Optrekkend vocht wordt door de muren uit de bodem opgezogen en zorgt binnenshuis voor overlast. De gevolgen kunnen op de lange baan ernstig zijn. Optrekkend vocht in muren verhelpen door de muur (weer) waterkerend te maken is dan ook aan te raden. Lees hier meer over de methodes en prijzen om optrekkend vocht te bestrijden.

Wat is optrekkend vocht

Vocht op muren dat naar de binnenkant van het huis doortrekt is vervelend. Het is een veelvoorkomend probleem in woningen die slecht tot matig beschermd zijn tegen water. Het is een feit dat optrekkend vocht muur en wand erg vochtig kan maken, en voor schade en gezondheidsklachten kan zorgen. Vaak wordt het probleem in de loop van de jaren erger, net als de gevolgen ervan.

Gelukkig is het goed mogelijk om de oorzaak van het probleem, een slechte waterkerende werking van de muur, aan te pakken. Het tegen optrekkend vocht zelf injecteren van de muur is mogelijk, maar vaak is het een betere oplossing om de behandeling aan een vakman over te laten.

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Tegenwoordig worden huizen gebouwd met een waterkering in de muren. Vroeger was dat niet standaard. Optrekkend vocht komt dan ook vooral voor in wat oudere woningen. Ook bij muren die beschadigd zijn geraakt en huizen die op extreem natte grond (bij een bron of op ondoorlatende klei) gebouwd zijn is dit een probleem waarvoor regelmatig een vakman wordt ingeschakeld.

We moeten meestal voor de bron van optrekkend vocht fundering bekijken. Het vocht wordt opgezogen door de stenen of andere bouwmaterialen van de fundering, vloer of onderste lagen van het metselwerk van een muur. Het kan door de capillaire werking (opzuigende werking) van de muur meters omhoog worden gevoerd en zelfs het plafond bereiken. Het vocht slaat dan naar de binnenkant van de woning toe, waar het voor allerhande problemen zorgt. Hoe poreuzer de muren zijn en hoe natter ze worden, hoe meer vocht er wordt opgezogen.

Optrekkend vocht herkennen

Optrekkend vocht herkennen kan in het beginstadium lastig zijn. Maar als het optrekkend vocht binnenmuur, stucwerk en behang bereikt, is dat meestal vrij goed merkbaar.

Op de kale muur, op behang en op stucwerk kunnen zich vochtplekken en –kringen vormen. De muur voelt dan vochtig en koud aan. Behang en verf kan gaan afbladderen, en stucwerk kan gaan verkruimelen of scheuren. Lambrisering van hout kan krom gaan trekken.

Een ander kenmerk van optrekkend vocht in huis is dat de temperatuur in de woning laag ligt. Het kost de verwarming veel tijd om de woning warm te stoken, en hij moet op een hoge stand staan. Dat komt omdat via de vochtige muren veel warmte uit huis verdwijnt.

Vocht in muren kan ook zorgen voor een muffe, aardachtige rottingsgeur. Die ontstaat doordat schimmels zich vestigen op de vochtige delen van de muren. Zeker als schimmels op een moeilijk toegankelijke of zichtbare plek voorkomen, bijvoorbeeld onder de vloer of achter kasten of witgoed, merk je eerder een vieze geur dan dat er iets zichtbaars opvalt.

Schimmels kunnen ook zichtbaar zijn aan de binnenkant van de muur. Je ziet dan bruine of zwarte stippen, donkere of witte plakkaten, of zelfs duidelijk zichtbare bolletjes op steeltjes of zwamachtige groeisels. Een inspectie van de kelder of de kruipruimte wijst dan vaak uit dat er al flinke schimmelgroei bestaat, die nu pas ook de woonruimte aan het koloniseren is.

Behalve schimmels kunnen ook andere levende wezens, die immers goed gedijen in een vochtige omgeving, opvallen. Alg en mos, maar ook diertjes zoals insecten en knaagdieren kunnen opeens in huis verschijnen.

Gevolgen van vocht in huis
optrekkend vocht muur

Optrekkend vocht in muur en woning kan grote gevolgen hebben, zeker als het probleem de kans krijgt om maanden- of jarenlang te blijven bestaan. In het beginstadium valt er mee te leven, maar als er eenmaal vastgesteld is dat het om optrekkend vocht gaat is het sterk aan te raden om snel in te grijpen.

Omdat het in huis koud en vochtig is, lever je in op wooncomfort. Het kost ook (veel) meer energie om het huis warm te stoken. Door het vocht en de koude kunnen bewoners sneller last krijgen van klachten zoals artritis, keelpijn en infectieziekten.

Het binnenkomende vocht kan de woning en het interieur beschadigen. Eerst gaat de conditie van de muren achteruit. Lambrisering trekt krom, stucwerk en gipsmuren verkruimelen, en behang en verf komen van de muren af. Als het probleem erger wordt kunnen ook meubelen, balken en vloeren vochtplekken vertonen, gaan werken, splijten of rotten.

Schimmels zijn een vervelend gevolg van optrekkend vocht, die twee soorten problemen veroorzaken. Ten eerste verspreiden schimmels onzichtbare kleine sporen in de lucht: miljoenen per dag in het geval van een flinke aantasting. Die schimmelsporen worden ingeademd door mens en huisdier en veroorzaken hoesten, irritatie van longen en slijmvliezen en zelfs het ontstaan van schimmelinfecties.

Ten tweede zorgen schimmels in de natuur voor de afbraak van dode natuurlijke materialen. Ook binnenshuis nemen ze die taak op zich – hier gaan ze echter aan de slag met het opruimen van gewaardeerde delen van ons huishouden. Ze verspreiden hun sporen en schimmeldraden door onze lambrisering, meubels, kleding, tapijten, boeken en behang, die immers ook van dode natuurlijke stoffen gemaakt zijn.

Niet alleen dat, maar schimmels vreten ook houten structuren in huis aan. Berucht is de huiszwam, een schimmelsoort die dwars door balken en muren kan vreten en woningen letterlijk kan verwoesten en nauwelijks te bestrijden is. Als een woning vochtig genoeg is en de huiszwam zich eenmaal vestigt, kan die zo snel om zich heen grijpen dat de woning onbewoonbaar moet worden verklaard.

Ongedierte wordt ook aangetrokken door vocht en door de schimmels en algen die van het vocht leven. Sommige van deze dieren, vooral kakkerlakken, vliegen en knaagdieren, kunnen eten aantasten, ziekten verspreiden en allergische klachten veroorzaken, waardoor hun aanwezigheid in de woning extra ongewenst is.

Optrekkend vocht bestrijden

Voor optrekkend vocht bestrijden is het nodig om de gebrekkige waterkering van de fundering en/of andere structuren van de woning te herstellen. Dat kan op verschillende manieren gedaan worden. Dit zijn de meest gebruikte methoden door professionele vochtbestrijders.

Muren injecteren tegen optrekkend vocht

De muur injecteren tegen optrekkend vocht is één van de beste remedies tegen vochtproblemen. Het is mogelijk om zelf uit te voeren, maar vaak is het een betere keuze om de klus aan een professional te geven. De kosten zijn niet hoog en een goed resultaat is in dit geval gegarandeerd.

Bij het injecteren van de muren tegen vocht worden er op regelmatige afstanden kleine gaten in de muur geboord. Afhankelijk van de situatie betreft dit de buitenmuur, de binnenmuur of allebij. In deze gaten wordt een waterkerende vloeistof gespoten die zich binnenin de muur aaneensluit tot een vochtwerende laag.

De gaten worden nu netjes dichtgemaakt en de muur krijgt de kans om uit te drogen. De vochtwerende laag blijft nu het water tegenhouden en vochtproblemen behoren definitief tot het verleden.

Onderkappen van de muur

Tegen optrekkend vocht vloer onderkappen is een veel gebruikte methode. Er wordt dan een waterdicht materiaal aan de onderkant van de muur aangebracht waarlangs het vocht niet kan passeren. Zo blijft het water in de bodem en kan het niet in huis doordringen.

Optrekkend vocht binnenmuur bestrijden met onderkapping kan gebeuren door een laag waterkerende kunststof folie of roofing op grondniveau aan te brengen. Het is een redelijk ingrijpende werkzaamheid, omdat er met een frees diepe sleuven in de muur moeten worden gemaakt. In de sleuven wordt het waterkerende materiaal aangebracht, waarna de sleuven weer worden dichtgemaakt.

Onderkappen is een klus die goede resultaten oplevert, maar het levert veel overlast op en de muur moet vaak opnieuw gestuct worden. Ook zijn de kosten van overkapping hoog, waardoor onderkappen vooral gedaan wordt bij grote renovaties en als de alternatieven geen optie zijn.

Een ventilatiesysteem aanbrengen

Ook kan optrekkend vocht binnenmuur behandelen plaatsvinden door de ventilatie te verbeteren. Dit is een vrij nieuwe en elegant methode die een permanent resultaat heeft en weinig overlast met zich meebrengt. Ook het kostenplaatje is gunstig.

Bij het creëren van een ventilatiesysteem worden er in de buitenmuur speciale keramieken kokers aangebracht. Deze kokers zorgen voor een luchtstroom naar buiten toe, waardoor het vocht in de muren constant naar buiten wordt gezogen. De muur kan nu opdrogen en blijft bestand tegen optrekkend vocht uit de bodem.

Een ventilatiesysteem aanbrengen helpt om vochtige muren herstellen en ze droog te houden. Een nadeel van deze ingreep is dat hij alleen geschikt is voor muren waarbij het probleem zich in de buitenmuur bevindt. Ook blijven de kokers zichtbaar aan de buitenkant van je woning.

Optrekkend vocht behandelen: vergelijk prijzen

De prijzen van vocht in muur behandelen lopen enigszins uiteen. Ze hangen af van de lengte van de muur die behandeld moet worden, van de tarieven van de betreffende vakman en van de methode. Hieronder zie je een indicatie van de kosten, inclusief arbeidsloon, materiaalkosten en BTW.

Behandeling prijs per strekkende meter
Laten injecteren van de muur met een waterwerende vloeistof €100
Laten onderkappen van een muur met waterkerende folie of roofing  €160
Laten plaatsen van keramieken ventilatiekokers in de buitenmuur  €120

Als de muur door het inwerkende vocht in slechte staat verkeert, kan het onvoldoende zijn om één van de bovenstaande behandelingen uit te voeren. Het is dan eerst nodig om de vochtige muren ingrijpend te herstellen of zelfs te laten vervangen. Overleg met een vakman wat de mogelijkheden zijn en welke kosten hiermee gemoeid zijn.

Vraag een vrijblijvende offerte om de beste professional te vinden

Natuurlijk wil je niet te veel betalen voor het vochtbestendig laten maken van je muren. Daarom is het altijd een goede zet om bij meerdere vaklui een gratis offerte op te vragen. Daarop zie je snel welke kosten er voor welk type werkzaamheden worden gerekend. Zo herken je snel de goedkoopste uitvoerder voor een professionele behandeling van optrekkend vocht in je woning.

Beschrijf je project
1*. Waar wilt u een vochtbehandeling?
2*. Bent u eigenaar of huurder van het gebouw met vochtproblemen?
3*. Wanneer wenst u een vochtbehandeling?
4. Beschrijving van je project
5. Het toevoegen van foto ' s of bijlagen (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
zend mijn aanvraag
VERTROUWELIJK | Je gegevens zullen alleen zichtbaar zijn voor specialisten die in aanmerking komen voor je aanvraag.
Vragen met een sterretje (*) zijn verplicht.

Wij respecteren je privacy. In overeenstemming met de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot gegevensverwerking, kan je je gegevens opvragen en wijzigen. Meer informatie vind je in ons privacybeleid
Bedrijven voor Optrekkend vocht behandeling