Wat is hoogrendementsglas?

hoogrendementsglas-vakman-min.jpg

Vandaag de dag zijn de meeste enkele beglazingen al vervangen door gewoon dubbel glas. Dubbele beglazing heeft grote voordelen omdat er minder energie van binnen naar buiten verloren gaat. Er vindt tegenwoordig nog een metamorfose plaats. Het gewone dubbele glas, dat een luchtledige spouw heeft, wordt meer en meer vervangen door hoogrendementsglas.

Hoogrendementsglas is dubbele beglazing met een hoge isolatiewaarde. Dit glas bestaat uit meerdere lagen glas met daartussen een ruimte. De samenstelling van hoogrendementsglas verschilt per glassoort. In de ruimte tussen het dubbel glas zit droge lucht, maar bij HR++ is dit meestal argon gas. Daarnaast is HR+++ glas nog anders; dit glas bestaat uit triple glas en heeft een dubbele spouw. Van elk type glas is de binnenruit voorzien van een metalen coating. Deze extra coating en de vulling zorgen ervoor dat er geen warmte verloren gaat. Tenslotte is hoogrendementsglas ook zonwerend glas. Het plaatsen van hoogrendementsglas is dus zeker de moeite waard.

Kostprijs van hoogrendementsglas per m²

De exacte kostprijs is afhankelijk van het soort hoogrendementsglas en de verschillende diktes van het glas. Over het algemeen betaalt u tussen de €50 en €65 per vierkante meter voor standaard dubbel glas, tussen de €70 en €85 per vierkante meter voor HR+ dubbel glas, tussen de €80 en €100 per vierkante meter voor HR++ glas en tussen de €120 en €150 per vierkante meter voor HR++ glas (alle prijzen incl. BTW excl. installatie). Per 4mm dikteverschil komt er een bedrag van €30 bij. Een overzicht vind je in onderstaande tabel.

Type hoogrendementsglas Kostprijs per vierkante meter (incl. BTW excl. installatie)
HR Tussen € 50 en € 65
HR+ Tussen € 70 en € 85
HR++ Tussen € 80 en € 100
HR+++ Tussen € 120 en € 150

Premies hoogrendementsglas

Voor de vervanging van uw enkel- of gewoon dubbel glas door hoogrendementsglas kan je in aanmerking komen voor de toekenning van een premie. 

  1. Lokale en provinciale subsidies:
   Mogelijk heeft jouw gemeente en/of provincie een subsidie voor het plaatsen van dubbel glas (eventueel in combinatie met een regeling voor bijvoorbeeld isolatie). Als je hier meer over wilt weten, kan je het best deze website van de rijksoverheid bezoeken.
  2. BTW-verlaging:
   Dankzij de BTW-regeling betaal je niet het hoge tarief van 21% op de arbeidskosten, maar slechts 9%. Dat voordeel van 12% is meer dan redelijk bij de aanschaf van isolatieglas. Deze BTW-regeling is ook in 2022 van kracht.
  3. Het energiebesparingskrediet:
   Indien je energiebesparende maatregelen neemt, is het mogelijk om een groene lening te krijgen voor jouw project. Met een dergelijke lening is het ook mogelijk om jouw woning te isoleren, zonnepanelen te kopen, een zonnecollector te plaatsen, nieuwe kozijnen te kopen of bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen. Via de lening kan je tegen een lagere rente geld lenen om de genoemde duurzame producten aan te schaffen.

Soorten hoogrendementsglas: HR+, HR++ en HR+++ 

Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas met verschillende kenmerken en isolatiewaarden. Zo kan je kiezen tussen HR+, HR++ en HR+++ glas.

hoogrendementsglas-soorten-min.jpg

HR+ glas

Dit type van dubbel glas, dat uit twee glasbladen bestaat, heeft uitstekend isolerend vermogen. De spouw is met droge lucht gevuld en op het glas is een extra beschermende coating aangebracht die 90% van de warmte reflecteert.  HR+ glas heeft een maximale U-waarde van 1,2 tot 1,6 W/m²K.

HR++ glas 

HR++ glas is te vergelijken met HR+ glas, maar tussen de twee glasplaten bevindt zich geen lucht, maar argon gas. Daarnaast is het glas voorzien van een extra coating. Doordat dit gas extra goede isolerende eigenschappen heeft, is HR++ beter dan HR+ glas en heeft het een isolatiewaarde van minder dan 1,1 W/m²K

HR+++ glas 

Een glassoort die steeds populairder wordt, is HR+++ glas. Dit is driedubbel glas, ook wel triple glas genoemd, gevuld met argon- en kryptongassen. Er zitten 2 isolerende spouwen in, waardoor de isolatiewaarde van HR+++ glas nog hoger is dan gewoon HR++ glas. Dankzij de betere isolatie bespaar je nog meer op de jaarlijkse stookkosten. De investering is hoger dan bij HR++ glas, maar de terugverdientijd is korter. Dit triple glas heeft enkele van de beste isolerende eigenschappen (0,5 W/m²K)

Voordelen van hoogrendementsglas in je woning

1. Besparen op factuur

De prijs voor hoogrendementsglas is zeer voordelig. Gewoon dubbelglas kost namelijk rond de 50 euro per vierkante meter. HR+ is slechts tien euro duurder. De voordelen zijn echter groot. Zo is hoogrendementsglas een uitstekende isolator. Een dubbele beglazing is daarom ideaal voor de verschillende seizoenen. Het is daarnaast goed voor het milieu en de portemonnee. Met hoogrendementsglas zal je de verwarming minder vaak moeten aanzetten en bespaar je zo heel wat geld op de energiefactuur.

2. Lange levensduur

De kans dat het glas breekt bij aanraking met een voorwerp, is echter klein. Hoogrendementsglas is namelijk veel steviger dan enkelglas. Daardoor is er veel minder kans dat een ongeluk schade zal veroorzaken. Ook heeft hoogrendementsglas een sterke basislaag waardoor voorwerpen nauwelijks schade kunnen aanrichten. Daardoor werkt hoogrendementsglas tientallen jaren.

3. Temperatuur blijft stabiel

Door het plaatsen van hoogrendementsglas blijft de temperatuur stabiel. Dankzij deze thermische isolatie zijn er geen grote verschillen tijdens de verschillende seizoenen. De energiefactuur zal dus automatisch dalen. Dankzij de zonwerende coating laat het dubbel glas wel zonlicht door, maar zorgt het er ook voor dat het geen warmte doorlaat. Daarom wordt dit glas ook wel zonwerend hoogrendementsbeglazing genoemd. Het is een eenmalige investering die een grote impact zal hebben op uw leven.

Hoogrendementsglas onderhouden: enkele tips

Tip 1: Condens en vocht vermijden

hoogrendementsglas-condens-min.jpg

Hoogrendementsglas is een enorm isolerend glas, met als gevolg dat er sneller condensatie optreedt. Dit kan leiden tot vochtplekken. Om vochtplekken of schimmel te voorkomen is ventilatie dus noodzakelijk. Dit kunt u doen door de nieuwe ramen in de kamer regelmatig open te zetten, zodanig dat er een goede luchtstroom is. Daarnaast is het erg belangrijk om de ventilatieroosters regelmatig schoon te maken. Deze kunnen echt een bron van stof en vuil zijn. Om een maximale luchtdoorstroming te garanderen, moet je ze regelmatig schoonmaken. Dit kan worden gedaan met een stofzuiger en een doek.

Tip 2: Grote temperatuurverschillen vermijden

Bovendien is het belangrijk om blootstelling aan grote temperatuurverschillen te vermijden. Bij grote temperatuurverschillen kan hoogrendementsbeglazing erg breekbaar zijn. Daarom is het belangrijk om nooit folie op het glas te leggen of koud water op een verwarmd raam te sproeien. Op deze manier werkt hoogrendementsbeglazing veel langer.

Vind een installateur voor hoogrendementsglas in jouw regio: vergelijk gratis meerdere offertes 

hoogrendementsglas-plaatsen-min.jpg

Twijfel je nog? Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor de beste keuze. Wie hoogrendementsbeglazing wilt laten plaatsen, doet best beroep op een erkende aannemer. Door de hoge investeringskost is een degelijke plaatsing echter wel vereist. Een gespecialiseerde glaszetter kost ongeveer 50 euro per uur. Over heel Vlaanderen zijn er verschillende aannemers. Kies dus de juiste door een gratis offerte aan te vragen. Hier kan je de verschillende prijsklassen en installateurs gemakkelijk met elkaar vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. In hoeveel ramen wens je HR++ glas te laten zetten?
2*. Welke kozijnen heb je momenteel?
3*. Wanneer wil je het HR++ glas laten zetten?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Hoogrendementsglas