuur reeds moet aangekomen zijn bij Fluvius. Stuur de aanvraag dus tijdig in!

Hoe vraag je de premie voor dakisolatie aan?

Jouw aanvraag indienen kan zowel online als via de post aan de hand van het aanvraagformulier. Het juiste formulier en het online aanvraagplatform vind je via de website van Fluvius.

Wat heb je nodig tijdens jouw premie aanvraag?

 • Scan of kopieer alle facturen die betrekking hebben op jouw dakisolatie, afhankelijk van jouw keuze voor een online aanvraag of aanvraag via de post.
 • Ook het attest over de technische informatie van jouw dakisolatie moet ingevoegd worden. Zonder deze documenten voldoe je niet aan de technische voorwaarden van de premie aanvraag. De geplaatste isolatie moet voldoende isolerend zijn om een thermische isolatiewaarde (R- of Rd-waarde) van minimaal 4,50m²K/W te halen.
 • Wanneer je een stedenbouwkundige vergunning hebt aangevraagd voor jouw dakisolatiewerken, moet je ook deze gescand of gekopieerd invoegen.
 • Ben je beschermde afnemer en heb je recht op een hogere premie? Dan moet je ook hiervan een bewijs invoegen om hierop beroep te doen.

Wanneer jouw aanvraag wordt goedgekeurd, mag je jouw terugbetaling binnen de 6 maanden op jouw rekening verwachten!

Heb ik nog recht op andere premies?

We zetten de mogelijke premies hier al even een rij:

 • Premie voor dakisolatie: Wanneer je met een aannemer werkt om jouw dak te isoleren, kan je makkelijk €4 per vierkante meter Doe je het liever zelf? Als doe-het-zelver kan je nog steeds rekenen op 2 euro per vierkante meter.
 • Totaalrenovatiebonus: Wil je meer dan enkel jouw dak isoleren? Wanneer je minstens 3 energiebesparende maatregelen uitvoert, kan je via Fluvius handig gebruik maken van de totaalrenovatiebonus bovenop de premiebedragen. Daarvoor moet je aan de voorwaarden voldoen van drie van de volgende zeven premies: premie voor (1) dakisolatie, (2) buitenmuurisolatie, (3) vloerisolatie, (4) nieuwe beglazing, (5) zonneboiler, (6) warmtepomp en (7) ventilatiesysteem. Daarnaast worden een aantal bijkomende voorwaarden gesteld op vlak van minimale oppervlakte voor sommige van de premies en heb je nood aan een EPC attest vanaf 5 premies of meer. Wanneer je deze verschillende energiebesparende investeringen binnen een periode van 5 jaar bent aangegaan, kan je op de totaalrenovatiebonus rekenen. Voor ééngezinswoningen ligt de bonus tussen €1.250 (3 investeringen) tot €4.750 (7 investeringen). Voor appartementen kan het bedrag tussen de €625 (3 investeringen) en €2.375 (7 investeringen) liggen. Ben je een beschermde afnemer? Dan wordt de bonus nog eens verhoogd met 50%.
 • Burenpremie: Begeleid je een project waarbij je 10 woningen of meer energiezuiniger maakt en voldoe je aan de voorwaarden van minstens één van de hierboven genoemde premies? Dan heb je recht op de burenpremie door je in te schrijven als BENOvatiecoach bij Fluvius. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal €400 euro per woning, en dus €4.000 voor een project van 10 woningen. In appartementsgebouwen kan je tot €2.500 ontvangen voor een project van 10 wooneenheden, met €100 extra per bijkomende wooneenheid. Per appartementsgebouw kan je maximaal €5.000 ontvangen.
 • Daarnaast bestaat ook nog de Huur-en-isolatiepremie, bedoelt om woningen die gehuurd worden door iemand uit een prioritaire groep te helpen bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.
Premie voor dakisolatie Met aannemer: €4 per m² Als doe-het-zelver: €2 per m²
Totaalrenovatiebonus Ééngezinswoningen: tussen €1.250 en €4.750 Appartementen: tussen €1.250 en €4.750
Burenpremie Woningen: €4.000 voor 10 woningen, €400 extra per bijkomende woning Appartementen: €2.500 voor 10 appartementen, €100 extra per bijkomend appartement

Hoe vraag je de dakisolatie premie aan?

Vraag advies aan een ervaren isolatiespecialist

Om aan alle voorwaarden te voldoen zoals de minimale isolatiewaarde van jouw dak, schakel je best een vakman in. Een isolatiespecialist weet perfect welke materiaal en welke dikte jij nodig hebt om jouw dak of zoldervloer goed te isoleren om jouw energiefactuur aanzienlijk te doen dalen en beroep te kunnen doen op de premie voor dakisolatie. Bovendien kan je rekenen op een hogere premie wanneer je samenwerkt met een erkend aannemer.

Nog niet overtuigd of jouw dakisolatie de investering waard is? Dan is er voor jou misschien nog de kers op de taart. Wanneer jouw privéwoning ouder dan 10 jaar oud is, kan je rekenen op een verlaagd Btw-tarief. Dan betaal je slechts 6% BTW op de werken (omvorming, renovatie, herstelling, enz.). De levering en plaatsing moet dan door dezelfde, erkende aannemer gebeuren en de factuur moet op naam staan van de eindgebruiker (eigenaar of huurder).

Zo zijn er heel wat voordelen verbonden aan het isoleren van jouw dak, zowel financieel als op vlak van comfort. Kies je voor samenwerking met een erkend aannemer, dan ben je er zeker van dat alles goed verloopt en worden de vergoedingen verhoogt. Wil je de kosten en kwaliteit tussen aannemers zoveel mogelijk vergelijken? Vraag dan hier offertes aan van isolatiespecialisten in jouw buurt!

Dakisolatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Premie dakisolatie