Een warmtepomp voor duurzaam warm water

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel op gas. Dit energiezuinige systeem voor verwarming en sanitair warm water maakt namelijk gebruik van duurzame energiebronnen en verbruikt geen fossiele brandstoffen.

Warmtepomp
Een warmtepomp komt in verschillende soorten en uitvoeringen. Je kan ervoor kiezen om je huis te verwarmen, of om je water te verwarmen met een warmtepomp.

Duurzaamheid
Een warmtepomp verbruikt geen fossiele brandstoffen, en werkt volledig op omgevingswarmte en elektriciteit. Je hebt dus wel een zeker verbruik, maar in ieder geval stukken duurzamer!

Zwembad
Een populaire toepassing van een warmtepomp voor warm water is voor het verwarmen van het zwembad. Een warmtepomp voor je zwembad gebruiken is interessant, zo houd je de kosten én het verbruik onder controle.

Soorten warmtepompen

Warmtepompen zijn in te delen in drie categorieën: een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de energiebronnen waaraan zij warmte onttrekken.

Volledig elektrische warmtepomp
warmtepomp voor warm water

Bij een volledig elektrische warmtepomp wordt alle warmte uit de lucht, bodem of water gehaald. Dankzij dit systeem wordt de woning en het tapwater het hele jaar door op een duurzame manier verwarmd. Een elektrische warmtepomp is energiezuinig, omdat deze volledig op stroom werkt en geen gebruik maakt van aardgas. Dit resulteert in lage energielasten en een lage CO uitstoot. Een elektrische warmtepomp is het meest effectief bij goed geïsoleerde woningen met een lage warmteafgifte (denk aan lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming). Mochten deze vereisten in jouw huis of appartement niet mogelijk zijn, dan kan een hybride warmtepomp wellicht de oplossing bieden.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een combinatie van een elektrische warmtepomp en een standaard verwarmingsketel. Afhankelijk van de warmtevraag wordt met behulp van een slimme thermostaat bepaald of de CV-ketel of de warmtepomp wordt gebruikt. De thermostaat berekent welke warmtebron op het moment de meest economische en/of ecologische keuze is. Er wordt dus zowel gebruik gemaakt van hernieuwbare energie als van fossiele brandstoffen. Een hybride warmtepomp is voornamelijk geschikt voor (oudere) woningen die een beperkte renovatie ondergaan hebben of waar nog een goed werkende verwarmingsketel aanwezig is. Het voordeel van een hybride warmtepomp is daarbij dat het een relatief betaalbaar systeem is en vrij eenvoudig te installeren.

Ventilatiewarmtepomp

Indien je woning is voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem, kan een ventilatiewarmtepomp de uitkomst bieden. Deze warmtepomp wordt binnenshuis geplaatst en combineert drie functies: mechanische ventilatie, centrale verwarming en warm water. Lucht die normaliter verloren gaat bij het ventileren, wordt door een ventilatiewarmtepomp omgezet tot warmtebron. De lucht krijgt letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen. Een ventilatiewarmtepomp neemt hiermee een deel van het werk van de CV-ketel over. Als de energievraag van een huis groter is dan wat deze warmtepomp aankan, wordt aanspraak gemaakt op een secundaire warmtebron.

Warm water warmtepomp

Een warm water warmtepomp is een duurzame manier om je huis te voorzien van warmte. Fossiele brandstoffen maken plaats voor hernieuwbare energie. Met een warm water warmtepomp wordt namelijk het grootste deel van de energie gratis en voor niets uit de natuur gehaald. Warmte wordt uit lucht, water en de bodem onttrokken. Zónder gebruik van aardgas. De kostprijs van de warmtepomp voor sanitair warm water en centrale verwarming kun je terugverdienen in zeven tot vijftien jaar.

Duurzaam water verwarmen
warm water warmtepomp

Met een warm water warmtepomp in huis verklein je jouw ecologische voetafdruk. Dankzij het gebruik van natuurlijke energiebronnen, verklein je de CO2-uitstoot en daarmee je impact op het klimaat. Ook de uitstoot van andere schadelijke stoffen is hierbij gering. Een warmtepomp kan daarnaast maar liefst drie tot zes keer meer warmte leveren dan deze aan elektriciteit gebruikt. Een ander groot voordeel van een warmtepomp, is dat deze niet afhankelijk is van weersomstandigheden (zoals zonnepanelen of windmolens). Een warmtepomp heeft enkel lucht en (grond)water nodig om duurzame energie te creëren. En dit zijn onuitputtelijke bronnen!

Warmtepomp voor zwembad

Een zwembad kun je het beste verwarmen met een warmtepomp. Dit is de meest doeltreffende en energiezuinige zwembadverwarming. Zodra het water is opgewarmd, wordt de temperatuur behouden mits de filterpomp aanstaat. Zo kun je op alle dagen van het jaar in een warm zwembad zwemmen. Afhankelijk van de grootte van het zwembad, zijn er verschillende soorten warmtepompen voor in het waterbassin.

Hoe werkt een warm water warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit drie aaneengesloten cyclussen:

  • De onttrekking van warmte uit de omgeving
  • Het verhogen van de temperatuur
  • Het gebruik van warmte in de woning

De drie cyclussen werken als volgt:

  1. Onttrekken van warmte uit de omgeving: In een warmtepomp stroomt koelvloeistof. Deze vorstvrije vloeistof kan warmte uit de lucht onttrekken, zelfs als het buiten vriest. De gewonnen warmte wordt vervolgens doorgevoerd naar de tweede cyclus.
  2. Verhogen van de temperatuur In de tweede cyclus wordt de koelvloeistof steeds warmer. Zo warm, dat deze kookt en verdampt. Door de compressor in deze cyclus wordt de druk verhoogd en stijgt de temperatuur. Langzamerhand wordt de damp zo heet, dat deze gebruikt kan worden voor het verwarmingssysteem in bijvoorbeeld de woning.
  3. Gebruik van warmte in de woning Met deze energiezuinige verworven warmte kan nu de woning, sanitair water of een zwembad verwarmd worden. De koelvloeistof die de warmte heeft afgegeven, koelt vervolgens weer langzaam af en wordt opnieuw vloeibaar. Echter moet de vloeistof eerst goed afkoelen voordat deze weer warmte kan opnemen. Dit gebeurt dankzij een speciaal ventiel, waardoor de druk afneemt. De cyclus is daarmee compleet en kan opnieuw beginnen. Kortom, een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, verhoogt de temperatuur onder druk en gebruikt deze vervolgens in het verwarmingssysteem.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Bij een hybride warmtepomp wordt het gebruik van een warmtepomp gecombineerd met een traditionele verwarmingsketel. Door een intelligent systeem bepaalt de hybride warmtepomp zelfstandig of de warmtepomp of de verwarmingsketel ingezet wordt. Hier zal altijd voor de meest energiezuinige en kostenbesparende optie gekozen worden. Een hybride warmtepomp kan een mooie uitkomst bieden voor huishoudens waarbij het technisch of financieel gezien niet mogelijk is een volledig elektrisch warmtepompsysteem te installeren. De prijs van een hybride warmtepomp kan daarbij variëren. Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kun je alleen een nieuwe warmtepomp aanschaffen of ervoor kiezen om óók een nieuwe verwarmingsketel te kopen. Daarbij zijn het type warmtepomp plus de energiebron, de arbeidskosten en de complexiteit van de installatie zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Om een indicatie van de prijs te geven, is de gemiddelde prijs van een warmtepomp €2.500,-. Indien je ook een nieuwe verwarmingsketel wilt aanschaffen, ligt de prijs rond de €7.000,-. Nogmaals: deze prijzen zijn slechts een indicatie. Afhankelijk van het merk en bovengenoemde factoren kunnen de kosten van een warmtepomp sterk variëren. Ondanks dat de kostprijs voor een warmtepomp voor sanitair warm water misschien hoog lijkt, kun je hiermee flink besparen op de jaarlijkse energierekening. Door de manier van warmteopwekking daalt het energieverbruik. Het hoogste rendement wordt daarbij behaald bij een goed geïsoleerde woning. Vergeet ook niet dat je in aanmerking komt voor subsidies van de overheid! Het is hoe dan ook een investering die zich zal uitbetalen.

Subsidies warmtepomp

Het is in Nederland mogelijk om een subsidie te krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. De Nederlandse overheid heeft een lijst met apparaten die vallen onder de zogenaamde Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De warmtepomp staat ook op deze lijst. De hoogte van de subsidie is o.a. afhankelijk van het soort warmtepomp. Een hybride warmtepomp met een vermogen van 5 kW kan bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een subsidie die ligt tussen de €1.500,- en €1.800,-. Voor een volledige elektrische warmtepomp is het subsidiebedrag minstens €1.100,-. Daarbij bestaat er ook een extra bonus voor warmtepompen die erkend zijn met een A+ of A++ label. Sinds 2021 kun je ook in aanmerking komen voor een zogenaamde isolatiesubsidie. Als je een warmtepomp laat installeren én je huis laat isoleren binnen hetzelfde jaar, kun je deze extra subsidie aanvragen.

Beschrijf je project
1*. Waarom wenst u een warmtepomp te plaatsen?
2*. Welke installatie heeft u momenteel?
3*. Hoeveel gebruikers heeft u voor het warm water?
4*. Binnen welke termijn wenst u een warmtepomp te plaatsen?
5. Beschrijving van je project
6. Het toevoegen van foto ' s of bijlagen (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
zend mijn aanvraag
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Bedrijven voor Warmtepomp voor warm water