Zonnepanelen: voordelen en nadelen

Zonnepanelen zijn voordelig voor het milieu en jouw portemonnee. Je kan ze kopen, waardoor je de officiële eigenaar van de panelen bent, maar er zijn ook andere opties, zoals zonnepanelen huren of lenen. Als je zonnepanelen huurt betaal je maandelijks een huurprijs.

Voordelen zonnepanelen huren

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het huren van zonnepanelen. Zo zal je geen groot investeringsbedrag in 1 keer moeten betalen. Je betaalt maandelijks huur die lager is dan de maandelijkse opbrengst van de zonnepanelen

Het maandelijks huurbedrag dat je zal betalen is een vast bedrag. De prijs van elektriciteit stijgt ieder jaar, maar de huurprijs van zonnepanelen niet.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Bij sommige bedrijven kun je als huurder van een huis ook zonnepanelen huren. De verhuurder van het huis moet dan wel een contract met de verhuurder van de panelen hebben. De huurprijs van de panelen zal bijgerekend worden bij je huur. Het grote voordeel hiervan is dat je geen extra kosten, zoals een demontagevergoeding moet betalen bij verhuis.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de werking van de zonnepanelen. Aangezien de zonnepanelen en omvormer jouw eigendom niet zijn en je een maandelijkse huurprijs betaalt, is het de verhuurder zijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze werken. Als je zonnepanelen koopt, is dat jouw verantwoordelijkheid.

Dat is het grote voordeel, want de panelen hebben een lange levensduur, maar de omvormer werkt maar maximum 12 jaar en moet daarna vervangen worden. Bevallen de zonnepanelen je? Dan kun je na 10 jaar huren beslissen van ze over te kopen.

Zonnepanelen huurhuis

Nadelen?

Er zijn ook nadelen aan het huren van zonnepanelen. Zo is een contract opzeggen niet altijd gemakkelijk. Als je voortijdig het contract stop zet, betaal je een vergoeding voor de demontage en administratie.

Als je bijvoorbeeld in een huurhuis woont en gaat verhuizen naar een nieuwe woning, maar je overeenkomst voor de gehuurde zonnepanelen is nog lopende, dan zal de nieuwe bewoner de zonnepanelen overnemen.

Als de nieuwe bewoner dat niet wilt, zit je vast aan de huurverplichting tot het contract ten einde loopt. Als je de panelen mee wilt nemen naar je nieuwe huis, dan betaal je voor de demontage en montage. Een goede tip is om zeker alle kleine lettertjes van het contract goed na te lezen.

Vraag advies en vergelijk tot 5 gratis offertes

Zonnepanelen kopen versus zonnepanelen huren

Als je zonnepanelen huurt, zal je maandelijke huurprijs hoger zijn dan dat je er koopt. Dit zal een invloed hebben op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Zonnepanelen kopen komt na een aantal jaar beter uit dan huren.

Zonnepanelen huren

Lening zonnepanelen versus zonnepanelen huren

Je kan een lening aangaan voor de zonnepanelen, waardoor je de lening kan spreiden over een periode en niet direct een groot bedrag op tafel hoeft te leggen.

Bij lenen leg je net zoals bij huren de maandelijkse terugbetalingen en prijs voor lange tijd vast. Een nadeel aan lenen is dat geld lenen ook geld kost. De maandelijkse kosten bij lenen zullen dus veel hoger liggen dan de huurprijs van panelen.

Hoe werkt zonnepanelen huren? 

De huur van zonnepanelen is vrij simpel. We overlopen de stappen die je zal moeten ondernemen.

Stap 1: Bereken het aantal zonnepanelen

Bereken hoeveel zonnepanelen je voor een optimaal rendement nodig zal hebben en hoeveel er op je dak geraken. Het is ook nodig om te bekijken wat jouw jaarlijkse elektriciteitsverbruik is, om te weten hoeveel energie er opgewekt moet worden.

Stap 2: Vind zonnepanelen installateurs

Zoek firma’s die aan de huur van zonnepanelen doen. Je kan snel en eenvoudig prijzen vergelijken via ons offerteformulier.

Stap 3: Installatie van de zonnepanelen

Het plaatsen van de zonnepanelen gebeurt bij voorkeur door een erkend zonnepanelen installateur.

Stap 4: De zonnepanelen treden in werking

Je kan de zonnepanelen gebruiken en betaalt de maandelijkse huurprijs.

Zonnepanelen huren, ja of nee?

Wanneer je zonnepanelen huurt is het duurder dan ze te kopen, maar vaak huren mensen omdat ze zo’n grote investering niet in één keer kunnen betalen. Sommige bedrijven verhuren natuurlijk wel hun zonnepanelen aan een hogere huurprijs dan anderen, maar zelfs een lage huurprijs is niet voordeliger dan het kopen van zonnepanelen.

Als je zonnepanelen wilt, maar niet in 1 keer zo’n grote investering kan betalen, dan ben je beter af met lenen. Wil je zonnepanelen laten installeren? Vraag via onderstaand formulier gratis naar vrijblijvende offertes.

Beschrijf je project
1*. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?
2*. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?
3*. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?
4*. Wanneer wenst u afspraak te maken (is nodig voor opmetingen en offerte)?
5*. Wenst u de zonnepanelen te kopen of te huren?
6*. Wat is je jaarlijks verbruik (schatting in KWh)?
7*. Bent u ook geïnteresseerd in een thuisbatterij?
8. Beschrijving van je project
9. Het toevoegen van foto ' s of bijlagen (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
zend mijn aanvraag
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Hoe werkt het?
1
Doe een aanvraag via het formulier
2
Gratis offertes op maat
3
Vergelijk en kies de beste professional!
*Uw aanvraag is vrijblijvend, je bent niet verplicht om te kiezen voor iemand.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Grootste kwaliteits offerteplatform van Nederland (TrustScore: 4,2)
Iedere maand vinden er meer dan 35.000 mensen de juiste professional via Bobex.
Al 22 jaar de pionier in de offertevergelijking
Veelgestelde vragen
Zodra je het formulier ingevuld heeft, bellen wij je op met enkele aanvullende vragen. Op deze manier kunnen we je met de specialisten matchen die het meest geschikt zijn voor je project. Deze specialisten nemen dan contact met je op om een offerte op maat uit te werken. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Ten slotte vergelijk je alle offertes en kies je de beste specialist.
Nee, de offertes zijn geheel vrijblijvend. Je bent dus zeker niet verplicht om te kiezen voor een specialist.
Veel van onze specialisten werken enkel in bepaalde regio's. Daarom hebben je adres nodig om de juiste specialisten te selecteren. Bovendien komen de specialisten vaak eerst ter plaatse, vooraleer ze een offerte uitwerken. Het is dus handig dat ze je adres direct hebben. Wij hebben je telefoonnummer nodig, zodat wij je aanvraag zo snel mogelijk kunnen voltooien en doorsturen naar de juiste specialisten. Je gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld en zullen enkel zichtbaar zijn voor de specialisten met wie je gekoppeld bent.
Als het om een renovatieproject gaat, komen onze specialisten bijna altijd ter plaatse. Dit is noodzakelijk om een correcte offerte te kunnen opstellen, aangezien de prijs van een renovatieproject van zeer veel verschillende factoren afhankelijk is.
Zodra we je aanvraag ontvangen, bellen wij je zo snel mogelijk op. Wij behandelen je aanvraag en brengen je in contact met de juiste specialisten, Zij nemen binnen de 48 uur contact met je op voor een vrijblijvende offerte.
Ja, al onze specialisten zijn onderworpen aan een kwaliteitscontrole voordat ze kunnen toetreden tot ons netwerk. Daarnaast beoordelen onze gebruikers de specialisten en delen ze hun ervaringen. Raadpleeg deze beoordelingen om een nog betere keuze te maken. Eens je de offertes ontvangen heeft en de werken gedaan zijn, kan je ook zelf de specialisten beoordelen. Met negatieve feedback gaan we we onmiddellijk aan de slag, zodat we altijd de beste kwaliteit bieden.
Construction worker
Ontvang offertes