Renovatiepremie badkamer

Renovatiepremie badkamer: waar heb je recht op?

Iedereen is zich er enigszins van bewust dat een badkamer op een deftige manier laten renoveren een behoorlijke hap uit het budget kan nemen. Daarom is het voor veel mensen lang niet vanzelfsprekend om de stap tot renovatiewerken te zetten. Gelukkig gooit de overheid een reddingsboei in de vorm van premies om de kosten te helpen drukken. Hieronder vind je in een handig overzicht terug waar je precies recht op hebt per type premie.

Type premie

Bedrag

Overkoepelende renovatiepremie

20% of 30% van het bedrag van de ingediende facturen, minimumbedrag van 2500 euro aan facturen

Vlaamse aanpassingspremie

Per onderdeel: 50% van de som van de goedgekeurde facturen, maximumbedrag van 1250 euro per factuur

Totaalrenovatiebonus

Afhankelijk van aantal getroffen energiebesparende maatregelen, vanaf 1250 euro bij eengezinswoningen en 625 euro bij appartementen

 

Overkoepelende renovatiepremie

De overkoepelende renovatiepremie, de vroegere Renovatiepremie en Verbeteringspremie, is een eerste premie waarop je aanspraak maakt als je renovatiewerken aan je badkamer laat doorvoeren. Je komt in aanmerking om de premie te innen in geval van gedeeltelijke of volledige vernieuwing van het sanitair, en meer bepaald bij de volgende soorten werken:

 • Renovatie van bestaand sanitair
 • Installatie van maximum 1 douche, 1 ligbad, 1 toilet en 2 wastafels (nieuw)
 • Kraanwerk, leidingen en toebehoren voor toevoer van (regen)water
 • Leidingen en toebehoren voor afvoer van water naar openbaar rioleringsnet
 • Leidingen en toestellen voor productie van sanitair warm water
 • Natte of droge kalkbepleistering van muren en plafond

Het uiteindelijke bedrag van de premie komt neer op 20% of 30% van de facturen die je ingediend hebt (BTW niet inbegrepen). Of je nu recht hebt op 20% of 30% hangt af van je inkomen. Een voorwaarde is wel dat je voor een minimumbedrag van 2500 euro aan facturen moet indienen.

Merk wel op dat sanitaire installaties gepaard gaan met een opgelegde bovengrens bij de berekening van de premie. Indien het totaalbedrag van de facturen boven het maximumbedrag van 3750 euro ligt, wordt enkel rekening gehouden met dat maximumbedrag voor de berekening van de premie.

Voorwaarden

Of je al dan niet aanspraak maakt op een renovatiepremie wordt bepaald op basis van verschillende voorwaarden die te maken hebben met inkomen, woning, andere eigendommen en, zoals hierboven al nader toegelicht, facturen van de badkamerrenovatie.

De misschien wel belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor een premie is dat je de uitvoering van de renovatie toevertrouwt aan een erkende aannemer. Een vakman kan zich beroepen op de nodige kennis en resultaat en kan zodoende werk van de beste kwaliteit garanderen. Verder kan hij je informatie op maat verschaffen over de premies die tot de mogelijkheden behoren.

Hoe Vlaamse renovatiepremie aanvragen?

Het aanvraagformulier en alle verdere info met betrekking op de aanvraag kan je terugvinden op de site van Wonen Vlaanderen.

Vlaamse aanpassingspremie

De Vlaamse aanpassingspremie is bestemd voor 65-plussers die hun woning wensen aan te passen in functie van het ouder worden. De badkamer gebruiken wordt namelijk steeds moeilijker op latere leeftijd. Je kan dus onder bepaalde voorwaarden een aanpassingspremie in ontvangst nemen wanneer je een badkamer aan renovatiewerken onderwerpt ten voordele van senioren.

Opnieuw rijst er dan de vraag welk soort werken in aanmerking komen voor in dit geval de aanpassingspremie. Dat zijn de volgende:

 • Aangepaste badkamer met minstens 1 douche en 1 wastafel
 • Plaatsing van tweede badkamer op ander woonverdiep
 • Plaatsing van toilet of tweede toilet op ander woonverdiep
 • Installatie van handgrepen en steunmiddelen in sanitaire ruimtes

Voor het bedrag van de aanpassingspremie worden de verschillende onderdelen afzonderlijk in acht genomen. Elk onderdeel levert een premie van 50% van de som van de goedgekeurde facturen op, met een maximumbedrag van 1250 euro per factuur. Wederom dient de aanvraag ingediend te worden op de site van Wonen Vlaanderen.

Opnieuw wordt aan de hand van verschillende voorwaarden (leeftijd, inkomen, woning en ingediende facturen) uitgemaakt of je al dan niet aanspraak maakt op een premie.

Het is evenwel slechts 2 keer per 10 jaar mogelijk om een premie aan te vragen vermits de aanpassingspremie maar 2 categorieën heeft. Net zoals bij de overkoepelende renovatiepremie moeten de werken uitgevoerd worden door een erkende aannemer.

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is een bonus die in werking treedt wanneer je minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt.

Ook aan deze bonus zijn een aantal voorwaarden gekoppeld:

 • De factuur van de eerste energiebesparende maatregel gaat ten vroegste in vanaf januari 2017
 • Je moet in minstens 3 energiebesparende maatregelen investeren en hiervoor logischerwijs een premie aanvragen
 • De investeringen moeten uitgevoerd worden binnen een periode van 5 jaar

De toekenning van de bonus gebeurt op automatische basis wanneer vastgesteld wordt dat er 3 rechtmatige investeringen uitgevoerd zijn. Het spreekt voor zich dat hoe meer investeringen je doet, hoe hoger de toegekende bonus zal zijn.

Verlaagd BTW-tarief

Het verlaagd BTW-tarief van 6% wordt geactiveerd wanneer je renovatiewerken laat uitvoeren aan een woning die meer dan 10 jaar oud is. Bij de volgende zaken maak je aanspraak op een verlaging in BTW:

 • Voorziening van sanitair dat aangesloten wordt op waterleiding of riolering, bijhorende vaste badkamerkasten op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer
 • Schilderwerken
 • Wand- of vloerbekleding, aangehecht of ter plaatse op maat gesneden conform de afmetingen van het te bedekken oppervlak

Zijn er nog extra mogelijkheden?

Je vraagt je ongetwijfeld af of er naast al die premies nog andere mogelijkheden bestaan om de kosten te drukken. Naast het gegeven van de renovatiepremies kan je zeker en vast op andere manieren geld uitsparen, denk bijvoorbeeld maar aan het vergelijken van offertes. Door middel van verschillende offertes aan te vragen, ben je in staat om de prijzen van verschillende badkamerspecialisten met elkaar te vergelijken. Op die manier verzeker je jezelf ervan dat je de juiste keuze maakt en dat je je nooit blauw zal betalen aan de diensten van een badkamerspecialist.

Vraag advies aan een badkamerspecialist!

Weet je niet goed welke badkamerspecialist je zou willen inschakelen voor je badkamerrenovatie? Daar weten wij van Bobex wel raad mee! Via Bobex.be kan je offertes opvragen bij tal van badkamerspecialisten en op basis daarvan kan je de knoop doorhakken met wie je uiteindelijk in zee wenst te gaan.

Badkamerrenovatie
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 23 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Renovatiepremie badkamer