Op zoek naar een bewakingscamera?

Met het stijgende onveiligheidsgevoel in onze maatschappij voldoet een klassiek alarmsysteem vaak niet meer. Bedrijven en particulieren kiezen meer en meer voor camerabewaking. Een videocamera maakt immers beelden met als belangrijk doel criminaliteit te voorkomen.

Door camerabewaking kunnen pogingen tot inbraak, diefstal en vandalisme makkelijk worden opgespoord. De bewakingscamera’s kunnen worden opgehangen op verschillende plaatsen waar overlast of criminaliteit kunnen voorkomen, zoals aan wegen, parkings van grote bedrijven, magazijnen, foyers, enzovoort.

Met een observatiesysteem of bewakingscamera vast of mobiel kunnen beelden verzameld, verwerkt of bewaard worden om misdrijven of overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen.

Camerabewaking: verlaat je huis met een veilig gevoel

Als je graag wilt weten wat er zich rondom je huis afspeelt, is camerabewaking een goede oplossing. Op die manier kan je bepaalde plekken voortdurend goed in de gaten houden. Bovendien kan je met een veilig gevoel op vakantie vertrekken. Gebeurt er toch een inbraak terwijl je weg bent, dan heb je achteraf genoeg bewijs om de dader te kunnen opsporen.

Bewakingsbeelden worden steeds scherper, daders worden hierdoor snel opgespoord. Bewakingscamera's hebben ook een preventieve functie. Dieven worden snel afgeschrikt door camera's, ze kiezen liever voor een huis zonder camerabeveiliging. Om deze reden moeten je camera's niet per se verborgen zijn. Het is perfect mogelijk om een bewakingscamera te installeren op een opvallende plaats.

Camera's zijn vaak maar een onderdeel van een uitgebreid beveiligingssysteem, maar het is mogelijk om je huis enkel te beveiligen met camerabewaking.

Analoge vs. draadloze camerabewaking

Een analoge camera is een bekabeld systeem. Dankzij de kabels zal je steeds een goede internetverbinding hebben. Door de constante internetverbinding zal de beeldkwaliteit niet verstoord worden. Hierdoor blijft de beeldkwaliteit zeer goed. De installatie is echter redelijk ingewikkeld en duurt langer dan bij draadloze camerabewaking aangezien de kabels eerst getrokken moeten worden.

Een analoge camera is goedkoper dan draadloze camerabewaking. Een nadeel van een analoge camera is dat je de beelden niet live kan bekijken aangezien het systeem niet is aangesloten op het internet. Je kan de beelden enkel achteraf bekijken.

Wil je geen extra kabels in huis, dan kan je kiezen voor draadloze camerabewaking. Omdat je hier geen breekwerken voor moet uitvoeren, is de installatie gemakkelijk. Deze camerabeelden kunnen echter wel minder scherp zijn. Scherpe beelden nemen namelijk veel dataruimte in beslag. De kwaliteit van draadloze camera's wordt echter steeds beter. De beeldkwaliteit blijft steeds afhankelijk van je internetverbinding.

Heb je een slechte verbinding, dan zullen de beelden niet scherp zijn. Een draadloos camerasysteem werkt op batterijen, deze moeten dus tijdig worden vervangen. Wanneer je wilt renoveren, kan je deze camera's makkelijk van plaats veranderen.

Op zoek naar een bewakingscamera?

Prijs camerabewaking per type

Elk type camera bevindt zich in een andere prijscategorie. Dummy camera's zijn vanzelfsprekend het goedkoopste camerasysteem. Voor andere camera's moet je rekenen op enkele honderden euro's. In onderstaande tabel vind je richtprijzen voor elk type camerabewaking.

Soort camera Prijs
Analoge camera €175 – €425
IP camera €275 – €500
Dummy camera €15 – €50

 

Er zijn enorm veel merken op de markt. Afhankelijk van het merk is de kwaliteit van de camera's dus erg verschillend. Het is daarom belangrijk om verschillende merken met elkaar te vergelijken. De installatie van een camerasysteem is fiscaal aftrekbaar. Je kan tot 710 euro terugkrijgen van de belastingdienst. Het is dus aangeraden om meteen voor kwalitatieve producten te kiezen.

Prijsfactoren van een bewakingscamera

Naast het type camera, zijn er nog een heleboel factoren die de prijs van een camerasysteem beïnvloeden. Wil je bijvoorbeeld je volledige woning beveiligen, moet je meerdere camera's gaan aankopen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van de vorm van de camera. Bij een bullet camera kan je zien in welke richting de camera op dat moment filmt, hierdoor is deze camera zeer opvallend en worden inbrekers snel afgeschrikt.

Er zijn verschillende keuzes die je moet maken om de prijs te achterhalen:

 • Analoog of IP?
 • Dome of bullet?
 • Losse camera of ook recorder? Zonder recorder worden er geen beelden opgenomen.
 • Aantal camera's? Wil je maar één plek beveiligen zoals je garage of je voordeur, dan is één camera voldoende. Als je de volledige woning wilt beveiligen, heb je meerdere camera's nodig.
 • Kijkhoek? Hoe groter de camerahoek, hoe kleiner de kans dat een dief onopgemerkt je huis binnendringt.
 • Beeldkwaliteit?
 • Opnamemogelijkheden? Sommige camera's nemen ononderbroken op, maar je kan ook kiezen om enkel bij bewegingsdetectie de beelden op te slaan.
 • Zelf plaatsen of laten monteren? De montage van je camerasysteem kost gemiddeld 200 euro.

Daarnaast kan je kiezen voor extra opties:

 • Nachtzicht
 • Zoomfunctie
 • Te besturen vanop afstand
 • Videobeveiligingsdienst: stuurt camerabeelden naar je telefoon, neemt direct op bij alarm en slaat de beelden op.
 • Onderhoudscontract
 • Sticker inbraakbeveiliging

Welke bewakingscamera kiezen?

Infraroodcamera

Infraroodcamera's gaan af op warmte. Zelfs in slechte lichtomstandigheden, zullen je camerabeelden helder zijn. Omdat de lichaamstemperatuur hoger is dan de omgevingstemperatuur, registreert de camera een temperatuurverschil en kan deze camera beelden opnemen in het donker. Ook bij andere soorten camera's wordt vaak een infraroodfunctie ingebouwd.

Dome camera

Een dome camera is een analoge camera en heeft een glazen bol rondom de lens. Het geblindeerde glas zorgt ervoor dat je niet kan zien in welke richting de camera filmt. Het is de camera die het minste opvalt. Achter het glas kan je infrarood verlichting laten plaatsen. Een uitgebreide dome camera kan zelfs draaien en inzoomen, hier zal je wel een stuk meer voor moeten betalen.

Wifi camera

Deze camera wordt aangesloten op je wifi-netwerk. Je kan de beelden opslaan en later bekijken op je smartphone, laptop of tablet. Hierdoor kan je zelfs vanop afstand de camerabeelden bekijken.

Prijs bewakingscamera

IP camera

Van deze camera zijn er draadloze varianten en bekabelde varianten. De beelden van deze camera worden gefilmd in full HD, hierdoor heb je veel opslagcapaciteit nodig. Je kan de beelden opslaan in de cloud. Wanneer je internetverbinding hebt, kan je met verschillende apparaten de camerabeelden bekijken. Via een app kan je elke beweging van je camera volgen. Bij sommige versies krijg je zelfs pushmeldingen wanneer de camerasensor beweging opmerkt.

Dummy bewakingscamera

Een dummy camera is een neppe camera, maar lijkt net een echte bewakingscamera. Het is een goedkope manier om inbrekers af te schrikken, ook al kan de camera in realiteit geen beelden opnemen. Je kan ze vastmaken aan een muur of aan een plafond, binnenshuis en buitenshuis.

Wil je de camera subtiel laten opvallen, kan je kiezen voor een camera met een LED-lampje. Sommigen kunnen horizontaal bewegen wanneer er beweging wordt vastgesteld. Besluit iemand toch in te breken, kan je niet bewijzen dat er iemand binnen is geweest, tenzij je de persoon op heterdaad betrapt.

Wat zegt de wetgeving omtrent camerabewaking?

De belangrijkste regel waar je je aan moet houden als je een bewakingscamera wil installeren is dat je alleen jouw eigendom en je eigen bezittingen mag filmen. Je mag namelijk geen inbreuk maken op de privacy van anderen, zoals je buren. Dat is bovendien volledig je eigen verantwoordelijkheid dat je daarvoor zorgt. Wel kan de installateur van de bewakingscamera je helpen met het vinden van een goede locatie voor de camera. Deze vakmensen hebben ervaring met beveiliging en hoe je het beste een camera positioneert. Ook mag je niet stiekem filmen, je moet de camera kenbaar maken, of een bord of pictogram ophangen.

Als je een klacht krijgt van buurtbewoners of voorbijgangers komt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) erbij aan te pas. Zij beoordelen of er een inbreuk op de privacy wordt gemaakt.

Vraag advies aan een bewakingsspecialist

Twijfel je of jouw camerasysteem voldoet aan alle wettelijke voorwaarden, doe dan een beroep op een bewakingsspecialist. Ook voor advies in verband met het type camerabewaking en de plaatsing ervan, stap je best naar een specialist.

Camerawetgeving


Op 9 maart 2018 is de meest recente versie van de Camerawet van kracht gegaan, deze wetgeving valt samen met de Europese GDPR wetgeving. In principe veranderd er niets aan de bestaande wetgeving. Indien je een camera wilt gebruiken als bewakingscamera in je winkel moet je nog steeds een camerabewakings-pictogram aan de ingang van de bewaakte plaats hangen. Wat nieuw is, is dat het systeem kan aangevuld worden met een controlesysteem dat de beelden ook openbaar toont.

Type bewakingssysteem afhankelijk van offerte

Wanneer je je woning extra wil beveiligen kan je daarvoor verschillende methodes toepassen. Om je je woning, je bedrijf of zaak te beschermen tegen inbraken is camerabeveiliging een goede oplossing. Een camera schrikt inbrekers af, in het geval dat er toch wordt ingebroken heb je stevig bewijsmateriaal en is de kans dat de dader wordt gevat veel groter. 

Het is afhankelijk van jouw vraag wat voor beveiligingssysteem er wordt voorgesteld. Er bestaan heel veel soorten en merken beveiligingscamera's. De prijs kan dus ook sterk variëren. Bovendien kan je ervoor kiezen om slechts één camera te laten installeren, meerdere, of in combinatie met een alarm.

Camera- en videobewaking
bewakingscamera

Camera- en videobewaking is een effectief systeem om inbrekers preventief af te schrikken. Er zijn veel merken en soorten op de markt, elk met eigen voor- en nadelen. 

Je kan het camerasysteem volledig afstemmen op jouw woning of bedrijf en de manier waarop je je wil beveiligen. Je kan voor een set van meerdere camera's kiezen of voor een eenvoudig systeem aan de voordeur.  

Soorten camerabeveiliging:

 • Een dummy camera: Een dummy neemt geen echte beelden op maar ziet er uit als een echte camera. De aanwezigheid van de dummy schrikt inbrekers preventief af.
 • Een analoge camera: deze camera's zijn betrouwbaar, maar geven een iets minder scherp beeld. Een analoge camera kan je niet verbinden met je GSM of laptop.
 • Een dome camera: Dome camera's zitten in een kleine glazen koepel waardoor het niet zichtbaar is naar waar de camera is gericht. Je kan een dynamische camera kiezen die kan draaien en zoomen, of een vaste.
 • Een IP-camera: Deze camera's zijn verbonden met het internet en zenden de beelden naar je GSM of laptop. Bovendien geven ze een scherp en gedetailleerd beeld en zijn ze draadloos.
 • Infraroodcamera: Infrafroodcamera's zijn een goed optie als je vooral ‘s nachts beelden wil maken. Ze herkennen warmte en kunnen dus goed personen weergeven, ook als het volledig donker is.
 • Bulletcamera: Bulletcamera's kunnen ook draaien en geven een uitstekend beeld. Ze zijn beter zichtbaar en hebben dus ook een goede afschrikfunctie.

Klassiek alarmsysteem

Met een klassiek alarmsysteem wordt je bedrijf of je woning ook goed beschermd. Het lawaai doet inbrekers schrikken en jaagt ze weg uit angst dat er iemand in de buurt wakker wordt of dat de politie erop afkomt. Wel weet je achteraf niet wie de daders waren en heb je geen beelden van de inbrekers. Ook klassieke alarmsystemen kan je in alle soorten en maten vinden. Je hebt veel keuze en kan een systeem vinden dat perfect bij jouw beveiligingsnoden aansluit.

Bij een standaard alarmsysteem heb je een bedieningspaneel en contactsensoren die je strategisch in de woning kan aanbrengen. Daarnaast is er een sirene die zowel binnenshuis als buitenshuis bevestigd kan worden. Je kan je alarmsysteem nog uitrusten met extra's zoals een bewegingssensor of een bediening op afstand. Zo kan het deel uitmaken van je domoticasysteem of je kan het systeem besturen via je GSM. 

Alarmsysteem + camerabewaking

Je kan een alarmsysteem koppelen aan camerabewaking. Op die manier heb je de voordelen van een alarm en de voordelen van een camerasysteem. 

Er bestaan verschillende types van dit gecombineerd systeem. Je kan bijvoorbeeld instellen dat de camera direct begint op te nemen wanneer het alarm wordt geactiveerd. De beelden kunnen ook onmiddellijk naar je GSM worden gestuurd zodat je live kan zien waardoor het alarm afgaat. 

Vraag advies en vergelijk offertes voor camerabewaking

Om een beveiligingssysteem te vinden dat goed bij je woning of bedrijf past, is het een goed idee om advies te vragen bij experten. Door offertes aan te vragen bij meerdere leveranciers en beveiligingsspecialisten krijg je op voorhand een goed idee wat je kan verwachten en wat het kostenplaatje zal inhouden.

Een beveiligingsspecialist kan je bovendien extra advies en tips geven over de beveiliging van je woning of bedrijfspand, en kan specifieke systemen aanraden aan de hand van je vraag.

Welke extra prijsfactoren spelen een rol? 

Aangezien er heel veel systemen en merken op de markt zijn, is het soms moeilijk in te schatten waarom de prijzen sterk verschillen van elkaar. 

De volgende factoren spelen een rol in de prijsvorming:

 • Het aantal camera's
 • Het type camera
 • Installatiekosten
 • Extra technische uitrustingen
 • Bestuurbare of statische camera
 • De beeldkwaliteit

Vraag op voorhand offertes aan om in te schatten wat het systeem naar jouw keuze ongeveer kost.

Type gebouw

De beveiliging van een woning of van een bedrijfspand zit doorgaans anders in elkaar. Specialisten kunnen je goede raad geven over inbraakbeveiliging. Een specialist kan goed inschatten wat de zwakke punten van het gebouw zijn en zal inspelen op de gedachtegang van potentiële inbrekers. Zo kan je inbrekers te slim af zijn en vermijden dat het jou overkomt.

Met een goed camerasysteem kan je vaak al preventief inbrekers weghouden van jouw woning of bedrijf en blijf je steeds op de hoogte van je veiligheid.

Oppervlakte en aantal te beveiligen ruimtes

Bij grote bedrijfspanden of industriële gebouwen kan het interessant zijn om ook binnen het gebouw extra beveiliging te laten installeren. In afgelegen zones of wanneer het een losstaand pand is, kan je rondom camera's bevestigen zodat het volledige gebouw beschermd is langs alle mogelijke ingangen. Op zwakke punten laat je best ook een camera plaatsen voor meer zekerheid.

De oppervlakte van het gebouw en de hoeveelheid camera's in het systeem zullen ook een factor vormen in de prijsvorming. Laat je informeren door een specialist om een rendabel systeem te vinden dat de nodige beveiliging biedt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk type bewakingssysteem wenst u?
2*. Voor welk type gebouw wenst u een bewaking?
3*. Wat is de totale oppervlakte van de te beveiligen ruimte?
4. Wanneer dient de installatie te gebeuren?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Bedrijven voor Camerabewaking