Soorten zonwering

Je hebt vandaag alvast een ruime keuze aan soorten zonwering. Welk model je kiest hangt onder meer af van het type woning dat je hebt. Ook het bezit van een tuin of balkon heeft een invloed.

Iemand met bijvoorbeeld een grote tuin kan een ander type zonwering nodig hebben dan wie in een appartement woont.

In onderstaand overzicht bespreken we per model welke materialen er gebruikt worden. Daarnaast krijg je een prijsindicatie. Zo kan je inschatten wat de meest geschikte zonwering is voor jouw budget.

Meer weten over zonweringen?
Stel je vragen aan specialisten in jouw regio en vergelijk gratis meerdere offertes tegelijk
arrow Ontvang offertes

Type 1: zonnescherm of knikarmscherm

zonnescherm of knikarmscherm

Het eerste type zonwering dat we bespreken is het knikarmscherm, ook wel bekend als zonnescherm.

Dit type zonwering zorgt mee voor een gezellig en levendig balkon of terras. Het mooie van een knikarmscherm is dat hij de ruimte optimaal benut ongeacht de oppervlakte. Daarnaast kun je hem eenvoudig in de gevel laten inschuiven wanneer je hem niet gebruikt, zodat hij totaal uit het zicht verdwijnt.

Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen voor een manueel zonnescherm of één die werkt op elektrische bediening.

De prijzen van zonneschermen kunnen sterk verschillen. Er zijn modellen op de markt die al voor 1.000 euro verkrijgbaar zijn, maar ook duurdere modellen tot wel 4.000 euro.

Natuurlijk is prijs afhankelijk van de grootte en de specificaties van het zonnescherm. De meeste zonneschermen kosten gemiddeld 2.000 euro.

Type 2: Pergola of terrasoverkapping

Een pergola zonwering is een terrasoverkapping met een uitschuifbaar regen- en zonwerend doek.

Het waterdichte acryldoek biedt naast bescherming tegen warmte en uv-stralen, ook bescherming tegen regenbuien. Door de speciale coating glijden de regendruppels snel van het doek af, waardoor je ook tijdens regenbuien prima buiten kan blijven zitten.

Voorts vraagt acryl weinig onderhoud. Dat geldt ook voor de aluminium palen die het frame van de pergola vormen.

Naast de bovengenoemde eigenschappen, tilt dit soort terrasoverkapping je tuin ongetwijfeld naar een hoger niveau. Met de knusheid die het creëert kun je er heerlijk onder lunchen of zalig ontspannen in de schaduw.

De prijzen van pergola’s durven sterk uiteenlopen. Wat voor een groot stuk samenhangt met de gewenste oppervlakte. Je mag gerust rekenen op een kostprijs voor een pergola tussen de 2.100 en 5.500 euro.

Type 3: veranda of serre zonwering?

veranda of serre zonwering

Een veranda of een serre laten bouwen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Hierbij wordt er een afdak aangebouwd aan de woning. Met behulp van een gebruiksvriendelijke verandazonwering die op de buitenkant van de veranda of serre geplaatst wordt, kan je oververhitting van de binnenruimte voorkomen.

Je kunt dus eindeloos genieten van een veranda of serre. Door een kwalitatieve verandazonwering gaan de meubelen die binnenin staan bovendien langer mee.

De prijzen voor het laten bouwen van een veranda lopen sterk uiteen. Naast het aantal vierkante meter is het materiaal waaruit de nieuwe zonwering bestaat ook één van de grote prijsbepalende factoren.

Via onderstaande tabel krijg je een eerste idee van de kostprijs:

Type materiaal Prijsindicatie
Aluminium € 15.000 – 50.000
Hout € 15.000 – 45.000
Staal € 20.000 – 55.000
Pvc € 8.000 – 25.000

Type 4: andere opties?

Natuurlijk beschikt niet iedereen over een tuin. Ook zijn er veel mensen die liever een zonwering hebben die weinig of geen ruimte in beslag neemt.

Er zijn meer dan genoeg alternatieven voorhanden die aan je wensen voldoen. De volgende soorten zonwering vallen onder de categorie “goedkope zonwering”.

Rolluik

Net zoals elk ander type zonwering houdt een rolluik het binnenkomende zonlicht tegen. Het is daarenboven een heel energiebewuste optie. Door het isolerende effect van de rolluik worden bijvoorbeeld de hoge temperaturen op warme zomerdagen buiten gehouden. Je regelt de kamertemperatuur op die manier helemaal zelf.

Een rolluik werkt ook geluidsdempend tegen regen en hagel. Perfect als je op je vrije dag lekker wilt uitslapen.

Tot slotte biedt de automatische motorbediening extra weerstand tegen inbrekers. Zo kun je met een gerust hart thuis blijven of de deur uit gaan.

Al deze eigenschappen maken dit type zonwering enorm functioneel. In onderstaande tabel vind je prijsindicaties volgens materialen en afmetingen:

Type rolluik Prijsindicatie
Rolluik van kunststof 100 x 100 cm € 90 – 150
Rolluik van aluminium 100 x 100 cm € 100 – 250
Rolluik van kunststof 200 x 200 cm € 250 – 350
Rolluik van aluminium 200 x 200 cm € 350 – 600

Verticaal screen

Het gebruik van verticale screens is ideaal om warmte buiten te houden. Het is de ideale oplossing voor woningen met veel grote ramen. Verder hou je muggen en vliegen ook gemakkelijk op afstand.

Kies je voor een screen met een verduisterend doek? Dan krijg je gegarandeerd een verkwikkende nachtrust.

Een verticaal screen is de juiste zonwering voor plekken waar geen aansluitingen zijn. Je kunt hem volledig op afstand bedienen en zelfs via je smartphone.

Een prijsindicatie vind je in onderstaande tabel:

Breedte in meter Gemiddelde prijs per meter
1 € 150 – 190
2 € 190 – 250
3 € 210 – 270
1 tot 3 € 150 – 270

Markies of uitvalscherm

markies

Een uitvalscherm wordt gezien als een relatief goedkope zonwering. Met zijn scherpe hoek houdt hij het zonlicht goed tegen, ook wanneer de zon heel laag staat.

Je kunt met dit type zonwering gemakkelijk naar buiten kijken zonder dat je zicht belemmerd wordt. Zo blijft de woning mooi licht.

De prijzen voor deze ideale zonwering liggen tussen de 300 en 650 euro.

Hoe werkt een zonwering

Hoe een zonwering werkt hangt af van verschillende factoren. Gaat het om een manuele- of automatische zonwering die werkt op elektrische bediening?

Voor alle modellen geldt wel dat je de zonwering in en uit kan schuiven. Het concept is dus min of meer hetzelfde. Maar de besturing kan afhankelijk van het model variëren. Vaak heeft een goedkope zonwering ook minder slimme functies dan een elektrische zonwering.

Zonwering specialist nodig?
Vraag advies op maat en ontvang gratis offertes.

Onderhoud of reinigen?

Het reinigen van een zonwering kun je in de meeste gevallen perfect zelf. Daardoor bespaar je alvast kosten.

Om een duurzame levensduur van je zonwering te kunnen garanderen, reinig je ze best één keer per jaar. Je pakt dit best aan volgens onderstaand stappenplan:

Stap 1: Losmaken of uitklappen

Indien mogelijk maak je het doek los. Dat maakt het namelijk gemakkelijker om de zonwering schoon te maken. Als dit niet mogelijk is, klap je de zonwering het best uit en gebruik je een ladder zodat je overal goed bij kan.

Stap 2: Verwijder het grove vuil

Begin allereerst met het verwijderen van het losliggende en grove vuil. Het komt namelijk vaak voor dat er takjes, bladeren en zand op de bovenkant van de zonwering liggen. Vergeet ook de onderkant niet, om eventuele spinnenwebben te verwijderen.

Stap 3: Gebruik lauw water

Het afnemen van het doek doe je het best met een zachte spons of borstel. Zorg dat het hele doek goed schoongemaakt wordt om verkleuring te voorkomen. Je kunt hiervoor ook prima een speciale zonneschermreiniger gebruiken.

Stap 4: Laten intrekken van het reinigingsmiddel en afspoelen

Laat het water en het eventuele reinigingsmiddel 15 minuten goed intrekken. Daarna kun je het met een emmertje water of een tuinslang weer afspoelen. Controleer of al het vuile water van de doek verdwenen is.

Stap 5: Het doek laten drogen

Na het doorlopen van al de bovenstaande stappen laat je het doek drogen. Het is om aangeraden om dit op een warme, droge dag te doen, zodat het doek sneller droogt. Het is een afrader om het doek op te rollen.

zonnescherm

Manuele versus elektrische zonwering

Standaard gebeurt de bediening van een zonwering handmatig.

Bij een manuele zonwering kan de bediening via een band. Of, je kunt er ook voor kiezen om het zonnescherm handmatig te bedienen met een slinger.

Handmatige bediening betekent minder gebruiksgemak dan pakweg een elektrische zonwering (met een afstandsbediening). De scherpe prijzen zijn dan weer het grote voordeel van handmatige zonweringen.

Elektrische zonwering (zonder afstandsbediening) biedt een groter gebruiksgemak dan een manuele bediening. Hierbij is er een motor ingebouwd. Met een handschakelaar kun je het zonnescherm gemakkelijk open en dicht doen.

Er zijn verschillende toepassingen mogelijk. Je kunt kiezen uit een sleutelschakelaar, tijdschakelaar en een draaischakelaar. Nog meer gemak biedt een elektrische zonwering met afstandsbediening.

Hiermee kan je overal in huis met één simpele knop je zonwering open of dicht doen. Dit is ideaal wanneer je gebruik maakt van meerdere zonneschermen. Dan kun je al de zonneschermen bedienen met slechts één knop.

De installatiekosten voor een elektrische zonwering zien er ongeveer als volgt uit:

Onderdeel installatie Prijsindicatie
Buismotor € 60 – 150
Draaischakelaar € 20
Tijdschakelaar € 50
Sleutelschakelaar € 50
Afstandbediening € 100
Totaalprijs € 80 – 250

Voordelen elektrische zonwering

  • Thuis bestuurbaar op afstand door afstandsbediening
  • Buiten bestuurbaar door app op smartphone

Prijs elektrische zonwering

Soorten buitenzonwering Breedte in meters Prijsgemiddelde
Uitvalscherm 1 – 4 m € 170 – 690
Knikarmscherm 2 – 10 m € 650 – 2.000
Screens 1 – 3 m € 150 – 270
Markiezen 1 – 5 m  € 400 – 750
Buitenjaloezieën 1 – 4 m € 200 – 500
Bediening   € 35 – 250
Montagekosten   € 50 – 200
Advies of prijs op maat nodig?
Vind vakmannen in jouw buurt

Waar zonwering plaatsen?

Om het zonnescherm zo optimaal mogelijk te benutten, is het belangrijk om het op de juiste plaats te monteren. De installatie van een binnenzonwering is heel anders dan dat van een buitenzonwering

Bij het plaatsen van een zonwering moet je goed rekening houden met de hoogte. Het is belangrijk dat het laagste punt een minimale hoogte van 2 meter boven de grond heeft, wanneer hij uitgeklapt is.

Zorg er ook voor dat het scherm minimaal 30 centimeter boven het raam wordt gemonteerd. Zo voorkom je dat je niet meer onder het zonnescherm door kunt lopen of dat ramen niet meer open kunnen.

Optie 1: langs de binnenkant

Om de zon te weren kun je kiezen voor raambekleding aan de binnenkant van het raam. Dit is ook is een mooie toevoeging om je woning te decoreren.

Omdat de zonnestralen pas achter het glas worden tegengehouden, komt er veel warmte binnen dat blijft hangen tussen de zonwering en het raam. Het zorgt ervoor dat slechts 35 à 65 % van de warmte wordt tegengehouden.

zonwering aan de binnenkant van de woning

Optie 2: langs de buitenkant

Om nog meer warmte tegen te houden kun je kiezen voor een buitenzonwering. Hiermee wordt de warmte afgeweerd voordat ze in aanraking komt met het glas.

Omdat dit type zonwering wel 85 tot 90 % van de warmte tegenhoudt, wordt buitenzonwering door velen beschouwd als de beste zonwering.

zonwering aan de buitenkant van de woning

Meer weten? Vind een installateur in jouw regio en ontvang gratis 1 of meerdere offertes op maat

Via ons offerteformulier kom je snel en eenvoudig in contact met 1 of meerdere installateurs. Al deze specialisten beschikken over een ruime ervaring op het vlak van zonweringinstallaties en staan garant voor een topresultaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welk type zonwering wens je?
2*. Hoeveel stuks wens je?
3*. Welk soort bediening wens je?
4*. Wanneer wens je de zonwering te laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Actief in meer dan 150 verschillende vakgebieden
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,3)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 24 jaar de pionier in de offertevergelijking
Snel en efficiënte oplossing. Ik kwam in contact met verschillende firma's en was zeer tevreden over hun aanbiedingen. ...Lees meer
Marcel d.
Wat een handige service dit! Je vult een vragenlijstje in en ontvangt vervolgens offertes van bedrijven. Prima. Hoef ik ...Lees meer
Walter M.
Zeer goede communicatie, snelle levering van 3 bedrijven en snelle offertes na telefonisch gesprek. Zeer vriendelijk en ...Lees meer
Roel V.
Bedrijven voor Zonwering