Tankpas

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Ontdek alles wat je moet weten voor de beste tankpas

Een tankpas biedt verschillende voordelen voor een eenmanszaak, zzp'ers, of voor grote bedrijven. Wil je weten wat er voordelig is aan het gebruik van tankkaarten voor jou en je bedrijf? Lees dan verder op deze pagina over wat een tankpas juist is, welke voordelen er zijn, uit welk aanbod je kan kiezen en welke factoren de prijs bepalen, zodat je de beste keuze kan maken.

Fiscaal en financieel voordeel
Geniet als werknemer van de fiscale voordelen die de tankpas biedt.

Vereenvoudigde administratie 
Ga voor een overzichtelijke en efficiënte administratie.

Meer controle en minder misbruik
Roep verdachte transacties en misbruik een halt toe.

Enkele voordelen van de tankpas

Wat zijn de voordelen van tankkaarten?


Fiscaal en financieel voordeel

Een tankpas aanschaffen kan fiscale voordelen bieden voor de werknemers, voornamelijk als de kaart in combinatie met een bedrijfswagen gebruikt wordt. De berekening wordt dan niet op het totale aantal getankte brandstofliters gemaakt, maar wel op de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de wagens. Als de werknemer geen bedrijfswagen heeft en een tankpas gebruikt, dan is het fiscaal minder interessant.

Als je een tankpas hebt, krijg je verschillende promoties en extra kortingen. Bovendien verdien je na enkele tankbeurten de kosten van de tankpas terug omdat een kleine besparing op de kostprijs per liter voor bedrijven al een groot verschil kan maken. Er kan een hoeveelheidskorting verkregen worden op het gebruik van de tankpas, wat ervoor zorgt dat je minder zal betalen als wanneer je geen tankpas gebruikt.

Vereenvoudigde administratie

De aanschaffing van een tankpas zorgt ervoor dat je het overzicht kan behouden en dat de administratie van het wagenparkbeheer op zorgvuldige wijze gedaan kan worden, waardoor je tijd bespaart. De chauffeurs hoeven niet betaald te worden voor de brandstofkosten. Daarnaast is het ook makkelijker om de BTW terug te vorderen.

Meer controle en minder misbruik

Dankzij een tankpas is er transparantie omtrent transacties, omdat alle transacties geregistreerd worden en ook toegankelijk zijn, waardoor misbruik zal afnemen. Transacties die verdacht zijn, kunnen snel gedetecteerd worden dankzij een online platform. Daarnaast kunnen tankpassen gelinkt worden aan nummerplaten, zodat enkel de chauffeur van het bijbehorende bedrijfsvoertuig de kaart kan gebruiken.

Wat is een tankpas?

Een tankpas of brandstofkaart is een elektronische betaalkaart. De werking van de tankpas kan vergeleken worden met die van een kredietkaart. Met deze kaart kan je tanken zonder dat je geld hoeft te gebruiken. De brandstofaankopen worden gebundeld in een factuur per maand of per week, zodat er niet na elke tankbeurt onmiddellijk betaald hoeft te worden. Dat vereenvoudigt de administratie aanzienlijk, omdat de administratie bij de leverancier van de kaart gebeurt.

Voor de tankpas komen alle verschillende soorten voertuigen in aanmerking, wanneer het voor zakelijk gebruik is. 

Soorten tankpas: merkgebonden- en multimerkenkaart

Er zijn verschillende soorten tankpassen, namelijk merkgebonden- en multimerkenkaarten. Het is belangrijk om na te gaan welke soort tankpas het voordeligst is voor u. Dit hangt namelijk af van het feit of de tankpas bedoeld is voor een zzp'er, MKB of groot bedrijf. Je kan best even tankpassen vergelijken om de meest voordelige formule voor jouw bedrijf te vinden. Wil je een tankpas aanvragen? Vergelijk dan eerst offertes zodat je zeker de beste prijs hebt.

Merkgebonden kaart

Een doordacht tankbeleid is van uiterst belang omdat brandstof een dure zaak is en het tot 20% van de totale kost van bedrijfwagens bepaalt. Er zijn verschillende soorten tankpassen, namelijk merkgebonden- en multimerkenkaarten. Het is belangrijk om na te gaan welke soort tankpas of multitankcard het voordeligst is voor jou. Je kan van de volgende merken een tankpas krijgen, vaak op maat van het aantal passen die je nodig hebt, of op basis van het type gebruik. Tegenwoordig kan je ook vaak een handige app op je mobiel installeren om tankstations in de buurt te vinden, of om het verbruik te tracken.
 • Shell tankpas
 • GO Tankpas
 • BP Tankpas
 • DKV Tankpas
 • Total Tankpas
 • ANWB Tankpas
 • Travelcard Tankpas
 • Argos Tankpas
 • Tango Tankpas
 • Move Move Tankpas
 • Tinq Tankpas
 • Q8 Tankpas
 • Avia Tankpas

Multimerken tankpas

De multimerkenkaart is de beste optie voor grote bedrijven met werknemers die grote afstanden afleggen met de wagen (in het buitenland). Met zo’n kaart dienen de medewerkers van het bedrijf niet op de baan op zoek te gaan naar een pompstation van het juiste merk, waardoor ze geen tijd en geld verliezen, want 'time is money'. Het nadeel in vergelijking met de merkgebonden kaart, is dat u lagere prijskortingen ontvangt.

Aandachtpunten en prijzen tankpas

Aandachtspunten

Om te achterhalen welke soort tankpas (merkgebonden- of multimerkenkaart) het beste bij je bedrijfsprofiel past, kan je met een aantal zaken rekening te houden:

 • Hoeveelheid bedrijfswagens
 • Hoeveelheid werknemers die tot het buitenpersoneel behoren
 • Type bedrijfswagens
 • Brandstofkeuze
 • Zone
 • Aantal kilometers

Wat kost een tankpas

Wat een tankpas uiteindelijk kost en hoeveel je ermee bespaart, hangt van meerdere factoren af. Hieronder zie je een opsomming van de factoren die de prijs bepalen die je uiteindelijk betaalt:

 • Kosten per transactie aan de pomp;
 • Kosten van de aankopen in de shop en winkels;
 • De brandstofkosten;
 • Tolkosten (wegentol, tol bij bruggen / tunnels);
 • Aansluitingskosten (nieuwe gebruiker)
 • Onbetaalde facturen (herinnering)
 • Verzenden papieren factuur;
 • Verzenden elektronische factuur;
 • Jaarlijkse/ maandelijkse kaartbijdrage (abonnementskosten - soms is dit helemaal gratis of enkel gratis bij voldoende omzet)
 • Gebruik van extra services ( pechverhelping, carwash, betaalparking )
 • Kosten bij verlies van de kaart

Waarom een tankkaart voor uw bedrijf?

Veelgestelde vragen over tankpassen

Wanneer krijg ik de rekening doorgestuurd van een tankpas?

Dat hangt van kaart tot kaart af. Bij sommige tankpassen is dit wekelijks, bij andere maandelijks. Je kan ook afspraken maken met de verdeler om het zo frequent te doen als handig is voor je bedrijf.

Welke kaart kies ik het best?

Welke kaart je het best kiest, hangt samen met verschillende factoren. Als zzp'er of MKB, opteer je het best voor de merkgebonden kaart, terwijl de multimerkenkaart geschikter is voor grote bedrijven. Om na te gaan welke specifieke kaart je het beste kan kiezen, vraag je het beste offertes aan, zodat je verschillende aanbieders met elkaar kan vergelijken.

Is de tankpas gelinkt aan een chauffeur of aan een voertuig?

Je kan zelf kiezen of je de kaart linkt aan een nummerplaat of aan de chauffeur. Daarnaast wordt op de kaart de bedrijfsnaam weergegeven.

Is een tankpas gratis?

Dit hangt van kaart tot kaart af, maar vaak zijn de tankpassen zelf gratis. Het is ook wel mogelijk dat er een waarborg gevraagd wordt.

Wat moet ik doen als ik mijn tankpas verlies?

Als je je kaart verliest, dan dien je dit te melden aan uw brandstofleverancier of dan moet je de kaart blokkeren via cardstop.

Hoe zorgt de tankpas ervoor dat de werknemers van mijn bedrijf milieubewuster rijden?

Als je werknemers een persoonlijke tankpas hebben die aan hun nummerplaat gekoppeld is, dan kan hun brandstofverbruik opgevolgd worden. Je ziet dan wie er een inefficiënte rijstijl heeft, zodat je ecologisch rijden kan stimuleren, waardoor voordeliger en milieuvriendelijker getankt kan worden.