Prijs traplift

Je hebt trapliften in allerlei verschillende maten en soorten. Trappen zelf zijn ook allemaal anders. Het is dan ook maar normaal dat een traplift specifiek voor jouw trap gemaakt moet worden. Afhankelijk van de trap waar de lift komt en afhankelijk van de traplift zelf wordt de prijs bepaald.  

De gemiddelde prijs voor een traplift op een gewone rechte trap kost zo’n 2.750 euro à 3.500 euro. Bij trappen met een bocht lopen de prijzen makkelijk op tot 5.000 euro à 6.500 euro.

Trappen met meerdere bochten vragen het meeste werk, waardoor de trappen ook het duurste uitkomen. Hier betaal je voor een nieuwe traplift minstens 7.500 euro

 Er zijn nog allerlei factoren die bijdragen aan de kostprijs van de traplift, los van de trapvorm. Aanpassingen en extra functies van de traplift kunnen de uiteindelijke prijs van de traplift laten stijgen. Ook het aantal traptreden speelt mee bij de kosten. Hoe langer de trap, hoe duurder de lift.

Als laatste, zeker niet onbelangrijk onderdeel van de prijs, heb je de onderhoudskosten. Naast de gewone aankoopkosten heb je ook de onderhoudskosten. Zorg dat je goed weet wat dit precies allemaal inhoudt bij de aankoop van jouw traplift. Zo worden er verschillende garantietermijnen en servicecontracten aangeboden.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Contacteer ervaren installateurs en krijg gratis en vrijblijvend advies
arrow Ontvang offertes

Nieuwe of tweedehands traplift kopen?

Als je beslist hebt een traplift te kopen kan je nog kiezen tussen nieuwe of tweedehands trapliften. Bij een volledig nieuwe traplift wordt de nieuwe rail op maat gemaakt van uw trap, waardoor deze perfect zal passen. 

Gebruikte trapliften kunnen een interessante en voordelige keuze zijn. Er zijn hier nog verschillende opties. Zo kan je kiezen om de volledige tweedehands traplift te gebruiken en de tweedehands rail zo veel mogelijk op maat maken van uw eigen trap.  

Vaak vereist de rail montage veel maatwerk. Het is dan een goed idee om de stoel tweedehands aan te schaffen, maar wel een nieuwe op maat gemaakt rail te kopen. Je bespaart dan nog steeds kosten, maar krijgt toch een passende rail. 

Tweedehands trapliften worden meestal voorzien van een nieuwe zitting, accu en andere belangrijke onderdelen. De gebruikte traplift zit daarom zo goed als nieuw.  

Traplift huren

Een traplift kan in veel gevallen een levens veranderende oplossing bieden. Het is niet altijd nodig, of haalbaar om zelf een traplift aan te schaffen. Een traplift huren biedt hier een ideale oplossing, geschikt voor tijdelijke oplossingen of wanneer je de initiële kost van de aankoop liever niet draagt. 

Net als bij de aankoop van een traplift, is de huurprijs afhankelijk van allerlei factoren waaronder als grootste het type trap waar je de lift op zal laten installeren.

Heb je een rechte traplift nodig? Dan zal je ongeveer 90 à 100 euro per maand betalen. De huurprijs van een traplift voor een trap met een of enkele bochten zal het maandelijks bedrag eerder 150 euro zijn.  

Traplift geeft vrijheid

Soorten trapliften per type trap

Er zijn veel soorten trapliften in verschillende uitvoeringen beschikbaar om aan de diverse behoeften van de gebruikers te kunnen voldoen. Een belangrijk overweging bij het kiezen van een traplift is de compatibiliteit met de vorm van de trap in jouw huis.  

1. Rechte trap

De lift voor een rechte trap is ontworpen voor een trap die geen draaiingen of bochten heeft. Dit is dan ook de meest eenvoudige en kosteneffectieve optie. De traplift bestaat uit een rail die recht omhoog of omlaag loopt en een stoel waar de gebruiker op kan plaatsnemen.

Deze trapliften zijn relatief makkelijk te installeren en hebben daarnaast een kortere productietijd. 

Rechte traplift

2. Traplift met bocht(en)

De meeste trapliften kunnen niet zomaar op eender welke trap geïnstalleerd worden. Het installeren van een traplift op een trap met bochten vraagt wat meer maatwerk dan bij rechte trappen. De kosten zullen door de ingewikkeldere installatie wat hoger zijn. Dit is vooral afhankelijk van hoe veel werk er precies nodig is om de lift op de trap af te stemmen.  

De installateur zal bij deze trappen zo’n 3 à 4 uur bezig zijn zodat hij of zij zeker is van een veilige correcte installatie.  

Veel trappen zijn gebaseerd op standaardafmetingen. Dit is bij trappen met bochten jammer genoeg meestal niet het geval. Er wordt daarom een uniek, op maat gemaakt railsysteem geïnstalleerd.

Het installatieproces wordt nog ingewikkelder als het gaat over een wenteltrap.

Traplift met bochten

3. Korte of smalle trap

Het principe van installatie bij een korte trap is eigenlijk gewoon hetzelfde als bij langere rechte trappen. Het voordeel is dat de rails minder lang zal zijn en dus de installatiekost wat lager.

Naast korte trappen kan je thuis ook extra smalle trappen hebben. Dit is moeilijker op te lossen gezien er minstens 70 cm in breedte nodig is om een traplift te kunnen installeren. De rails wordt namelijk aan de treden van de trap bevestigd. Bij een smalle trap van 70 cm is er al een extra klein exemplaar nodig.

Het probleem van te smalle trappen kan opgelost worden met een dubbele rail. De trapleuning kan hier verwijderd worden en de bovenste rail gebruikt als leuning zodat er voldoende ruimte op de trap overblijft.

Uitzonderlijk hebben merken smallere opties beschikbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de otolift traplift of bij de handicare trapliften.

Smalle traplift

4. Traplift buiten

De nood om van verdieping te veranderen is er niet enkel in jouw woning, maar kan ook voorvallen buiten. De soorten trapliften die je binnen zou installeren kan je niet buiten plaatsen. Dit zou een heel groot risico op schade meebrengen. Buiten moet de trap bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Er zit allerlei elektronica in een traplift en deze moet goed beschermd blijven.

De stoel zelf is bij buitenliften gemaakt van een waterafstotend materiaal. Dit zorgt ervoor dat onder andere de zitting en de leuning langer in goede staat blijven.

Traplift buiten

5. Plateau- of woninglift voor rolstoel

Dankzij een plateaulift wordt een traplift rolstoeltoegankelijk. Het plateau wordt op maat gemaakt van jouw rolstoel en jouw woning, zodat je rustig en veilig naar een andere verdieping geraakt. Eenmaal aangekomen kan je makkelijk van het plateau afrijden. Zo kan je zelfs met een rolstoef je zelfstandig en onafhankelijk verplaatsen.

Naast trapliften voor rolstoelgebruikers zijn er ook speciale trapliften voor andere noden. Zo kan je er een op maat kopen van kinderen of voor slechtzienden.

Plateaulift

Waarom investeren in een tweedehands of nieuwe traplift?

Nieuwe of gebruikte trapliften brengt veel voordelen met zich mee. Hieronder sommen we ze even voor u op.

Voordelen

Door het investeren in een traplift kan je langer in jouw vertrouwde omgeving blijven wonen. Het geeft iemand met minder mobiliteit meer bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. De traplift kan makkelijk bediend worden door 1 persoon, waardoor er geen hulp van iemand anders nodig is. Trapliften zijn een betaalbare oplossing.

Er zijn mogelijke trapliften voor zo goed als elke ruimte en situatie. Zo bestaan er liften met een draaibare zitting of andere handige snufjes. Wanneer steeds opnieuw rechtstaan en gaan zitten pijnlijk is, kan je kiezen voor een rechte traplift. Zo kan je met beperkte flexibiliteit ook makkelijk de trap op en af geraken.

Uitglijden is een belangrijke oorzaak van invaliditeit en sterfte bij mensen van alle leeftijden, maar vooral bij ouderen. Trappen zijn extra gevaarlijk bij zo’n incident. Trapliften kunnen helpen deze valpartijen te voorkomen.

De traplift kan niet enkel mensen, maar ook voorwerpen vervoeren. Traplopen is vaak al een hele uitdaging op zich, zeker bij steile trappen. Een object meenemen maakt het nog een heel stuk gevaarlijker.

Op zoek naar een installateur?
Contacteer gratis professionals in jouw buurt

Nadelen

Trapliften zijn niet geschikt voor elke conditie of levensstijl. Het is daarom belangrijk goed te evalueren of de traplift jou ten goede kan komen. Bij gezonde personen zonder mobiliteitsproblemen is de installatie niet aangeraden. Lichamelijke activiteiten hebben hier nog vele voordelen zoals stressverlichting en krachtopbouw.

Wanneer je met anderen samenwoont kan het belangrijk zijn dat de trap beloopbaar blijft. Bij een niet zo brede trap kan het moeilijk worden de trap de gebruiken.

Een traplift kopen blijft een hele investering. Gelukkig zijn er opties zoals investeren in een tweedehands lift, een traplift huren of subsidies aanvragen. Vraag offertes bij verschillende installateurs om zo de beste prijs te vinden. Daarnaast zijn er bedrijven die bij goed jaarlijks onderhoud een levenslange garantie bieden.

Waarop letten bij de installatie van een traplift?

Een traplift installeren kan zonder te ingrijpende verbouwingen. Het is daarom een voordeligere optie dan verhuizen.

Toch kan je beter niet zelf beginnen aan de installatie. Er zal heel wat gewicht op de traplift komen en een stevige correcte montage is daarom zeker nodig. Contacteer daarom gratis enkele installateurs en vind de juiste voor jou.

Wil je een traplift plaatsen? Vraag advies en vergelijk gratis offertes

Wil je graag een nieuwe of een tweedehands traplift laten installeren? Of je nu een standaardmodel wilt installeren of een uniek exemplaar, onze professionals helpen je met al jouw vragen en wensen. Vul hier gratis het offerteformulier in en kies tussen alle traplift mogelijkheden wat de beste keuze is voor jouw situatie. Ontvang 1 of meerder offertes en bespaar zo kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wat zoekt u juist?
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.