Houten ramen

Waarom houten ramen plaatsen?

Houten ramen zijn stijlvol, duurzaam en werken isolerend. En voor die kwaliteit betaal je doorgaans iets meer dan voor een raam uit PVC, maar minder dan voor aluminium. Wat een houten raam juist kost, is ook afhankelijk van de houtsoort, de grootte en het raamtype. 

Houten ramen kan je op gemakkelijk op maat laten maken, en komen ook in ieder type. De prijs kan sterk variëren tussen de verschillende raamtypes. Natuurlijk kan het per type ook verschillen, want hoe groter je raam, hoe meer het zal kosten.

De volgende tabel geeft je een idee over de prijzen van de raamtypes:

Type Prijs voor 1 raam (1×1) zonder montagekosten
Vast raam €150 – €250
Draaikiepraam €250 – €350
Valraam €100 – €150
Schuifraam €800 – €900

Waarom houten ramen plaatsen? 

Tegenwoordig zie je niet zo veel houten ramen meer in het straatbeeld. Schrijnwerkerij met kunststoffen zoals PVC zijn steeds populairder door de lagere prijzen. Toch zijn er zeer veel voordelen aan houten ramen.

Houten ramen zijn bovenal zeer stijlvol. Het heeft een natuurlijke en rustgevende uitstraling die perfect past bij de meeste interieurs. Houten ramen kunnen in veel verschillende soorten en kleuren komen, dus een houten raam hoeft niet per se klassiek te zijn. Houten ramen zijn ook gemakkelijk in veel modellen en vormen te verkrijgen, dus je kan kiezen uit een breed aanbod van stijlen, kleuren en vormen. Een raam uit PVC of aluminium zal nooit dezelfde uitstraling hebben als een houten raam.

Houten ramen zijn bovendien een zeer duurzame keuze voor je woning. Het meeste hout dat wordt gebruikt voor ramen en deuren komt uit kweekbossen, waar bomen groeien speciaal voor houtkap. Als je je raam wil aanpassen of bewerken, kan dat en hoef je niet het volledige raam te vervangen, zoals wel het geval is bij ramen uit PVC. Is het raam beschadigd of versleten, dan kan hout gemakkelijk verwerkt worden, wat niet het geval is bij PVC of aluminium.  

Welk soort hout kiezen?  

Je kan je houten ramen in verschillende duurzaamheidsklasse krijgen. Deze duurzaamheidsklassen worden bepaald door te controleren welke houtsoort het langst onaangetast blijft door externe factoren zoals het weer. In klasse 1 vind je tropische houtsoorten die wel tot langer dan 25 jaar mooi blijven. In klasse 5 vind je houtsoorten die ongeveer 5 jaar meegaan. Voor een houtsoort van hogere kwaliteit zal je meer betalen dan voor een houtsoort uit klasse 5. Afhankelijk van waar je woont of wat voor raam je wilt, zijn zachte of harde houtsoorten beter voor je buitenschrijnwerk. Laat je dus goed adviseren voor je beslist.

Tropisch houtwordt vaak gebruikt voor buitenramen en -deuren. Deze soorten hout zijn iets steviger en duurzamer dan hout dat je hier vindt. Om ervoor te zorgen dat je lang van je houten ramen kan genieten, moet je ze regelmatig onderhouden. Zo nu en dan moet je het hout voeden met een beschermend product, het vuil afvegen met een doek of behandelen met beits. Soms worden houten ramen geschilderd om een specifieke kleur te krijgen, en zo worden ze ook beschermd.

Soorten hout die geschikt zijn voor buitenschrijnwerk:

 • Mahonie
 • Afzelia
 • Afrormosia
 • Eik
 • Meranti
 • Padouk
 • Ceder
 • Merbau
 • Populier

Hoe behandel en onderhoud je houten ramen? 

Houten ramen vragen iets meer onderhoud dan ramen uit PVC of aluminium. Hout is dan ook een levend materiaal. Na verloop van tijd kunnen je houten ramen er anders of meer verweerd gaan uitzien. Regen, hagel, vervuiling en zon kunnen het hout wat aantasten en als je de ramen jarenlang niet onderhoudt kunnen ze zelfs erg beschadigd raken. Wil je je ramen onbehandeld laten om een natuurlijke look te houden, weet dan dat ze erg snel een grijze tint krijgen of dat ze zelfs kunnen vervormen door vocht. Er zijn tegenwoordig veel technieken om je hout te laten behandelen zodat het lang mooi blijft. Als je je houten ramen regelmatig onderhoudt, heb je er minder kosten en werk aan. 

Wat kan je doen om slijtage te vermijden? Sowieso is het een goed idee om jaarlijks je houten ramen grondig schoon te maken met een vochtige doek en een reinigingsproduct. Zo kan je ook onmiddellijk controleren of alles nog in orde is en er geen barstjes of verkleuringen tevoorschijn zijn gekomen.  

Houten ramen schuren

Om de vijf à acht jaar kan je je ramen een opfrisbeurt geven door een nieuwe laag verf, vernis, olie of lak aan te brengen. Voor je dat doet, schuur je de oude laag wat op zodat je de nieuwe laag egaal kan aanbrengen. Dat doe je best met schuurpapier met een korrel van P80 tot P120. Zo bereid je het raam voor op een nieuwe laag, zonder te grof te schuren. De oude verflaag moet er meestal niet volledig af, maar het moet wel een goede basis vormen voor de nieuwe. Na het schuren moet je het raam volledig stofvrij maken, anders hecht de nieuwe laag zich minder goed aan. 

Houten ramen beitsen

Om je houten ramen te beschermen en op te knappen, kan je het hout beitsen. Beitsen beschermt je hout tegen verkleuringen door de zon en het weer, en doen de kleur van het hout weer stralen. Je kan kiezen voor een kleurloze beits, die je hout een stevige beschermlaag geeft zonder de kleur te bedekken. Er bestaan ook beitssoorten in de kleur van verschillende houtsoorten. 

Het verschil tussen een gewone vernis en beitsen is dat beitsen ook voor een deel intrekt in het hout. Het beschermt het hout tegen uv-stralen en het is vochtwerend. Op die manier kan je weer lang genieten van propere ramen en deuren, en worden verkleuringen vermeden.

Hoe houten ramen behandelen?

Houten ramen (her)schilderen

Houten ramen moeten ongeveer om de tien jaar herschilderd worden. Is je raam al geschilderd maar wil je er een nieuwe laag op? Controleer of de oude laag nog intact is. Is de verf afgebladderd of gebarsten? Dan is het wel een goed idee om de oude laag volledig te verwijderen. Ziet de oude laag er nog redelijk intact uit? Dan kan je de oude laag net genoeg opschuren zodat de nieuwe laag zich mooi hecht. Vergeet niet dat je na het schuren het stof moet afborstelen! 

Als de oude laag eigenlijk nog in vrij goede staat is, kan je ervoor kiezen om simpelweg een laatste afwerkingslaag aan te brengen. Ga je toch liever voor een verse start, dan breng je eerst een grondlaag aan. Een extra likje verf is trouwens ook goed om je ramen tegen de zon te beschermen. 

Wanneer je je buitenschrijnwerk gaat schilderen, houd je best ook rekening met het weer. De weersomstandigheden kunnen invloed hebben op hoe de verf droogt op je houten ramen. Let dus op dat het niet te koud of te warm is. 

De perfecte dag om je ramen te schilderen:

 • Het is tussen de 15°C en 20°C.
 • Het regent niet.
 • De zon staat niet recht op de ramen, kies een moment dat de zon al is gepasseerd.

Door op de weersomstandigheden te letten bij het schilderen kan je verf mooi drogen en ontstaan er geen druppels of blaasjes.

Op zoek naar houten ramen op maat? Vergelijk gratis offertes!

Houten ramen zijn een troef voor iedere woning. Je moet er misschien wat meer aandacht aan besteden dan aan kunststoffen ramen, maar je krijgt er wel een stijlvolle woning voor terug. Wanneer je op zoek gaat naar de perfecte houten ramen voor jouw woning, kies dan een goede specialist die jou met al je vragen kan helpen. Ramen mooi installeren vergt ervaring en kennis van het materiaal.

Door meerdere offertes te vergelijken vind je snel de juiste vakmensen voor jouw houten ramen. Zo krijg je een idee van het kostenplaatje en kan je gemakkelijk de verschillende specialisten vergelijken op basis van hun offertes. Aarzel dus niet om vrijblijvend offertes aan te vragen.

Hoe werkt het?
1
Doe uw aanvraag via het formulier
2
Ontvang gratis offertes op maat
3
Vergelijk en kies* de beste vakman!
*Uw aanvraag is vrijblijvend, u bent niet verplicht iemand te kiezen.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het nr. 1 offerte platform in de Benelux
Iedere maand vinden meer dan 25.000 mensen de juiste professional via Bobex
Al 21 jaar de pionier in de offertevergelijking
Ja, onze service voor het aanvragen van offertes is volledig gratis. Ook onze specialisten die de offertes opmaken doen dit gratis voor u.
Zodra u het formulier heeft ingevuld, bellen wij u op voor enkele bijkomende vragen. Zo kunnen we u matchen met de specialisten die het meest geschikt zijjn voor uw aanvraag. Vervolgens nemen deze specialisten contact met u op om een offerte op maat te kunnen opstellen. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Tenslotte kunt u vergelijken en de beste specialist kiezen.
Nee, de offertes zijn volledig vrijblijvend. U bent dus zeker niet verplicht om een specialist te kiezen.
Veel van onze specialisten werken enkel in bepaalde regio's. We hebben uw adres dus nodig om u te kunnen matchen met de juiste specialisten. Bovendien moeten de specialisten vaak ter plaatse komen om een offerte te kunnen opmaken, dus is het handig als ze meteen over uw adres beschikken. Uw telefoonnummer hebben we nodig om u snel te kunnen contacteren zodat we uw aanvraag kunnen vervolledigen en doorsturen. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zijn enkel zichtbaar voor de specialisten met wie u gematcht wordt.
Wanneer het gaat om een renovatieproject komen onze specialisten bijna altijd ter plaatse. Dit is nodig om een correcte offerte op maat te kunnen opstellen, aangezien de prijs van een renovatieproject afhangt van een heleboel factoren.
Zodra wij u na uw w aanvraag ontvangen, bellen wij u op binnen de 48u. Op dat moment versturen wij uw aanvraag meteen naar de juiste specialisten die u ook binnen de 48u zullen contacteren voor een offerte.
Ja, al onze specialisten worden onderworpen aan een kwaliteitscontrole vooraleer ze kunnen toetreden tot ons netwerk. Onze gebruikers kunnen de specialisten bovendien een review geven. Deze kunt u raadplegen om een nog betere keuze te maken. U kunt achteraf zelf ook de specialisten beoordelen. Met negatieve feedback gaan we meteen aan de slag om steeds de beste kwaliteit te kunnen bieden.
Construction worker