Hoe werkt het relinen riool?

Kort gezegd is relining eigenlijk het aanbrengen van een nieuwe leiding in de oude buis van het riool. Daarom kan dit ook wel als een renovatie van de leidingen worden gezien. Een glasvezel kous wordt met twee componenten epoxy hars ingesmeerd. Hierna wordt deze de riolering ingebracht. Aan het einde van de leidingen gekomen, wordt de kous van binnenuit aan de buizen vastgeplakt, waardoor er eigenlijk een nieuwe leiding in de oude leiding ontstaat.

Verschillende technieken

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Omdat de hele renovatie ook in de riolering zelf gebeurt, is de overlast tot een minimum beperkt. Geen breekwerk van je wanden of vloeren meer, geen overhoop gehaalde tuin, en vooral: je hoeft niet een paar dagen ergens anders te verblijven. Met relinen kun je het riool repareren zonder dat de leidingen boven de grond moeten worden gehaald en zonder hak- of breekwerk.

Rioolrenovatie

Deze relinen methode kan op verschillende manieren worden toegepast. Je kunt het hele rioolstelsel laten relinen, bijvoorbeeld als de buizen te oud zijn geworden, maar je kunt ook voor een deelrenovatie kiezen, als je een lek of iets dergelijks in een leiding hebt. Alle delen van het riool kunnen hiermee worden aangepakt, zelfs de aansluitleidingen. Deze techniek kan ook worden toegepast door via een wastafel of toilet in de standleiding te komen. En dat voor een stuk vriendelijkere prijs dan het vervanging of vernieuwen!

Loodgieter begint aan het riool relinen

Werkwijze relinen riool

Er zijn een aantal stappen die gevolgd moeten worden voor een goede relining van het riool. Een loodgieter zal vaak in deze volgorde de techniek van het relinen toepassen, zodat je zeker weet dat de rioleringen er weer lang tegenaan kunnen.

Schoonmaken leidingen

Zoals gewoonlijk begint elke klus met goed schoonmaken. Voor een goede hechting van de nieuwe leiding moeten de vetten, roest en andere soorten vuil en verstopping worden verwijderd. Met een camera wordt de inspectie uitgevoerd en met een hoge druk slang wordt een groot deel van het vuil verwijderd.

Voorbereiding relinen

Het juiste materiaal wordt gekozen en de apparaten worden klaargezet bij het gebouw. Het gevreesde hak- en breekwerk wordt hierbij niet toegepast, want het enige breken dat moet gebeuren is een klein gat in een van de buizen. Mocht een deel van de riolering echt te slecht zijn, wordt hier een deelrenovatie uitgevoerd. Als alles klaar is, kan er gerenoveerd worden.

Het relinen zelf

De hars wordt van binnenuit op de glasvezel kous aangebracht. Hierdoor kan het materiaal makkelijk de leiding in worden gebracht zonder al vast te plakken. Als het einde van de riolering is bereikt, wordt de binnenzijde van de sok naar buiten gekeerd zodat de plakkerige kant tegen de oude leidingen wordt geplaatst. Deze wordt door het complete riool getrokken, tot alle leidingen zijn bedekt.

Afronding

Er kunnen voor de zekerheid meerdere lagen worden aangebracht, maar vaak is het renoveren na een enkele laag wel klaar. Voor deze methode moet er nog een dag worden gerekend voor het uitharden. Hierna is er nog een laatste inspectie en daarna is de loodgieter klaar met het vernieuwen van je riolering!

loodgieter bezig met relinen riool

Toepassing relinen riool

Er zijn verschillende technieken voor rioolreparatie en rioolrenovatie, dus wanneer kies je voor het riool relinen? Simpel gezegd: je kunt hier eigenlijk altijd voor kiezen! Tenzij de rioleringen in een echt hele slechte staat zijn, kun je met deze techniek de rioolrenovatie laten doen.

Leidingen

De relinen techniek kan op elke soort leiding worden toegepast. Je kunt het relinen in een horizontale of verticale leiding doen, maar ook in alle soorten bochten en de standleiding. Aansluitingen, zoals een T-stuk, of een aansluiting met een diametersprong kun je met deze werkwijze repareren. Zelfs een buis met asbest kan je met deze methode veilig renoveren zonder de normale risico’s van met asbest werken.

Materiaal

Ook het materiaal van de buizen zal je niet snel naar een andere methode laten grijpen. Of de riolen nu bestaan uit beton, staal, gietijzer, PVC of iets anders, de rioolrenovatie kan gewoon met relinen technieken worden gedaan. Elke doorsnede of soort aansluitingen kan vaak door middel van relinen een rioolrenovatie krijgen.

Waarom is rioolrenovatie nodig?

Het is belangrijk om regelmatig je riool te laten controleren en wanneer nodig een rioolrenovatie te laten doen. Door optrekkend vocht of verschuivingen in de bodem kunnen er scheuren ontstaan in de buis of kan het zelfs breken. Om de stabiliteit van het riool en het gebouw erboven te garanderen, is een regelmatige inspectie geen overbodige luxe.

Niet repareren maar renoveren

Door op tijd van binnenuit de riolering te laten controleren met een camera, kun je vaak een reparatie voorkomen en hoef je geen hak- en breekwerk rondom je gebouw of kantoor uit te laten voeren. Met een rioolrenovatie, helemaal met de relinen techniek, wordt de overlast tot een minimum beperkt en blijft het riool in goede staat. Je zult zelfs geen nieuwe naden of kieren krijgen bij deze techniek, wat latere problemen ook weer voorkomt.

Regelmatig reinigen

Ook na het relinen kan er viezigheid in het riool komen. In plaats van steeds opnieuw een rioolrenovatie uit te voeren, is het slim om regelmatig de buizen te laten reinigen. Zo voorkom je een verstopping. Door het relinen is de doorsnede van de leiding dunner dan eerder, waardoor vuil eerder een probleem kan vormen. Maar met goed onderhoud zal het relinen langer van goede kwaliteit blijven en hoef je lang niet meer naar je riolering om te kijken.

Buis van riolering wordt schoongemaakt voor renovatie

Voordelen relinen

Er zijn verschillende voordelen van een rioolrenovatie door middel van relinen. Hierdoor is het begrijpelijk dat je geïnteresseerd bent in deze techniek. De rioolrenovatie is erg snel klaar, vaak al binnen een dag. Omdat de loodgieter geen wanden of vloeren hoeft te breken, ben je na het relinen ook echt klaar met de klus. Alles gebeurt van binnenuit, dus er is geen stank en het scheelt veel in de prijs. Als laatste krijg je ook garantie, zodat je zeker weet dat het goed is gebeurt.

Zijn er nog nadelen?

De grootste nadelen aan het riool relinen liggen aan de techniek zelf. Je blijft met chemicaliën bezig, wat niet altijd even goed is voor het milieu. Toch is het vaak beter dan een kapot riool, dus heel erg is dit ook niet. Door het relinen krijg je een kleinere buis van binnen. Je kunt deze methode dus niet oneindig blijven toepassen, op een gegeven moment moet je toch echt aan een vervanging gaan denken. Dit punt ligt vaak rond de 50 millimeter diameter.

Meer pluspunten dan minpunten

Je kunt dus wel stellen dat de voordelen van het riool relinen opwegen tegen de nadelen. Een rioolrenovatie is nooit iets waar je over na wilt denken en na een relining van de riolering hoeft dit ook langere tijd niet. Je bent lekker snel klaar, zonder te veel poespas, en met de garantie weet je helemaal zeker dat het goed zit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Om welk soort gebouw gaat het?
2*. Is er al een rioolinspectie geweest?
3*. Wanneer wil je de rioolwerken laten uitvoeren?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.