Op zoek naar een getalenteerd stukadoor?

Met een laag stucwerk verfris je één oogopslag je woning. Of het nu voor buiten of binnen is, stucwerk heeft een ongeziene charme en brengt iedere ruimte tot leven. Een goede laag stucwerk beschermt je muren ook tegen vocht en schade, het is dus een win-win voor je huis. 

Wat kost een stukadoor?

muur stucen

De prijs van een stukadoor hangt van een paar factoren af. Vaak werkt een stukadoor met een uurtarief, en rekent hij de kosten van het materiaal erbij. De verschillende technieken stucwerk zullen ook andere prijzen hebben. Het kan ook dat er een prijs per vierkante meter wordt gehanteerd. Hieronder overlopen we de soorten stucwerk met een richtprijs per m².

Stucen per m²

Type Stucwerk Prijs per m²
Behangklaar €9,- à €15,-
Sausklaar €10,- à €20,-
Spackspuiten €5,- à €13,-
Rustiekputz €11,- à €23
Granol €12,- à €21
Leemstuc €10,- à €25,-
Microbeton €135,- à €162,-
Tadelakt €140,- à €200,-
Plafond stucen €5,- à €30,-
Buitenmuur stucen €57,- à €100,-

Muur stucen

Er zijn heel wat verschillende stijlen stucwerk, en welke je kiest hangt volledig af van je smaak. Wel moet je wat rekening houden met de waterbestendigheid als je een buitenmuur wil stucen of als het voor in de badkamer is. Iedere soort stucwerk heeft een eigen specifieke afwerking. Wel kan je bijna elke kleur kiezen die je maar wil. Het stucwerk hoeft ook niet meer geschilderd te worden omdat het stucwerk zelf al kan vermengd worden met de kleur. 

We overlopen hieronder een aantal populaire soorten stucwerk.

Sierpleister
Stucwerk

Sierpleister is een afwerking die kan worden aangebracht als bovenlaag. Binnen de categorie sierpleister wordt er nog onderscheid gemaakt tussen stijlen zoals granol, spachtelputz of rustiekputz. 

Rustiekputz is een herkenbare stijl van stucwerk. Je ziet namelijk groeven in het grove stucwerk waar het mte een spatel is aangebracht. Vaak wordt het in een patroon op de muur aangebracht. Rustiekputz zie je vaak op buitenmuren, maar kan ook binnen. Het is dan ook erg stevig, dus het kan wel tegen weer en wind. 

Spachtelputz is een grove mengeling met zichtbare korrels aan de oppervlakte. Zo krijgt de muur een structuur, afhankelijk van hoe grof de korrels worden gelaten. Het aanbrengen van spachtelputz vergt wat behendigheid, en laat je dan ook beter over aan een vakman als je een mooi resultaat wil.

Granol stucwerk heeft ook een iets grovere textuur dan glad stucwerk. Het is echter niet zo grof als spachtelputz. Granol wordt voornamelijk gebruikt om allerlei patronen te tekenen op muen en plafonds. Dat was vooral in de jaren ’80 erg populair. Ook hier geldt dat je het best over laat aan een vakman als je een kwaliteitsvol resultaat wil krijgen. Stucwerk is niet zo gemakkelijk te manipuleren en het zal er niet zo netjes uitzien als je je er als leek aan waagt.

Behangklaar en sausklaar stucen

Als je een oude of beschadigde muur wil voorbereiden om te gaan behangen of schilderen, dan moet je die eerst behangklaar of sausklaar stucen. Zo krijgt de muur een laagje waar het behang op kan worden aangebracht, of waar de verf mooi op kan. Behangklaar en sausklaar betekenen niet hetzelfde.

Behangklaar stucen zorgt ervoor dat de muur goed genoeg is om behang op aan te brengen.

Wil je echter een perfect gladde muur om te gaan schilderen? Dan moet je ervoor zorgen dat je de muur sausklaar gaat stucen. De afwerking moet dus iets preciezer gebeuren, en het kost dan ook wat meer per vierkante meter. 

arrow
Beschrijf je project
1*. Welk ruimtes wil je laten stuken?
2*. Wat wil je laten stuken?
3*. Hoe oud is de woning?
4*. Wanneer wil je van start gaan met de stucwerken?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Verzenden
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Bedrijven voor Stucwerken