Een condensatieketel kopen, wat kost dat?

U overweegt een condensatieketel? Dan bent u waarschijnlijk erg geïnteresseerd in de prijs. Die hangt af van een aantal factoren, zoals het type ketel, de rookafvoer, enz. Informeer u dus goed bij de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel en vraag advies aan erkende installateurs over de juist condensatieketel prijs. Wij hebben alvast enkele prijzen op een rijtje gezet.

richtprijzen condensatieketel

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel recycleert de warmte die nodig is om het water op te warmen. Daarom halen condensatieketels een veel hoger rendement dan gewone verwarmingsketels, waardoor ze ook een pak minder gas of mazout verbruiken.

Door over te schakelen op een condensatieketel bespaart u tot 20% op uw energiefactuur.

Richtprijzen condensatieketels

De plaatsing van een condensatieketel is een serieuze investering, maar in vergelijking met het plaatsen van een nieuwe mazoutketel loont het zeker de moeite. Doordat u veel minder moet stoken, verdient een condensatieketel zich snel terug. Hieronder vindt u enkele richprijzen voor condensatieketels:

Condensatieketel Richtprijs (excl. BTW)
Gas condensatieketel nieuwbouw € 1.750
Gas condensatieketel met boiler € 2.750
Gas condensatieketel met aparte boiler € 3.900
Gas condensatieketel € 4.250
Mazout condensatieketel vanaf € 6.000

Vergelijk gratis offertes

 

Soorten condensatieketels

Voor de aankoop van een gascondensatieketel moet u een budget van € 1.750 tot € 4.250 vrijhouden. Het grote prijsverschil hangt van tal van factoren af, zoals het warmwaterverbruik, type ketel, … Laat u dus zeker bijstaan door een expert. Dit zijn alvast de belangrijkste factoren die de condensatieketel prijs bepalen:


nieuwbouw condensatieketel

Nieuwbouw condensatieketel: € 1.750

Omdat de huidige (isolatie)normen zo streng zijn, verbruiken nieuwbouwwoningen weinig energie. Er is dus minder verwarming nodig en dat heeft zijn gevolgen voor de condensatieketel. Meestal is een gaswandketel van 24 kW met ingebouwde doorstromer voldoende voor een normaal gezin met één badkamer. Zo’n instapmodel heeft u al vanaf € 1.750, exclusief btw en installatie.

 • Laag verbruik
 • Voor goed geïsoleerde huizen
 • Lager vermogen
 • Vanaf €1.750

condensatieketel met boiler

Condensatieketel met boiler: € 2.750

Een instapmodel biedt natuurlijk maar een minimum aan comfort. Als meerdere personen tegelijk warm water nodig hebben, is het aangewezen om een ketel met een extra boiler te kiezen. Een wandketel van 24 kW met ingebouwde boiler (135 l) is bijvoorbeeld ideaal voor een gezin van drie tot vijf personen. Hiervoor betaalt u ongeveer € 2.750. Wenst u een aparte boiler, dan gaat dit naar € 3.900.

 • Hoger vermogen
 • Hoger verbruik
 • Ingebouwde warm water boiler
 • Vanaf € 2.750

condensatie vloerketel

Condensatie vloerketel: € 4.250

Bij renovatieprojecten of bij woningen die een groter vermogen nodig hebben, is een vloerketel aangewezen. Bovendien kan de oude verwarmingsketel dan gewoon vervangen worden zonder verdere (breek)werken. Kostprijs: ongeveer € 4.250 (excl. plaatsing en btw).

 • Ideaal bij renovatie
 • Voor woningen met beperkte isolatie
 • Hoog vermogen
 • Kan oude ketels gemakkelijk vervangen
 • Hogere kostprijs (vanaf  € 4.250)

Zelf offertes voor een condensatieketel opvragen?

Vergelijk gratis offertes

 

Condensatieketel: premies en subsidies

Condensatieketel

Een gascondensatieketel plaatsen is een investering, maar een energiebesparing tot 40% maakt dit zeker de moeite waard. Bovendien bestaan er ook verschillende steunmaatregelen die de aankoop van een condensatieketel promoten en de prijs drukken:

Renovatiepremie voor condensatieketel

Heeft u een woning van minstens 30 jaar oud? Dan kunt u deze condensatieketel premie aanvragen. U moet voor minstens € 2.500 en maximaal € 7.500 aan facturen indienen en krijgt 20 tot 30% van het bedrag terug.

Verlaagd btw-tarief

Wie een nieuwe condensatieketel door een erkende technicus laat plaatsen, betaalt slechts 6% btw i.p.v. de gebruikelijke 21%. De woning moet wel minstens 10 jaar oud zijn.

Premie van de netbeheerder

Bepaalde gezinnen maken ook kans op een premie van € 1.800 (met een maximum van 40% van de eindfactuur) als ze een nieuwe condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie plaatsen.Prijzen vergelijken voor een nieuwe condensatieketel?

 

Vergelijk gratis offertes

 


CV ketel installeren
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Prijs condensatieketel