Dakpannen reinigen: Voordelen, werkwijze en stappenplan

Mos groeit snel op plaatsen waar veel schaduw is en heeft dus met de stand van uw huis ten opzichte van de zon te maken. Daarnaast zal mosgroei sneller toenemen op platte daken omdat de pannen dan langer nat blijven en mos sneller uitbreidt op een vochtige locatie. In plaats van een volledig nieuw dak te laten plaatsen of te verhuizen naar een zonniger oord, kan u ook uw dakpannen reinigen of een firma inschakelen om dit voor u te laten doen.

Dakpannen reinigen

Waarom dakpannen reinigen?

Er zijn talrijke redenen waarom het aangeraden wordt om uw dakpannen te (laten) reinigen en uw dak te ontmossen.

Dakpannen reinigen voorkomt dakschade

Als bodembedekker in de tuin of in een bos laat mos vaak een mooie indruk na, maar als er mos groeit op uw dak, is dit alles behalve prettig. Mos kan namelijk uw dakbedekking aantasten. Mos zorgt ervoor dat er scheurtjes in uw dakbedekking kunnen ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de kans op lekken in uw woning verhoogt. Uw dakpannen reinigen kan zo’n catastrofe voorkomen.

Dakpannen reinigen voor een optimaal energieverbruik

Naast het feit dat u dakschade zal tegengaan, doet u ook geen onnodige energiekosten meer als u ervoor kiest om uw dakpannen te reinigen. Mos kan namelijk uw dakpannen aantasten, waardoor uw isolatie beïnvloed kan worden en uw energieverbruik kan stijgen. Uw dakpannen reinigen houdt dus in dat de warmte minder snel uit uw woning zal verdwijnen, wat gelijkstaat aan een lagere energiefactuur.

Dakpannen reinigen voor een mooi dak

Last but not least kan een verzorgd dak u ook motiveren om uw dakpannen te reinigen. Zo kan uw dak weer een frisse en positieve indruk nalaten bij al diegenen die uw dak bekijken.

Vergelijk gratis offertes

Dakpannen reinigen: werkwijze

Dakpannen reinigen

Zelf dakpannen reinigen of via een professionele firma

U kan zelf uw dakpannen reinigen of u kan ervoor opteren om dit door een firma te laten doen. Er wordt aangeraden om voor de tweede optie te gaan, omdat een professioneel reinigingsbedrijf ervaring heeft met dakpannen reinigen, maar ook over het nodige materiaal beschikt en een uitgebreide kennis heeft omtrent deze arbeid.

Stappenplan voor het reinigen van dakpannen

Stap 1
Eerst moet het dak geïnspecteerd worden, zodat de hardnekkigheid van het vuil en/of de staat van de dakbedekking vastgesteld kunnen worden.Stap 2
Dan wordt het dak proper gemaakt met een hogedrukreiniger (met een V-straal bij 80 bar.)

  • Deze moet naar beneden gericht zijn. Zo komt er geen water tussen de dakpannen.
  • Er wordt gestart vanaf het hoogste punt van het dak om de dakpannen te reinigen.

Stap 3

Bij vuil dat moeilijk verwijderd kan worden of bij oudere daken, kan een reinigingsmiddel gebruiken om de dakpannen te reinigen. Het reinigingsmiddel wordt van uw dak afgespoten met water, nadat het product ingewerkt is.

Stap 4
Indien geen reinigingsmiddelen nodig zijn, worden de dakpannen het best gereinigd nadat er regen gevallen is of na een vochtige periode. Dit omwille van het feit dat het mos, de algen en vuiligheden dan week zijn en makkelijker verwijderd kunnen worden.

Stap 5
Na de reiniging kan ereen beschermingslaag (een coating)aangebracht worden.

Dakpannen reinigen met reinigingsmiddelen

  • Algenwerend middel: Dit middel dient ervoor om te vermijden dat er zich algen zullen voordoen op uw dak. Het product wordt aangebracht nadat het dak gereinigd is met een hogedrukreiniger.
  • Algenverwijderend product: Dit product kan gemaakt worden door een mengsel te maken dat uit evenveel water als javel bestaat. Het product kan dan op het dak gespoten worden via een tuinslang, waardoor de mossen en algen zullen verdwijnen. Na een uurtje moeten de dakpannen gereinigd worden met een hogedrukspuit.
  • Azijn: Met azijn kan u ook uw dakpannen reinigen. Dit is een zeer goedkoop alternatief. U kan een verfroller gebruiken om uw dakpannen met het mengsel in te smeren of u kan het mos besprenkelen met azijn. U dient uw dak een of twee keer per jaar in te smeren met azijn indien u mosgroei wilt vermijden.

Dakpannen reinigen is allesbehalve een eenvoudige arbeid zonder enig gevaar. Om uw bemost en vuil dak zonder problemen om te toveren tot een fris en gezond dak, schakelt u dus best hulp in van een erkende firma. Zij beschikken over de nodige tools en hebben kennis van de verschillende producten die gebruikt kunnen worden om uw dak te reinigen. Zo kan u daarna zorgeloos genieten van het kwaliteitsvolle resultaat.


Offertes vergelijken voor het reinigen van uw dakpannen?

 
Vergelijk gratis offertes
Hoe werkt het?
1
Doe uw aanvraag via het formulier
2
Ontvang gratis offertes op maat
3
Vergelijk en kies* de beste vakman!
*Uw aanvraag is vrijblijvend, u bent niet verplicht iemand te kiezen.
Actief in meer dan 150 verschillende sectoren
Bobex is het nr. 1 offerte platform in de Benelux
Iedere maand vinden meer dan 25.000 mensen de juiste professional via Bobex
Al 21 jaar de pionier in de offertevergelijking
Ja, onze service voor het aanvragen van offertes is volledig gratis. Ook onze specialisten die de offertes opmaken doen dit gratis voor u.
Zodra u het formulier heeft ingevuld, bellen wij u op voor enkele bijkomende vragen. Zo kunnen we u matchen met de specialisten die het meest geschikt zijjn voor uw aanvraag. Vervolgens nemen deze specialisten contact met u op om een offerte op maat te kunnen opstellen. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Tenslotte kunt u vergelijken en de beste specialist kiezen.
Nee, de offertes zijn volledig vrijblijvend. U bent dus zeker niet verplicht om een specialist te kiezen.
Veel van onze specialisten werken enkel in bepaalde regio's. We hebben uw adres dus nodig om u te kunnen matchen met de juiste specialisten. Bovendien moeten de specialisten vaak ter plaatse komen om een offerte te kunnen opmaken, dus is het handig als ze meteen over uw adres beschikken. Uw telefoonnummer hebben we nodig om u snel te kunnen contacteren zodat we uw aanvraag kunnen vervolledigen en doorsturen. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en zijn enkel zichtbaar voor de specialisten met wie u gematcht wordt.
Wanneer het gaat om een renovatieproject komen onze specialisten bijna altijd ter plaatse. Dit is nodig om een correcte offerte op maat te kunnen opstellen, aangezien de prijs van een renovatieproject afhangt van een heleboel factoren.
Zodra wij u na uw w aanvraag ontvangen, bellen wij u op binnen de 48u. Op dat moment versturen wij uw aanvraag meteen naar de juiste specialisten die u ook binnen de 48u zullen contacteren voor een offerte.
Ja, al onze specialisten worden onderworpen aan een kwaliteitscontrole vooraleer ze kunnen toetreden tot ons netwerk. Onze gebruikers kunnen de specialisten bovendien een review geven. Deze kunt u raadplegen om een nog betere keuze te maken. U kunt achteraf zelf ook de specialisten beoordelen. Met negatieve feedback gaan we meteen aan de slag om steeds de beste kwaliteit te kunnen bieden.
Construction worker